twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

22 Αυγούστου 2009

Πύρινος εφιάλτης στο Γραμματικό


Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής στις 21.40 στο Γραμματικό, στην περιοχή Σέσι.

Η φωτιά καταστρέφει πυκνόφυτη δασική έκταση στο Μαύρο Βουνό, περιοχή ανάμεσα από τις κοινότητες Βαρνάβα και Γραμματικού. Αναφέρεται ότι υπάρχουν σπίτια που έχουν υποστεί μικρές ζημιές.


Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Από εδάφους επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 35 υδροφόρα οχήματα και 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος, τις επίγειες δυνάμεις ενισχύουν έξι ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

Το έργο της πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 μποφόρ, με κατεύθυνση ανατολικά και βόρειοανατολικά προς Μαραθώνα, ενώ η ένταση του ανέμου αναμένεται να αυξηθεί.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς. Το πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν νωρίτερα το πρωί προς τον Βαρνάβα αλλά ο άνεμος γύρισε προς το Γραμματικό, και πλέον οι φλόγες απειλούν σπίτια κατοικημένων περιοχών.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, η πρωτη εστία έγινε αντιληπτή πολύ κοντά στο σημείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο νέος ΧΥΤΑ. Γίνεται λόγος για εμπρησμό.

Ο καπνός έχει σκεπάσει μεγάλες εκτάσεις του λεκανοπεδίου, από τα βορειανατολικά προάστεια έως την Ηλιούπολη και τη Γλυφάδα, ενώ είναι ορατός ακόμη και από την Εύβοια.

Ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νίνος Κούκης στις 8.30 το πρωί δήλωνε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

Σε εξέλιξη οι φωτιές στη Ζάκυνθο

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών που ξέσπασαν την Πέμπτη σε δασικές περιοχές Μαριές, Βολίμες και Στόμιο Ζακύνθου.

Στις περιοχές, που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα κοινό μέτωπο φωτιάς, επιχειρούν 2 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, 18 οχήματα με 46 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων.

"Καμπανάκι" από ΓΓΠΠ

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο για τις Νομαρχίες Λέσβου , Χίου , Σάμου, Ευβοίας , Ανατολικής Αττικής , Δυτικής Αττικής , Αθηνών και Πειραιώς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των προαναφερόμενων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, οι πολίτες παρακαλούνται:

* να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
* να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.
* να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick