twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

5 Φεβρουαρίου 2010

Μυστήριο με την αλλαγή χρώματος του πλανήτη Πλούτωνα

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους επιστήμονες της NASA όταν πήραν στα χέρια τους τις τελευταίες φωτογραφίες του Πλούτωνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Σύμφωνα με αυτές, το ουράνιο σώμα, που βρίσκεται στα όρια του ηλιακού μας συστήματος και δεν θεωρείται πλέον πλανήτης, αλλά «πλανήτης-νάνος», αλλάζει χρώμα! Επιστήμονες δηλώνουν ότι ξέρουν γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν την ταχύτητα με την λαμβάνει χώρα το φαινόμενο.

Οι φωτογραφίες της NASA φανερώνουν ότι ο Πλούτωνας είναι πολύ πιο κόκκινος από ότι παλιότερα - περίπου κατά 30%- και ο αστροφυσικός Μαρκ Μπούι λέει για το ζήτημα: «Μου προκάλεσε πολύ μεγάλη

έκπληξη η ένταση και η ταχύτητα του φαινομένου. Ο πλανήτης-νάνος έχει πολύ μεθάνιο, δηλαδή ουσιαστικά άνθρακα και υδρογόνο. Οι ηλιακές καταιγίδες και άλλοι παράγοντες, μειώνουν την ποσότητα υδρογόνου, αφήνοντας τον άνθρακα, που στις φωτογραφίες φαίνεται πιο κόκκινος και γενικά πιο σκοτεινός. Αντίθετα τα σημεία που καλύπτονται από πάγο αζώτου, δείχνουν μπλε».

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι από το 1954, όταν άρχισε η μελέτη του, μέχρι το 2000 δεν είχε υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στο χρώμα του Πλούτωνα. Οι εικόνες που δείχνουν τη διαφοροποίηση τραβήχτηκαν το 2002 και απαιτήθηκε εφτάχρονη ανάλυση για να βγουν κάποια ασφαλή αποτελέσματα.

Ένας παράγοντας που δυσχεραίνει την εξαγωγή σίγουρων συμπερασμάτων είναι το γεγονός ότι για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο, απαιτούνται 248 χρόνια, άρα μπορεί απλά η αλλαγή στο χρώμα να είναι ένα γεγονός που σχετίζεται με το πέρασμα από τη μια εποχή στην άλλη που διαρκεί αρκετές δεκάδες χρόνια.

Ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε το 1930, αν και η ύπαρξή του είχε υπολογιστεί αρκετά χρόνια νωρίτερα . Το 2006 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση του αφαίρεσε τον χαρακτηρισμό του πλανήτη και τον κατέταξε στους πλανήτες-νάνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick