Την κατεχόμενη από τουρκικά στρατεύματα πόλη-φάντασμα της Αμμοχώστου, επισκέφθηκαν πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο να ετοιμάσουν μελέτη για τη μελλοντική επανεγκατάσταση των κατοίκων της, την ώρα που στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κύπρου Δ.Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ άρχιζαν τις πρώτες διερευνητικές συνομιλίες για το δύσκολο θέμα του εδαφικού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, κατά τη χθεσινή 32η συνάντησή τους οι Χριστόφιας και Ταλάτ βρέθηκαν κοντά σε συμφωνία για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, όπως βεβαίωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση «καλή και παραγωγική».
Ο Κύπριος πρόεδρος Δ.Χριστόφιας σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το οδόφραγμα και επισήμανε: «Αναμένω σύντομα ναέχουμε καλά νέα».
Η ώρα του εδαφικού φαίνεται πως έφτασε στην Κύπρο και οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν σε πρώτη φάση τις προκαταρκτικές θέσεις τους επί του θέματος και εν συνεχεία αναμένεται να αναλάβουν δράση οι σύμβουλοι των δύο ηγετών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν η τουρκοκυπριακή πλευρά ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για τη Μόρφου -αν δηλαδή την παραχωρήσει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση-, και βεβαίως στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, το οποίο θεωρείται από τη Λευκωσία κρίσιμο ζήτημα.
Ο κ. Ταλάτ τη μία φορά δηλώνει ότι θα επιστρέψει τη Μόρφου, την άλλη (υπό την πίεση και της Αγκυρας) υπαναχωρεί, με αποτέλεσμα ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του, αν και πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο επιμένουν ότι τελικά ο τουρκοκύπριος ηγέτης θα απαιτήσει όπως η Μόρφου παραμείνει στην (υπό διαμόρφωση) τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.
Πληροφορίες πάντως από τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι η συζήτηση επί του εδαφικού δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να διαρκέσει πολύ, καθώς ήδη ο διεθνής οργανισμός θεωρεί πως θα είναι πιο παραγωγική η συζήτηση επί του θέματος αυτού στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών, όπου αναμένεται να υπάρξει το λεγόμενο «πάρε δώσε» ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
Ενδεικτικό ωστόσο των προθέσεων του κ. Ταλάτ είναι ότι λίγα μόλις 24ωρα προτού αρχίσουν οι συνομιλίες για το εδαφικό ζήτησε την ελεύθερη εγκατάσταση των κατοίκων των Κοκκίνων, χωρίς βεβαίως να κάνει λόγο για αντάλλαγμα, να επιστρέψει δηλαδή ελληνοκυπριακά εδάφη στους κατοίκους τους.
Αντιδρά η Τουρκία στις έρευνες για πετρέλαιο
Ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης ότι θα συνεχισθούν οι θαλάσσιες έρευνες για το πετρέλαιο, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει από κοινού με το ψευδοκράτος άσκηση έρευνας και διάσωσης, στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, με την ονομασία «Αετός της Ανατολίας».
Σύμφωνα με Το Βήμα, η εφημερίδα «Τούρκιγιε» αναφέρει ότι η άσκηση που αρχίζει στις 16 Ιουνίου πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιορδανίας. Επίσης, στο σενάριό της η εφημερίδα προβλέπει και ύψωση τουρκικών σημαιών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Τουρκίας, καθώς και τη διεξαγωγή ασκήσεων έρευνας στα λεγόμενα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους.
Εν τω μεταξύ, η Λευκωσία κατήγγειλε χθες στα Ηνωμένη Εθνη την Τουρκία για νέα παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, επειδή στις 27 και 29 Μαΐου τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε ερευνητικό πλοίο κυπριακών συμφερόντων που πραγματοποιούσε θαλάσσιες έρευνες στις νοτιοδυτικές ακτές της νήσου.
Την ίδια ώρα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το πλοίο, παραβίασαν τον εναέριο χώρο, εκπέμποντας, όπως αναφέρεται στην κυπριακή καταγγελία, «ενοχλητικά σήματα».
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβης Μην.Χατζημιχαήλ τονίζει σε επιστολή του προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι τέτοιες ενέργειες της Τουρκίας «δημιουργούν αχρείαστες αψιμαχίες και ένταση, κάτι που αποτελεί και αντικειμενικό σκοπό της Τουρκίας για να εκφοβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την εμποδίσει από τη λήψη κάθε δραστηριότητας στην ΑΟΖ».
Η Λευκωσία, πάντως, δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τη διαδικασία οριοθέτησης της ΑΟΖ με όλα τα γειτονικά της κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου