twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

18 Ιουνίου 2009

ΣΟΚ: Αγγελία πώλησης ανθρώπινων οργάνων έξω από το Ιπποκράτειο!

Η αγγελία έχει αναρτηθεί στον κάλαθο απορριμμάτων, σε μία κολώνα εμπρός από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών: «ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΝΕΦΡΟ ΤΟΥ». Από κάτω ανέγραφε έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Πρόκειται για μία αγγελία πώλησης ανθρώπινων οργάνων.

Ο οδηγός ταξί, που τυχαία την είδε το απόγευμα της Δευτέρας, δεν πίστευε στα μάτια του. Κάλεσε την zougla.gr και ενημέρωσε την αίθουσα σύνταξης γι αυτό το γεγονός που μόνο φρίκη μπορεί να προκαλέσει.

Η zougla.gr κάλεσε τον τηλεφωνικό αριθμό για να διαπιστώσει εάν αυτός που ανήρτησε την αγγελία εννοούσε τα όσα έγραφε, ή απλά επρόκειτο για κάποιο κακόγουστο αστείο.

Από την άλλη άκρη της γραμμής απάντησε μία κουρασμένη ανδρική φωνή. Ο διάλογος είναι ωμός και μπορεί να σοκάρει. Ο άγνωστος μιλάει για τα όργανα του σώματός του, ωσάν να επρόκειτο για ένα οποιοδήποτε εμπόρευμα.

άνθρωπος αυτός είναι άγνωστος σε εμάς. Δεν γνωρίζουμε ούτε το όνομά του, ούτε την ιστορία του.

Ίσως να είναι απλώς ένας τοξικομανής που χρειάζεται επειγόντως χρήματα για την δόση του, μπορεί όμως και να είναι ένας άνθρωπος όπως όλοι μας, που έχει φθάσει στην ύστατη απελπισία και ανέχεια από την ανεργία και τα χρέη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δείχνει να έχει άγνοια για το ότι η αγοραπωλησία που ζητάει με την αγγελία είναι παράνομη. Επίσης, τα 700.000 ευρώ που απαιτεί για να πουλήσει ένα από τα νεφρά του, είναι ένα ποσό εξωπραγματικό. Στην «πιάτσα» εμπορίας ανθρώπινων ιστών και οργάνων οι τιμές είναι άλλες, πολύ χαμηλότερες...Γιώργος Καστρινάκης: Επικίνδυνη και παρόνομη η πράξη του

Μιλώντας στη zougla.gr ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών κ. Γιώργος Καστρινάκης ανέφερε ότι η πράξη του συνανθρώπου μας είναι τόσο επικίνδυνη, όσο και παράνομη.

Θύτης και θύμα: οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος

Είναι βέβαιο ότι αυτό που ζητάει ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν συνάδει «ούτε με το νόμο των θεών, ούτε με των ανθρώπων». Όλοι θα συμφωνήσουν ότι πρόκειται για μία πράξη όχι μόνο παράνομη, αλλά και ανήθικη, που προκαλεί ανατριχίλα ακόμη και με το άκουσμά της. Μία πράξη που προσβάλλει το ανθρώπινο είδος, αφού μετατρέπει το ανθρώπινο σώμα σε εμπόρευμα.

Ας μην βιαστούμε όμως να βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα. Το έγκλημα που ετοιμάζεται να διαπράξει αυτός ο άνθρωπος έχει δύο σκέλη: τον δότη και τον λήπτη. Ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα είναι δύσκολα διακριτό σε αυτή τη σχέση.

Ο απελπισμένος αυτός συμπολίτης μας απευθύνεται σε άλλους, ακόμη πιο απελπισμένους ανθρώπους. Σε νεφροπαθείς, που περιμένουν χρόνια σε κάποια λίστα αναμονής λόγω έλλειψης μοσχευμάτων ή επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες «γνωριμίες» για να αναρριχηθούν στην κορυφή της λίστας…

Πριν από περίπου έναν χρόνο, συνελήφθησαν τρεις Ελληνίδες που είχαν εμπλακεί σε εμπόριο οργάνων στην Ινδία. Η μία ήταν γιατρός νεφρολόγος και οι άλλες δύο νοσοκόμες. Όμως, αυτές οι συλλήψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι Έλληνες που έχουν δεχθεί μοσχεύματα οργάνων προερχόμενων από παράνομο εμπόριο ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες.

Είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα, αλλά ιδίως σε κύκλους νεφροπαθών, ότι στην χώρα μας δρουν οργανωμένα κυκλώματα «διαμεσολαβητών» μεταξύ Ελλήνων ασθενών και Ινδών, Πακιστανών ή Ισραηλινών γιατρών, που αναλαμβάνουν την προμήθεια των μοσχευμάτων. Η μεταμόσχευση γίνεται συνήθως στο εξωτερικό, σε χώρες του Τρίτου Κόσμου ή ακόμη και στο Ισραήλ ή την Κύπρο, σε τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής, αφού οι μεταμοσχεύσεις αυτές είναι σε όλο τον κόσμο παράνομες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αμοιβή για την «διαμεσολάβηση» μπορεί να φτάσει τα 10-15.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος της μεταμόσχευσης μπορεί να ξεπεράσει τα 50-60.000 ευρώ. Από αυτά, οι δότες παίρνουν 1.000-1.500 δολάρια, ή και τίποτα, γιατί πολλές φορές τα όργανα αφαιρούνται εν αγνοία τους.

Επίσης, το ίδιο κύκλωμα στην Ελλάδα εξασφαλίζει μοσχεύματα από πτωματικούς δότες, δηλαδή από πτώματα, εν αγνοία των συγγενών τους. Φυσικά, όποιος δεν διαθέτει τα χρήματα καταδικάζεται σε αναμονή, που τις περισσότερες φορές οδηγεί στον θάνατο.

Σε έναν κόσμο, όπου η ανθρώπινη ζωή έχει όλο και μικρότερη αξία και η ανθρώπινη ύπαρξη μεταβάλλεται όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, τα όργανα του σώματος έχουν αποκτήσει ανταλλακτική αξία. Το να πουλάει κάποιος μέλη ή όργανά του είναι άραγε η ύστατη βαθμίδα ηθικής κατάπτωσης ή απλώς ένα ακόμη δείγμα της βαρβαρότητας που διακρίνει την εποχή μας;

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick