twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

14 Φεβρουαρίου 2010

Ποιές αποδείξεις μαζεύουμε για την εφορία και πως θα οφεληθούμε


Τάξη στο χάος των αποδείξεων που μαζεύουν ήδη και στη συνέχεια θα πρέπει να καταχωρίσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι φορολογούμενοι, «υπόσχονται» τα προγράμματα που διαθέτουν μέσω του Διαδικτύου οκτώ- μέχρι στιγμής- εταιρείες πληροφορικής.

Τα προγράμματα διατίθενται δωρεάν και δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες, είτε να καταχωρούν τις αποδείξεις μέσω ιστοσελίδας στο Ίντερνετ είτε να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν τις σχετικές εφαρμογές στον προσωπικό τους υπολογιστή, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται κάθε φορά να συνδέονται στο Διαδίκτυο.

Το μεγάλο όφελος που προσφέρουν στους φορολογούμενους οι οκτώ αυτές εφαρμογές - εκ των οποίων οι τέσσερις είναι on-lineείναι ότι κάνουν πιο εύκολη την πρόσθεση και ομαδοποίηση των αποδείξεων, ώστε να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος ανά πάσα στιγμή πόσες έχει συγκεντρώσει και τι αξίας είναι αυτές. Μάλιστα, το γεγονός ότι πριν από μερικές εβδομάδες οι διαθέσιμες στην αγορά εφαρμογές ήταν μόλις τέσσερις, δείχνει ακριβώς ότι οι εταιρείες πληροφορικής βλέπουν στον τομέα αυτόν μια καλή ευκαιρία για την προβολή τους (αφού, ούτως ή άλλως, οι υπηρεσίες παρέχονται προς τους φορολογούμενους δωρεάν).

Αναφορικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, όσες εταιρείες διαθέτουν υπηρεσία καταχώρισης των αποδείξεων σε ιστοσελίδα τους στο Διαδίκτυο, δεσμεύονται ότι αποκλειστικός διαχειριστής είναι ο φορολογούμενος με δικό του password που εξασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των στοιχείων του. Όποτε, πάλι, η εφαρμογή κατεβαίνει στον υπολογιστή, ζήτημα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων δεν τίθεται, δεδομένου ότι αυτά δεν εισάγονται στο Διαδίκτυο. Οι τέσσερις on-line υπηρεσίες
Από τις πρώτες ιστοσελίδες που δημιουργήθηκαν, είναι η www. taxfriend.gr, της εταιρείας SingularLogic του ομίλου της ΜΙG. Αρκεί ένα e-mail για να εγγραφεί κανείς και να την ενεργοποιήσει. Ο χρήστης, προκειμένου να κάνει τη διαχείριση των αποδείξεων πιο εύκολη, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει φακέλους με κατηγορίες (π.χ. από σούπερ μάρκετ, γιατρούς, εστιατόρια), να τις μετακινεί από φάκελο σε φάκελο, να κρατάει στατιστικά στοιχεία για τα δεδομένα του (π.χ. αποδείξεις ανά ημερομηνία ή ανά επιχείρηση ή επιμέρους σύνολα για τα έξοδα του νοικοκυριού). Επίσης, τα τελικά δεδομένα μπορούν να εξαχθούν σε ένα αρχείο Εxcel και να εκτυπωθούν. Η εταιρεία ετοιμάζει και ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

Άλλη ιστοσελίδα είναι η www. apodeixeis.gr, που προέκυψε από τη συνεργασία των εταιρειών nzoumpoulis.gr, ΙQΝetwork και Virtualworld, και το μόνο που χρειάζεται για την εγγραφή είναι και πάλι το e-mail του χρήστη. Όπως στις περισσότερες εφαρμογές, έτσι και εδώ, για την καταχώριση των στοιχείων απαιτούνται μόνο η ημερομηνία, το ποσό, ο αριθμός της απόδειξης και ο ΑΦΜ του πωλητή.

Επίσης on-line είναι η υπηρεσία της Νexphase Consulting Services, στην ιστοσελίδα www. apodeixeis.eu, όπως και αυτή της Gasprice. gr (www. exoda.gr), όπου σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, ο χρήστης δεν χρειάζεται καν να γράψει το προσωπικό του e-mail.

Εφαρμογές που κατεβάζει ο χρήστης
Δημιουργία της Data Communications, γνωστής εταιρείας στον χώρο των εφαρμογών για λογιστικά γραφεία, είναι το Εasy Τax, το οποίο ο χρήστης κατεβάζει δωρεάν στον υπολογιστή του από το site της κατασκευάστριας εταιρείας (www. datacommunications.gr). Αντίστοιχες εφαρμογές, τις οποίες μπορεί κανείς να κατεβάσει στο ΡC του, είναι τo ΤaxControl της εταιρείας Regate, το πρόγραμμα της Νoetron του ομίλου Νewsphone (http://www. noetron. gr/index. php? q=node/90), και το eReceipts. gr της εταιρείας Converge του ομίλου ΡRC (www. ereceipts.gr).

Το νέο νομοσχέδιο συνδέει το αφορολόγητο όριο με τις αποδείξεις και αυτό, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα ισχύουν όλες οι αποδείξεις, με τις οποίες θα μπορεί να καλυφθεί μέρος του αφορολογήτου, ίσο με το 30% του συνολικού εισοδήματος για εισοδήματα άνω των 12.000 Ευρώ και 10% για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 Ευρώ. Για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου προσμετράται το 100% της αξίας των αποδείξεων που θα υποβληθούν. Εάν οι αποδείξεις που θα υποβληθούν δεν καλύπτουν το αφορολόγητο όριο η διαφορά έως τα 12.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 10%. Για ποσά αποδείξεων μεγαλύτερα του πιο πάνω ορίου και για αξία αποδείξεων έως 15.000 Ευρώ ατομικού εισοδήματος (30.000 οικογενειακού) εκπίπτει φόρος ίσος με το 10% της επιπλέον του αφορολογήτου αξίας.

Παράλληλα καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, με εξαίρεση τους τόκους των καταθέσεων και των κρατικών ομολόγων. Καταργούνται επίσης όλες οι φοροαπαλλαγές με εξαίρεση ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Επίσης εισάγεται λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων με βιβλία εσόδων – εξόδων για κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως ταξί, φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, Λεωφορεία ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, βενζινάδικα, πρακτορεία ΟΠΑΠ, περίπτερα κ.

Για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ισχύει η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας άνω των 400.000 Ευρώ. Παράλληλα αυξάνεται από 3% σε 10% ετησίως η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε ofsorεταιρείες.

Για την εισοδηματική πολιτική ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί καμία αύξηση και ότι θα γίνουν περικοπές 10% στα επιδόματα του πρωθυπουργού, των υπουργών και των Γενικών Γραμματέων.

Αναλυτικότερα, εισόδημα έως 12.000 ευρώ δεν φορολογείται, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι αντίστοιχες αποδείξεις.

Για εισόδημα από 12.000 έως 16.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί είναι 18%, για εισόδημα από 18.000 έως 22.000 ευρώ ανεβαίνει στο 24% και για εισόδημα από 22.000 έως 26.000 ευρώ ανεβαίνει στο 26%. Από 26.000 ευρώ έως 32.000 ευρώ το ποσοστό φορολόγησης είναι 32%, για εισοδήματα από 32.000 έως 40.000 ευρώ ανεβαίνει στο 36%, για ποσά από 40.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 38%, ενώ κορυφώνεται στο 40% για ετήσια εισοδήματα από 60.000 ευρώ και άνω.

Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ εξασφαλίζεται με αποδείξεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από το εισόδημα του φορολογούμενου. Για έσοδα έως 12.000 ευρώ οι αποδείξεις πρέπει να αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος, ενώ για υψηλότερα ποσά ο φορολογούμενος πρέπει να συλλέξει αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% των εισοδημάτων που δηλώνει. Στην περίπτωση που οι αποδείξεις δεν επαρκούν, φορολογείται με συντελεστή 10% επί της διαφοράς.

Πώς λειτουργεί το αφορολόγητο με αποδείξεις

Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης

Καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Οι περιπτώσεις αυτές εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων για τους οποίους διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις.

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών

Καταργούνται όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ( άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, πολύτεκνες μητέρες, η αποζημίωση λόγω απόλυσης κ.α.) αλλά σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.

Λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων

Εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων. Ειδικότερα επιβάλλεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των:

Ταξί, Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, Λεωφορείων ΚΤΕΛ, ΕνοικιαζομένωνΔωματίων (χωρίς ελάχιστο όριο 7 δωματίων), Κάμπινγκ, Μηχανικοί – Αρχιτέκτονες, Λιανοπωλητές, Πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, Βενζινάδικα, Περίπτερα, κ.α.

Φορολόγηση μερισμάτων και υπεραξίας μετοχών

Στα φορολογητέα, βάσει κλίμακας, εισοδήματα εντάσσονται τα μερίσματα και γενικότερα τα διανεμόμενα κέρδη που εισπράττονται από φυσικά πρόσωπα. Ο τρόπος φορολόγησης των μερισμάτων εξηγείται πιο κάτω στην ενότητα της φορολογίας Νομικών Προσώπων.

Στα φορολογητέα, βάσει κλίμακας, εισοδήματα εντάσσεται η υπεραξία από τη βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών. Για τον ορισμό της φορολογητέας υπεραξίας λαμβάνονται υπόψη και οι τυχόν ζημιές που έχει υποστεί ο φορολογούμενος από τις πιο πάνω πράξεις.

Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων

Για τα εισοδήματα του 2011 και εξής η δήλωση φόρου εισοδήματος υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Με υπουργική απόφαση ορίζεται η μορφή της ηλεκτρονικής δήλωσης και οι εναλλακτικές δυνατότητες για την συμπλήρωση και υποβολή της (απευθείας, μέσω φοροτεχνικών γραφείων, μέσω ΚΕΠ).

Ενθάρρυνση επαναπατρισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό

Καταθέσεις σε τράπεζες στην αλλοδαπή που εντός έξι μηνών θα μεταφερθούν σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα εξαιρούνται του ελέγχου πόθεν έσχες εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου. Τα κεφάλαια ελλήνων φορολογουμένων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας μπορούν να δηλωθούν, να παραμείνουν εκτός Ελλάδας και να εξαιρεθούν του πόθεν έσχες εφόσον καταβληθεί φόρος 8% επί της αξίας του κεφαλαίου. Μετά το πέρας της περιόδου των έξι μηνών οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να λάβουν γνώση των καταθέσεων ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζες της αλλοδαπής.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, μέρος του αφορολογήτου ορίου θα εξασφαλίζεται με τη συλλογή αποδείξεων από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος, των τακτικών λογαριασμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της ύδρευσης κλπ, και όσων αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από το φόρο (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κλπ).

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Το μέρος του αφορολογήτου που απαιτείται να καλυφθεί με αποδείξεις ισούται με το 30% του συνολικού εισοδήματος για εισοδήματα άνω των 12.000 Ευρώ και 10% για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 Ευρώ. Για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου προσμετράται το 100% της αξίας των αποδείξεων που θα υποβληθούν. Εάν οι αποδείξεις που θα υποβληθούν δεν καλύπτουντο αφορολόγητο όριο η διαφορά έως τα 12.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 10%. Για ποσά αποδείξεων μεγαλύτερα του πιο πάνω ορίου και για αξία αποδείξεων έως 15.000 Ευρώ ατομικού εισοδήματος (30.000 οικογενειακού) εκπίπτει φόρος ίσος με το 10% της επιπλέον του αφορολογήτου αξίας.

Παραδείγματα:

Έστω φορολογούμενος χωρίς οικογένεια δηλώνει ατομικό εισόδημα 30.000 Ευρώ και φέρνει αποδείξεις 12.000 Ευρώ. Το 30% του εισοδήματοςάρα 30.000 x 0.30=9.000 Ευρώ απαιτείται για τη κάλυψη του αφορολόγητου. Απομένουν αποδείξεις 3.000 Ευρώ οι οποίες εκπίπτουν φόρο 10% άρα 3.000 x 0.1=300 Ευρώ λιγότερο φόρο.

Έστω φορολογούμενος με το ίδιο εισόδημα που συγκεντρώνει μόνο 5.000 Ευρώ αποδείξεις. Όπως είδαμε για το αφορολόγητο χρειάζεται 9.000 άρα 9.000-5.000=4.000 ακάλυπτο αφορολόγητο που επιβαρύνεται με συντελεστή 10% και πληρώνει επιπλέον φόρο 4.000x0.1=400 Ευρώ. Σε σχέση με τον προηγούμενο η διαφορά είναι 300+400=700 Ευρώ επιπλέον φόρο.

στω φορολογούμενος με οικογένεια και εισόδημα 20.000 Ευρώ φέρνει αποδείξεις 8.000 Ευρώ. Τα 6.000 Ευρώ (20.000 x0.3) χρησιμοποιούνται για τη κάλυψη του αφορολογήτου και τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ χρησιμοποιούνται για τη μείωση φόρου κατά 200 Ευρώ (2.000 x0.1). Αν φέρει μόνο 4.000 Ευρώ αποδείξεις τότε δεν καλύπτει το αφορολόγητο κατά 2.000 Ευρώ οπότε φορολογείται με 2000 x 0,1=200 Ευρώ. Άρα διαφορά από τη προηγούμενη περίπτωση 200 + 200 = 400 Ευρώ.

Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις σε ειδική φόρμα ηλεκτρονικά ή σε κλειστό φάκελο στη Δ.Ο.Υ. Προβλέπεται η αντικατάσταση από ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής αποδείξεων.

Αποδείξεις αγαθών και υπηρεσιών που αντιστοιχούν στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος θα πρέπει να συγκεντρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από 12.000 ευρώ ώστε να εξασφαλίσουν το σύνολο του αφορολογήτου ορίου.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει 6.000 ευρώ αποδείξεις για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Για ποσά αποδείξεων μεγαλύτερα του παραπάνω ορίου -και για αξία αποδείξεων έως 15.000 ευρώ- εκπίπτει φόρος ίσος με το 10% της επιπλέον του αφορολογήτου αξίας.

Για παράδειγμα, αν ο ίδιος φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ συγκεντρώσει 8.000 ευρώ αποδείξεις, τα 6.000 θα χρησιμοποιηθούν για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο, ενώ για τα υπόλοιπα 2.000 θα έχει έκπτωση φόρου 10%, δηλαδή 200 ευρώ.

Για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ θα απαιτούνται αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος δηλώνει 8.000 ευρώ, θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις ύψους 800 ευρώ.

Αν οι αποδείξεις που θα συγκεντρώνονται από τους φορολογούμενους δεν επαρκούν για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο, τότε η διαφορά του ύψους των αποδείξεων αυτών και αυτών που απαιτούνται για το αφορολόγητο θα φορολογείται με συντελεστή 10%.

Για παράδειγμα, αν ο πρώτος φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ έχει μόνο 4.000 ευρώ αποδείξεις, τότε δεν θα καλύπτει το αφορολόγητο κατά 2.000 ευρώ, τα οποία θα φορολογηθούν με 10%, δηλαδή θα πληρώσει επιπλέον φόρο 200 ευρώ.

Στις αποδείξεις που μπορούμε να συγκεντρώσουμε περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Εξαιρούνται: Αποδείξεις αγαθών μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο, όπως η αγορά ΙΧ, οι λογαριασμοί τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, ύδρευσης κ.λπ., και όσες δαπάνες αναγνωρίζονται για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από το φόρο (ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, ασφάλιστρα κ.λπ.).

Οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν τις αποδείξεις σε ειδική φόρμα ηλεκτρονικά ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια ΔΟΥ.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick