twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

19 Ιουνίου 2009

Αλαβάνος: Γιατί παραιτούμαι - Τσίπρας: Λάθη και από τους δύο

Ο Αλέκος Αλαβάνος προσήλθε χθες στα γραφεία του ΣΥΝ, για να επιβεβαιώσει την απόφασή του να παραιτηθεί από βουλευτής, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε σε μια σειρά από λόγους που είχαν σχέση κυρίως με τις ενστάσεις για το πού θα βρίσκεται το κέντρο των αποφάσεων. Εάν δηλαδή οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πολιτικό κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ ή με πολιτικό κέντρο τον ΣΥΝ. Αυτό ήταν και η αιτία που προκάλεσε σταδιακά την κλιμάκωση της κόντρας μεταξύ Αλαβάνου και Τσίπρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο»

Ο Αλέκος Αλαβάνος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι στο κέντρο των αποφάσεων. Αναφέρθηκε σε όσα έγιναν την προεκλογική περίοδο, λέγοντας ότι δεν έγιναν καλοί χειρισμοί και απέδωσε ευθύνες στο γραφείο του προέδρου.

Εκανε την πολιτική εκτίμηση ότι ο ΣΥΝ έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ και άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του ΣΥΝ. Σύμφωνα με μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας άφησε να διαφανεί από τα λεγόμενά του ότι θα ήθελε ο ίδιος να αποφασίσει πότε θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να μην το κάνει βάσει των προβλεπόμενων συμφωνιών που προβλέπουν ότι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ είναι και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οπως είπε, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, έβλεπε ότι για λόγους που έκρινε ο ίδιος θα έπρεπε να παραμείνει επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για όσο χρόνο χρειαστεί και να μην αποχωρήσει μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να αισθάνεται άνετα αφού δεν μπορούσε να εφαρμόσει την πολιτική που εκείνος θεωρούσε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα υπόλοιπα, όπως δηλαδή ποιος θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος θα λάβει μέρος στο debate των πολιτικών αρχηγών, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Η κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο ήταν αναπόφευκτη, αφού όπως προκύπτει απ' όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες, ο Αλαβάνος και ο Τσίπρας δεν είχαν καλή επικοινωνία.

«Να μην παραιτηθείς»

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ζήτησε από τον Αλέκο Αλαβάνο να μην παραιτηθεί, τονίζοντας ότι αν έγιναν λάθη, έγιναν και από τις δύο πλευρές. Τα περισσότερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που ανήκουν το Αριστερό Ρεύμα είπαν στον Αλέκο Αλαβάνο να σκεφτεί την απόφασή του γιατί λειτουργεί προς την αποσυσπείρωση και θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας χαρακτήρισαν σεβαστή την απόφαση και σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν:

«Η προσωπική επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου να παραιτηθεί δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστή. Η άρνηση να κατανοηθεί το μήνυμα των εκλογών οδηγεί στη σημερινή κρίση του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας τους. Η Ανανεωτική Πτέρυγα επιμένει στην ανάγκη μεγάλης στροφής στη φυσιογνωμία και την πολιτική του κόμματος».

«Δυσάρεστη εξέλιξη»

Οσα έγιναν χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ ήταν προδιαγεγραμμένα. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΝ, από το πρωί με δηλώσεις, έχοντας αντιληφθεί πως ο Αλέκος Αλαβάνος δεν επρόκειτο να κάνει πίσω στην απόφασή του, όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει την απόφαση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απάντησε: «Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη η χθεσινή. Ομως αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει στη δική μου ευθύνη είναι η θεσμική και συντεταγμένη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών. Δεν είχαμε όμως μια καταστροφή. Δεν δικαιολογείται λοιπόν η καταστροφική διαχείριση αυτού του αποτελέσματος. Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται διάθεση αλληλεγγύης και συντροφικότητας, χρειάζεται επιδίωξη της μέγιστης δυνατής ενότητας. Στο πολιτικό μας σχέδιο δεν περισσεύει κανείς. Και συντεταγμένα και συλλογικά θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όποια προβλήματα παρουσιάζονται μπροστά μας με δημοκρατία και με σύνθεση».

Το καράβι και η φουρτούνα

Και στο ερώτημα εάν σκέφτεται να παραιτηθεί, πρόσθεσε: «Δεν σκέφτομαι να παραιτηθώ, γιατί πιστεύω ότι όταν το καράβι είναι σε φουρτούνα, το χειρότερο που έχει να κάνει ένας καπετάνιος είναι να αφήσει τη γέφυρα, να αφήσει το πηδάλιο ακυβέρνητο».

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick