twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

10 Αυγούστου 2009

Βάσεις 2009 : Σημαντική αύξηση των αριστούχων


Η σημαντική αύξηση των αριστούχων φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να προκαλέσει ένα «τρενάκι» ανόδου ειδικά στις περιζήτητες σχολές. Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις βαθμολογητών, ειδικά φέτος οι βάσεις αναμένεται να εκτιναχθούν στα υψηλόβαθμα τμήματα (18.000 μόρια και άνω) όλων των επιστημονικών πεδίων. Για άλλη μια χρονιά την κυριαρχία των υψηλόβαθμων τμημάτων αναμένεται να διατηρήσει η Ιατρική Αθήνας που εκτιμάται πως θα προσεγγίσει τα 19.500 μόρια.
Τα Παιδαγωγικά Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκτιμάται πως θα φτάσουν -ίσως και θα ξεπεράσουν- τα μόρια εισαγωγής των Νομικών Σχολών των αντίστοιχων πόλεων.
Απαιτητικότερα θα είναι φέτος σε σχέση με πέρσι και τα υψηλόβαθμα τμήματα Μηχανικών αλλά και οι περιζήτητες σχολές των Οικονομικών σχολών.
Πάντως, το μέγεθος της ανόδου των βάσεων θα είναι διαφορετικό στα υψηλόβαθμα τμήματα των πέντε Επιστημονικών Πεδίων.
Μικρή άνοδο (50- 200 μόρια) θα έχουν τα υψηλόβαθμα τμήματα του 1ου Πεδίου (εκτός από τα Παιδαγωγικά, που είναι κοινά του 1ου και του 2ου Πεδίου), μεσαία άνοδο (100- 300 μόρια) τα υψηλόβαθμα τμήματα του 3ουΠεδίου και μεγάλη άνοδο (200- 600 μόρια) τα υψηλόβαθμα τμήματα του 4ου, 5ου και 2ου Πεδίου.

Το πρώτο δείγμα από τα μηχανογραφικά

Το δείγμα μηχανογραφικών 250 υποψηφίων από το Λεκανοπέδιο με βαθμολογία πάνω από 16.500 μόρια, αποκαλύπτει ότι οι υποψήφιοι φοιτητές στην πλειονότητά τους δηλώνουν ως πρώτη τους προτίμηση τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων, Τμήματα Νηπιαγωγών, Νομικές και Αστυνομικές Σχολές, τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, την Ιατρική Αθήνας και το Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου.
Με βάση τη φετινή αύξηση των αριστούχων (10.688 φέτος, δηλαδή 1.773 περισσότεροι από πέρσι) και την καθήλωση (ύστερα από τις μειώσεις των τελευταίων τριών χρόνων) των θέσεων εισακτέων των περιζήτητων και υψηλόβαθμων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος στις περισσότερες περιπτώσεις των παραπάνω τμημάτων η σχέση προσφερόμενων θέσεων εισακτέων και υποψηφίων που σταυρώνουν κάποιο τμήμα ως πρώτη τους προτίμηση θα είναι μεγαλύτερη του 1: 10 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και το 1:15.

Στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με δείγμα 200 αντίστοιχων υψηλόβαθμων υποψηφίων του νομού Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι στα μηχανογραφικά δηλώθηκαν το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, δεύτερο το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Βόλου, τρίτο το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, ενώ την πρώτη δεκαπεντάδα συμπληρώνουν το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ, το Τμήμα Νομικής ΑΠΘ, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Ιατρική Θεσσαλονίκης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη και τη Φλώρινα, το Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι βάσεις ανά πεδίο

Στο 1ο πεδίο, η αύξηση κατά 220 των αριστούχων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης πιέζει τις βάσεις ακόμα και των νομικών τμημάτων που έχουν φτάσει στα ύψη, προς τα πάνω. Το σημαντικό πλεόνασμα από την πηγή των αριστούχων αναμένεται να αυξήσει σημαντικά, ίσως και πάνω από 600 μόρια τα μεσαία τμήματα (15-18 χιλ. μόρια) της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης Φιλολογικά, τμήματα Ψυχολογίας, Νηπιαγωγών και άλλα θα φτάσουν πολύ ψηλά.
Ωστόσο, αντίρροπες τάσεις, πτωτικές τάσεις θα εμφανιστούν σε αρκετά από τα χαμηλόβαθμα τμήματα της επαρχίας.
Στο 2ο και 4ο πεδίο οι περισσότεροι κατά 499 σε σύγκριση με πέρυσι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης και κυρίως οι 1.035 της Τεχνολογικής δημιουργούν ένα εκρηκτικό πλεόνασμα αριστούχων που ανεβάζει τις βάσεις των πολυτεχνικών, των υψηλόβαθμων τμημάτων Πληροφορικής και των άλλων περιζήτητων τμημάτων του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου. Πάνω από 550 μόρια θα είναι η άνοδος στην πλειονότητα των τμημάτων. Ωστόσο, ο μειωμένος κατά 3.000 και πλέον αριθμός των υποψηφίων της Τεχνολογικής σε συνδυασμό με τις χαμηλές επιδόσεις θα προκαλέσει πτωτικές τάσεις στα χαμηλόβαθμα ΑΕΙ και, κυρίως, ΤΕΙ. Ακόμα και κάτω από 9.000 μόρια θα είναι η βάση στα κοινά ΤΕΙ των δύο πεδίων.
Στο 3ο πεδίο η θεαματική αύξηση κατά 499 έναντι μόλις 80 πέρυσι των αριστούχων στη Θετική Κατεύθυνση, εκτοξεύει τις βάσεις στην οροφή του άριστα. Το εντυπωσιακό είναι ότι από τους 3.344 αριστούχους οι μισοί περίπου είναι στην κορυφή 19-20. Μάλιστα, ο αριθμός τους είναι αυξημένος στην κλίμακα 19-20 κατά 544 σε σύγκριση με το 2008!
Μεγάλη άνοδος αναμένεται στα ιατρικά και οδοντιατρικά τμήματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, στη Φαρμακευτική Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Νοσηλευτικής Αθήνας και στρατιωτικά τμήματα. Σε τροχιά έντονης ανόδου και τα περιζήτητα της επαρχίας.
Αισθητή άνοδο αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις των περιζήτητων ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Φυσικοθεραπείας, Διατροφής και Διαιτολογίας κ.ά., ενώ με δύο ταχύτητες θα κινηθούν οι βάσεις των χαμηλόβαθμων ΤΕΙ.
Τέλος στο 5ο πεδίο, οι πολύ καλές επιδόσεις των υποψηφίων στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά γενικής παιδείας, εν πρώτοις, που είναι μαθήματα αυξημένης βαρύτητας διαμορφώνουν ανοδικές τάσεις των βάσεων εισαγωγής για το σύνολο σχεδόν των ΑΕΙ και ΤΕΙ του πεδίου με βάση πάνω από 12.000 μόρια.
αδέσμευτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick