twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

7 Ιουνίου 2009

Η Ελλάδα στις κάλπες - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι


Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής οι ψηφοφόροι για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 19:00 το βράδυ.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 9.866.913.

Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους

Επιλέγουμε το ψηφοδέλτιο του κόμματος που μας εκφράζει, καθώς από το ποσοστό που θα λάβει κάθε κόμμα, θα προκύψει ο αριθμός των ευρωβουλευτών που θα στείλει στην Ευρωβουλή. Η Ελλάδα θα στείλει στην Ευρωβουλή 22 αντιπροσώπους.

Υπενθυμίζεται ότι δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης δίπλα στο όνομα κάποιου υποψήφιου ευρωβουλευτή, καθώς οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο συνδυασμό του κόμματος.

Οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, δηλαδή στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου έχουν ζητήσει να εγγραφούν. Οι υπόλοιποι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα εκεί που ψήφισαν και για τις εθνικές εκλογές.

Όσοι θέλουν να μάθουν που ψηφίζουν, μπορούν να το πληροφορηθούν από την ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα από την ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία «Μάθε που ψηφίζεις», ή τηλεφωνικά από τον αριθμό 1500 του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, ή απευθείας από τα κατά τόπους ΚΕΠ ή από τους κατά τόπους δήμους και κοινότητες.

Για να ψηφίσει κανείς απαιτείται μόνο αστυνομική ταυτότητα, ή εναλλακτικά διαβατήριο.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το νόμο. Οι εκλογείς άνω των 70 ετών είναι δικαιολογημένοι για την μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους. Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα (λόγω ασθένειας ή αν βρίσκεται στο εξωτερικό), πρέπει να εφοδιαστεί με τα απαραίτητα έγγραφα, που θα επιβεβαιώνουν τους λόγους μη άσκησης του εκλογικού δικαιώματός του, και τα οποία αμέσως μετά τις εκλογές θα πρέπει να υποβάλει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών του δήμου στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος.

Για τους Έλληνες που διαμένουν σε χώρα–μέλος της ΕΕ η ψηφοφορία διενεργήθηκε το Σάββατο 6 Ιουνίου.

Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 9:30 το πρωί στο 1o ολοήμερο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα ψηφίσει στις 10:30 το πρωί στην Κηφισιά.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο 41ο και 42ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στου Γκύζη, στις 11:30 το πρωί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει στις 11:00 το πρωί στο 56ο Λύκειο και 17ο και 155ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, οδός Πανόρμου.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. Γιώργος Καρατζαφέρης θα ψηφίσει στο 15ο Γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη στις 11:30 το πρωί.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος θα ψηφίσει στις 10:00 π.μ. στο 8ο ημερήσιο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.

από το vima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick