twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

2 Νοεμβρίου 2009

Επιδότηση μόνο για διπλά τζάμια και θερμομονωτικά κουφώματα αποφάσισε η κυβέρνηση

Στην επιδότηση μόνο για θερμομονωτικά κουφώματα και διπλά τζάμια, και όχι άλλου είδους παρεμβάσεις όπως προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα για το ενεργειακό λίφτινγκ στα κτίρια, εστιάζει τώρα την προσοχή της η κυβέρνηση καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια είναι περιορισμένα.

Η εντολή που έχουν λάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να γίνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες περικοπές ποσών από άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς). Το κονδύλι που θα συγκεντρωθεί θα επαρκεί για να επιδοτηθούν έως 30.000 νοικοκυριά, έναντι των 15.000 στα οποία στόχευε το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο ωστόσο αφορούσε πέντε παρεμβάσεις. Δηλαδή, επιπλέον τη θερμομόνωση ταράτσας και εξωτερικού κελύφους κτιρίου, την αντικατάσταση παλαιού καυστήρα και λέβητα με νέο και την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Η χρηματοδότηση γι΄ αυτές παραπέμπεται μάλλον για αργότερα.

Ενεργειακή φτώχεια
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υπηρεσίες έχουν λάβει επίσης εντολή να εντάξουν και το κριτήριο της ενεργειακής φτώχειας στους όρους που θα προϋποτίθενται για να κριθεί κάποιος δικαιούχος επιδότησης γι΄ αυτή την παρέμβαση. Με βάση τον διεθνή ορισμό της ενεργειακής φτώχειας, ενεργειακά φτωχός θεωρείται όποιος δαπανά για ηλεκτρισμό, θέρμανση και κλιματισμό πλέον του 10% του εισοδήματός του ετησίως. Για την κατάταξη σε αυτή την κατηγορία, επομένως, θα λαμβάνονται υπόψη το εκκαθαριστικό του φορολογούμενου και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και των κοινοχρήστων του. Εφόσον κριθεί εφικτό, το εν λόγω κριτήριο θα προστεθεί σε όσα είχαν θεσπιστεί από το αρχικό πρόγραμμα, δηλαδή το προς επιδότηση ακίνητο να έχει οικοδομηθεί πριν από το 1980 και το όριο Τιμής Ζώνης της περιοχής να είναι κάτω των 1.500
ευρώ/τ.μ..

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι στόχος είναι η επιδότηση για διπλά τζάμια και θερμομονωτικά κουφώματα να ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να κινηθεί και η αγορά (κλάδοι αλουμινίου και υαλοπινάκων). Τονίζουν ωστόσο πως οι επιδοτήσεις για διπλά τζάμια- κουφώματα δεν θα είναι παρά το πρώτο βήμα στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων και ότι σε δεύτερη φάση, ανάλογα πάντα με τα διαθέσιμα κονδύλια, θα ανακοινωθούν επιδοτήσεις και για τις λοιπές παρεμβάσεις που περιελάμβανε αρχικά το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον.

«Φάντασμα» τα 400 εκατ. ευρώ
Η αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση κρίθηκε επιβεβλημένη όταν ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε πριν από περίπου δέκα ημέρες ότι το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε διασφαλιστεί για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, στην πραγματικότητα δεν υπήρχε. Για την τύχη του κονδυλίου αυτού ξέσπασε πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα στον κ. Μανιάτη και τους Κωστή Χατζηδάκη και Κωστή Μουσουρούλη, οι οποίοι μάλιστα σήμερα παραχωρούν για το θέμα αυτό συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick