twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

1 Ιουλίου 2009

Ξεκίνησε η υποβολή των μηχανογραφικών 2009

Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η υποβολή των μηχανογραφικών θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Ιουλίου. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος, αλλά και υποψήφιοι προηγούμενωνετών.

Οι βαθμολογίες των μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Στο πλαίσιο της επιλογής τμημάτων ΑΕΙ- ΤΕΙ και συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών συνοψίζουμε επτά βασικές συμβουλές-προτροπές για τους υποψηφίους και τους γονείς τους.

Ανεξάρτητα από τον βαθμό πρόσβασης που έχουν οι υποψήφιοι, είναι συνετό να “σταυρώσουν” όλα τα τμήματα που ανήκουν στα επιστημονικά πεδία που έχουν επιλέξει.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι αρκετοί υποψήφιοι δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξαιτίας κακών εκτιμήσεων τόσο για τους βαθμούς πρόσβασής τους όσο και για τις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων. Μάλιστα το 2000, με τον πληθωρισμό των αριστούχων, από τη μια η υπερεκτίμηση του βαθμού πρόσβασης και από την άλλη η υποτίμηση των βάσεων εισαγωγής των τμημάτων οδήγησε αρκετούς υποψηφίους στο να σταυρώσουν ελάχιστα τμήματα στο Μηχανογραφικό τους, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από την εισαγωγή τους, όταν οι βάσεις εισαγωγής, στο γιγάντωμά τους, ξεπέρασαν τα μόρια των υποψηφίων.

Να έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι ότι κανένα τμήμα δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον με σιγουριά την πλήρη και άμεση απορρόφηση των πτυχιούχων του.

Στους επίσημους και ανεπίσημους καταλόγους ανεργίας και ετεροαπασχόλησης συμμετέχουν με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά όλες ανεξαιρέτως οι ειδικότητες στις οποίες παραπέμπουν οι σπουδές όλων των τμημάτων ΑΕΙ- ΤΕΙ. Η έρευνα και η εμπειρία από τους χώρους απασχόλησης κάνει σαφές ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του επαγγέλματος. Συγκεκριμένα επισημαίνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η επιλογή σπουδών με βάση στενά τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης δεν αποτελεί ιδιαίτερα ασφαλές κριτήριο, καθότι η αγορά εργασίας είναι υπό συνεχή αναμόρφωση. Τι συστήνουμε; Να αποφεύγουν να επιλέγουν τις σπουδές τους με βάση τις “στενές” ανάγκες της αγοράς εργασίας. Όσο παράδοξη και αν φαίνεται η παραπάνω πρόταση, οφείλουμε να πάρουμε υπόψη μας ότι για έναν νέο/μια νέα ηλικίας 18 ετών, από την ώρα που θα πετύχει την είσοδό του στο πανεπιστήμιο μέχρι την ώρα που θα «βγει» στην αγορά εργασίας, θα έχουν περάσει επτά έως και δέκα χρόνια (πτυχίο- μεταπτυχιακό και στρατός για τους άντρες). Το δεκαετές αυτό χρονικό διάστημα έχει ως συνέπεια ότι η επιλογή σπουδών απέχει χρονικά τόσο πολύ από την είσοδο στον επαγγελματικό χώρο, που μπορεί να αποδειχτεί εντελώς εσφαλμένη.

Στα πλαίσια αυτά συμβουλεύουμε τους υποψηφίους να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Είναι καλύτερο ο υποψήφιος να σπουδάζει στο τμήμα για το οποίο ενδιαφέρεται, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι 3 στους 4 φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δηλώνουν ότι οι προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά τους βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με το αντικείμενο σπουδών και τα μαθήματα των τμημάτων στα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους. Να σημειώσουμε εδώ ότι δεκάδες αριστούχοι του 2000 και του 2001 που σπρώχτηκαν από γονείς και «κοινή γνώμη» σε τμήματα ΑΕΙ με αποκλειστικό κριτήριο την υψηλή τους βαθμολογία (π.χ. Ιατρική ή Η/Υ), χωρίς πραγματικά να τους ενδιαφέρει το αντικείμενο σπουδών, βρέθηκαν την επόμενη χρονιά στους καταλόγους της κατηγορίας του 10%, επιδιώκοντας εξαρχής την πρόσβασή τους σε τμήμα που πραγματικά τους ενδιαφέρει. Επειδή η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον την οροφή των σπουδών, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί κι ένας παραπάνω όροφος μεταπτυχιακών σπουδών και εξειδίκευσης, ας επιλέγουν οι υποψήφιοι τμήματα με γερή και πλατιά γνωστική βάση, ώστε αργότερα με το τέλος των προπτυχιακών σπουδών τους να μπορούν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές. Π.χ. ένας υποψήφιος που θέλει να σπουδάσει νέες τεχνολογίες μπορεί να το πετύχει με την εισαγωγή του σε κάποιο χαμηλόβαθμο τμήμα Μαθηματικών και στη συνέχεια να προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές Η/Υ. ΑΕΙ εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας ή ΤΕΙ κοντά στην περιοχή του υποψηφίου; Να ένα δίλημμα χιλιάδων υποψηφίων, που με τα μόριά τους πετυχαίνουν π.χ. στο Τμήμα Πληροφορικής Ιωαννίνων (ΑΕΙ) και στο Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας. Εδώ οι υποψήφιοι πρέπει να συνυπολογίσουν τόσο τον παράγοντα “κόστος σπουδών”, καθώς η φοίτηση σε τμήμα εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας επιβαρύνει την οικογένεια του υποψηφίου συνολικά πάνω από 30.000 ευρώ (για τα 4-5 χρόνια σπουδών), καθώς και το γεγονός ότι π.χ. από το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά όσο και από το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας οι υποψήφιοι μπορούν είτε να περάσουν με κατατακτήριες μετά το τέλος των σπουδών τους σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα (π.χ. ο πτυχιούχος του ΤΕΙ Μηχανολογίας στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ) είτε να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές.

Αν κάποιος/α έχει τη δυνατότητα να πάρει μετεγγραφή, τότε οι επιλογές του στο μηχανογραφικό δελτίο πρέπει να σημειωθούν με “διαφορετική λογική”, καθώς μπορεί με λιγότερα μόρια να πετύχει τελικά την είσοδό του στο τμήμα που επιθυμεί. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η γνώση της εγκυκλίου των μετεγγραφών αλλά και των αντιστοιχιών των τμημάτων

Bασικό κριτήριο είναι τα μόρια:

- Εαν κάποιος έχει διαφορετικά μόρια σε δύο πεδία (π.χ. για το 1ο πεδίο και το 2ο πεδίο) αλλά θέλει να δηλώσει μια σχολή που περιλαμβάνεται και στα δύο πεδία (π.χ. Παιδαγωγικό) τότε θα μετρήσουν τα υψηλότερα μόρια για τη σχολή.

- O υποψήφιος πρέπει να δηλώσει όσες σχολές επιθυμεί. Δεν χάνει τίποτε εάν τις δηλώσει. Aντίθετα, εάν δεν τις δηλώσει μπορεί να χάσει την εισαγωγή του, αφού ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πού θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής.

Η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων θα αρχίσει από την Τετάρτη 1 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

-Συνολικά εξετάστηκαν 85.354 υποψήφιοι, έναντι 90.508 το 2008, διεκδικώντας μία από τις 69.586 θέσεις. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό υποψηφίων, που συμμετείχαν σε πανελλαδικές εξετάσεις με το ισχύον σύστημα. Οπως εξήγησε -μιλώντας στην «Κ»- ο εκπαιδευτικός-διευθυντής φροντιστηρίου κ. Γεώργιος Χατζητέγας, «ο μειωμένος αριθμός των υποψηφίων θα επηρεάσει την κίνηση των βάσεων, και κυρίως των υψηλόβαθμων στις οποίες τα περιθώρια αυξομείωσης είναι μικρά. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά με το ισχύον σύστημα». Δηλαδή, εάν η γενική εικόνα των βαθμολογιών των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο είναι χειρότερη από πέρυσι (και άρα οδηγούμαστε σε πτώση βάσεων), ο μειωμένος αριθμός τους θα ενισχύσει την πτώση των βάσεων. Αντίστροφα, εάν η γενική εικόνα των βαθμολογιών είναι καλύτερη, ο μειωμένος αριθμός υποψηφίων θα «ψαλιδίσει» μέρος της ανόδου των βάσεων.

- Τα εύκολα θέματα που ετέθησαν φέτος (εξαιτίας και της προεκλογικής περιόδου) βοήθησαν πολύ περισσότερους υποψηφίους να ξεπεράσουν το βαθμολογικό όριο του 10, και άρα να κατοχυρώσουν δικαίωμα εισαγωγής σε κάποιο ΑΕΙ. Ενδεικτικά, στα 17 από τα 22 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα οι υποψήφιοι που βαθμολογήθηκαν πάνω από τη βάση αυξήθηκαν (ως ποσοστό επί του συνόλου). Ηταν προφανής ο στόχος του υπουργείου Παιδείας να ευνοήσει τόσο τους υποψηφίους, όσο και τις κοινωνίες της περιφέρειας, που κάθε χρόνο διαμαρτύρονται για τις θέσεις των τοπικών ΑΕΙ και ΤΕΙ που μένουν κενές, με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να μην έχει τα αναμενόμενα οφέλη από τη φοιτητική μετανάστευση. Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο τόνισε ότι για το έτος 2009-2010 θα υπάρξουν λιγότερες κενές θέσεις στα ΑΕΙ της χώρας, σε σχέση με πέρυσι όταν έμειναν κενές 17.411 θέσεις σε Τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας.

- Οπως εξήγησε στην «Κ» ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου ΟΡΙΟΝ-IdEF κ. Μανόλης Αμαργιανάκης οι βάσεις εισαγωγής των σχολών του 1ου επιστημονικού πεδίου (νομικές, παιδαγωγικά κ.ά.) επηρεάζονται από τις επιδόσεις στα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης. Οι υποψήφιοι απέδωσαν καλύτερα στα Λατινικά και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, υστέρησαν όμως στα Αρχαία και την Ιστορία. Ετσι, ο αριθμός των άριστων υποψηφίων είναι μικρότερος σε σχέση με το 2008, και οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών θα κινηθούν ελαφρώς καθοδικά. Οι μέσες βάσεις (15 έως 18) θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα ενώ οι χαμηλές ανοδικά.

- Για τις σχολές του 2ου (θετικές επιστήμες) και 4ου επ. πεδίου (πολυτεχνικές) οι υποψήφιοι της Θετικής και της Τεχνολογικής κατεύθυνσης απέδωσαν στα Μαθηματικά πολύ καλύτερα αλλά στη Φυσική χειρότερα από το 2008. Ετσι, οι βάσεις θα κινηθούν ελαφρώς καθοδικά ή στα επίπεδα του 2008.

- Για το 3ο επ. πεδίο οι βάσεις των ιατρικών σχολών θα κινηθούν πτωτικά. Οι βάσεις της περιοχής 13 έως 18 θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα ή ελαφρά καθοδικά.

- Τις βάσεις των οικονομικών σχολών του 5ου επιστημονικού πεδίου θα επηρεάσει η μείωση των υποψηφίων (από 28.574 πέρυσι σε 24.798 φέτος). Η εικόνα των βαθμολογιών δείχνει άνοδο των βάσεων. Ομως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιπτώσεις σχολών στις οποίες η βάση θα πέσει λόγω της μειωμένης ζήτησης από υποψηφίους.



ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick