twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

21 Ιουλίου 2009

Θλιβερή επέτειος της εισβολής στην Κύπρο


Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια, στις 20 Ιουλίου 1974, περίπου 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του Ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε σαν αποτέλεσμα την παράνομη κατάληψη του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο κατέχουν και μέχρι σήμερα. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας και το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.

Σήμερα τα ξημερώματα στις 5.30 το πρωί, ώρα που στις 20 Ιουλίου 1974 άρχισε η απόβαση του τουρκικού στρατού στις ακτές της Κερύνειας, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Στις 8 το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες από την Κύπρο και την Ελλάδα κατά την τουρκική εισβολή.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπαϊωάννου και διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

«Μέρα που προκαλεί τις ψυχές»

«Μέρα που προκαλεί τις ψυχές, που προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση είναι η σημερινή. Το πραξικόπημα αποτέλεσε την αφορμή για την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο για να αποκαταστήσει δήθεν τη συνταγματική τάξη. Η Τουρκία για 35 τώρα χρόνια εφαρμόζει παλαιά σχέδια, τα οποία ήταν στα συρτάρια από τη δεκαετία του 1950 και στοχεύουν στη διχοτόμηση και τον έλεγχο από την Τουρκία μεγάλου τμήματος του κυπριακού εδάφους.», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι, μέσω των συνομιλιών και υπερασπιζόμενος τις αρχές, αγωνίζεται για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της Κύπρου ως κράτους, και των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και όλα τα πολιτικά κόμματα της Mεγαλονήσου τα οποία καταδικάζουν με διακηρύξεις τους την παράνομη εισβολή της Τουρκίας. Παράλληλα, επισημαίνουν τις συνομιλίες μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (επικεφαλής του μη αναγνωρισμένου κράτους Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου) που θα αποφέρουν, όπως ελπίζουν, την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού, που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για την άμεση επίλυση του Κυπριακού. Απόσπασμα των δηλώσεών του: «Η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά ταυτόχρονα, αφορμή επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης ολόκληρου του Ελληνισμού στο στόχο της οριστικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Τριανταπέντε χρόνια μετά την κυπριακή τραγωδία η Ελλάδα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν ξεχνούν. Αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση για να πέσει το τελευταίο τείχος που, δυστυχώς, ορθώνεται ακόμα σε ευρωπαικό έδαφος», καταλήγει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου από τη πλευρά του δήλωσε: «Είναι θλιβερό ότι εδώ και 35 χρόνια το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό ως ζήτημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία. Ευτυχώς έχει ανοίξει πρόσφατα ένα παράθυρο ελπίδας με το όραμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και όλης της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου για μια επανενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο, χωρίς έξωθεν επιβολές, τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία», εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον κο Χριστόφια.

«Σημαντική μέρα για την ιστορία των Τουρκοκυπρίωv»

O Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιoς για θέματα Κύπρου, Τσεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα για τις εκδηλώσεις της αποκαλούμενης από τουρκικής πλευράς «Ημέρας Ειρήνης και Ελευθερίας» χαρακτήρισε «σημαντική μέρα για την ιστορία των Τουρκοκυπρίων» την 20η Ιουλίου 1974.

Είπε, επίσης, ότι όπως και το 1974, η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και τόνισε πως οποιαδήποτε λύση επιτευχθεί στο κυπριακό θα πρέπει να αναγνωρίζει, κατά την έκφραση του, «την πραγματικότητα της ύπαρξης δυο κρατών, δυο δημοκρατιών και δυο λαών στην Κύπρο».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε ομιλία του ανέφερε: «Η 20η Ιουλίου δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα σύμβολο της μη λύσης του κυπριακού, αλλά ως ένα άνοιγμα προς την επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης στο νησί. Οι τουρκικές εγγυήσεις είναι απαραίτητες για τους Τουρκοκυπρίους ότι τα αιτήματά τους δεν αποτελούν απειλή για την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Όμως η λύση και η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορούν να επιτευχθούν, εάν παραβλέπονται η πολιτική ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ιδιαίτερα προκλητική κρίνεται η δήλωση του ψευδο-πρωθυπουργού του κατοχικού καθεστώτος, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος δήλωσε: «Η δημοκρατία, την οποία απολαμβάνουν σήμερα Κύπρος και Ελλάδα υπήρξε εφικτή λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Τουρκίας στο νησί το 1974. Ο λαός μας πάλεψε ενάντια σε κάθε είδους αδικίες, καταπιέσεις και βιαιότητες για 11 χρόνια μεταξύ 1963 και 1974. Καταφέραμε να επιβιώσουμε σε αυτό το νησί με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick