twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

13 Ιουλίου 2009

Πότε και με ποιο τρόπο θα γίνουν οι εμβολιασμοί για τη νέα γρίπη στην Ελλάδα

Τα κρούσματα στη χώρα μας αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, με συνέπεια οι εκτιμήσεις των ειδικών να ανεβάζουν τον αριθμό στα χίλια μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ηδη έχουν έρθει στη χώρα μας εκατοντάδες τουρίστες από το εξωτερικό, που έχουν ασθενήσει, ενώ στα κρούσματα είναι και δεκάδες Ελληνες, που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς και έχουν αρρωστήσει. Παράλληλα, κάθε μέρα ο αριθμός των ατόμων που νοσούν ανεβαίνει, αγγίζοντας μέχρι και τα τριάντα άτομα. «Δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχουμε αγγίξει τα χίλια κρούσματα. Συνήθως στις πανδημίες γρίπης έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Δηλαδή από εκεί που τα κρούσματα είναι πέντε με δέκα την ημέρα, ξαφνικά παρουσιάζεται μια έξαρση που μπορεί να φτάσει και τα είκοσι ή τριάντα την ημέρα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι θα νοσήσουν περίπου 5,5 εκατομμύρια Ελληνες» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο Ιωάννης Κοσμίδης, λοιμωξιολόγος και επίκουροςκαθηγητής Παθολογίας, και συνέχισε: «Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να μας τρομοκρατεί, γιατί εάν μέχρι και το φθινόπωρο έχει νοσήσει το 30% έως και 50% του πληθυσμού, τότε ακόμη και εάν γίνει μετάλλαξη του ιού, ο πληθυσμός θα έχει αντισώματα από τον Η1Ν1 και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα και τον μεταλλαγμένο ιό. Οπότε μας συμφέρει να προχωρήσει η νόσος γρήγορα τώρα που έχουμε καλοκαίρι στην Ελλάδα, προτού γίνει μετάλλαξη του ιού» εξηγεί ο κ. Κοσμίδης.

Η ημερομηνία παρασκευής του εμβολίου δεν είναι το μοναδικό «μυστήριο», αφού καλά πληροφορημένες πηγές υπογράμμιζαν χθες στα «ΝΕΑ» πως εντοπίζονται καθυστερήσεις και σε ό,τι αφορά την παραγγελία των εμβολίων. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τις παρασκευάστριες εταιρείες του νέου αντιγριπικού εμβολίου. Ωστόσο δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας προτεραιότητας που έχουν συντάξει οι φαρμακοβιομηχανίες, βάσει της οποίας εξασφαλίζεται η σειρά με την οποία θα εφοδιασθούν οι χώρες με τα εμβόλια. Και αυτό γιατί η υπογραφή των προσυμβολαίων ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες και τις χώρες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον προϋποθέτει την καταβολή του 10% του συνολικού κόστους της παραγγελίας. Απ΄ ό,τι όμως φαίνεται η χώρα μας δεν έχει ακόμη πληρώσει το ποσό που της αναλογεί για να λάβει τις 8 εκατομμύρια δόσεις που χρειάζεται ώστε να εμβολιαστούν 4 εκατομμύρια Έλληνες.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιστήμονες για να παρασκευάσουν εμβόλιο, πριν η νέα γρίπη εισέλθει σε περίοδο έξαρσης από το φθινόπωρο.

O προβληματισμός εντείνεται καθώς ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για το εάν η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των χωρών που θα προμηθευτούν κατά προτεραιότητα τα εμβόλια. «Θολό» παραμένει το τοπίο για το πότε θα δοθεί προς χρήση το πολυαναμενόμενο εμβόλιο, καθώς πριν παρασκευασθεί μαζικά από τις φαρμακοβιομηχανίες, πρέπει πρωτίστως να διεξαχθούν κλινικές μελέτες και εν συνεχεία να δοθεί έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Συνεπώς, ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Ο κίνδυνος επιπλοκών
Το σημαντικότερο ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κ. Δημήτρη Τριχόπουλο, είναι «να είναι εγγυημένη η ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη χρήση του, δεδομένου ότι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι μεταξύ άλλων νέοι και μικρά παιδιά- οι άνθρωποι δηλαδή που δεν εμφανίζουν ανοσία στον νέο ιό».

Άλλωστε, το παρελθόν έχει δείξει πως ο κίνδυνος επιπλοκών είναι πιθανός: το 1976 το αντιγριπικό εμβόλιο είχε ενοχοποιηθεί πως προκαλούσε ένα σοβαρό νευρολογικό σύνδρομο, το Guillain- Βarre, το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε παράλυση.

Εξίσου σημαντικό είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον το νέο εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό. «Το θετικό ωστόσο είναι ότι, έπειτα από έρευνες που έγιναν σε 70 διαφορετικά στελέχη, φαίνεται πως ο ιός της νέας γρίπης δεν διαφέρει αντιγονικά. Το γεγονός αυτό.

Το αισιόδοξο σενάριο
Πάντως, όπως δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στη χώρα μας τον Οκτώβριο, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο τα νέα εμβόλια να φτάσουν με το νέο έτος- δηλαδή, τον Φεβρουάριο του 2010.

Προβληματισμός προκύπτει και για έναν επιπλέον λόγο: στην περίπτωση καθυστέρησης του νέου εμβολίου υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο κοινός ιός της γρίπης με τον νέο, με αποτέλεσμα να προκύψει πρόσφορο έδαφος για μετάλλαξη. «Το καθησυχαστικό πάντως, είναι πως τα συμπτώματα παραμένουν ήπια. Επιπλέον, η κοινή γρίπη προσβάλλει μαζικά τον πληθυσμό της χώρας μας μετά το Δεκέμβριο και επομένως κερδίζουμε χρόνο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, κ. Μάριος Λαζανάς

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick