twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

14 Ιουλίου 2009

Ιατρικό θαύμα: Η καρδιά της άρχισε να λειτουργεί μετά από 14 χρόνια!


Μια 16χρονη Βρετανίδα, η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς όταν ήταν ακόμη νήπιο αλλά είχε απορρίψει το όργανο πριν από τρία χρόνια, έχει πλέον αναρρώσει πλήρως και ζει με τη δική της καρδιά που θεραπεύτηκε «ως εκ θαύματος».

Η περίπτωση της Χάνα Κλαρκ, που περιγράφεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, θεωρείται ως η μοναδική στον κόσμο, όπου η ελαττωματική καρδιά ενός παιδιού αποκαθίσταται και λειτουργεί σε τέτοιο σημείο, που να καθίσταται δυνατή η αφαίρεση του μεταμοσχευθέντος οργάνου.

Τον Ιούλιο του 1995, όταν η Χάνα ήταν μόλις δύο χρονών, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση γιατί έπασχε από καρδιομυοπάθεια. Κατ' εξαίρεση, οι γιατροί άφησαν τη δική της καρδιά στη θέση της, γιατί εκτιμούσαν ότι υπήρχε μια πιθανότητα να ιαθεί.

Λίγα χρόνια αργότερα, το άτυχο κορίτσι προσβλήθηκε από καρκίνο, λόγω των φαρμάκων που λάμβανε για να μην απορριφθεί το μόσχευμα από τον οργανισμό της. Υποβλήθηκε τότε σε χημειοθεραπεία και σε άλλες μορφές θεραπείας, που όμως απέτυχαν και έτσι οι γιατροί αποφάσισαν να μειώσουν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Το 2005, όμως, διαπίστωσαν ότι η μεταμοσχευμένη καρδιά είχε πλέον υποστεί βλάβη και το σώμα την «απέρριπτε».

Το εκπληκτικό στην περίπτωση της Χάνα ήταν ότι η δική της καρδιά λειτουργούσε ομαλά, κάτι που επέτρεψε στους γιατρούς να αφαιρέσουν, στις 20 Φεβρουαρίου 2006, το ξένο όργανο, μια επέμβαση άνευ προηγουμένου.

Σήμερα το κορίτσι έχει θεραπευτεί πλήρως από τον καρκίνο και η καρδιά της λειτουργεί κανονικά, όπως ανέφερε ο καθηγητής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, σερ Μαγκντί Γιακούμπ.

«Η πιθανότητα ίασης της καρδιάς είναι, απλά, στη σφαίρα της μαγείας», είπε ο Γιακούμπ. Μια καρδιά, που δεν χτυπούσε, όταν τοποθετούσαμε τη νέα καρδιά δίπλα της, σήμερα λειτουργεί κανονικά» τόνισε.

Ο Βίκτορ Τσανγκ, σύμβουλος στο παιδιατρικό νοσοκομείο Γκρέιτ Όσμοντ Στριτ, είπε ότι η περίπτωση της Χάνα είναι χρήσιμη, γιατί θα βοηθήσει να αναπτυχθούν προσωρινές, τεχνητές καρδιές, για τα παιδιά που πάσχουν από καρδιομυοπάθεια.

«Δεν θα βρισκόμουν εδώ, χωρίς όλα αυτά», είπε απλά η Χάνα, εμφανώς συγκινημένη. Κάποια στιγμή η οικογένειά της είχε ενημερωθεί ότι το κορίτσι θα πέθαινε μέσα σε 12 ώρες...
EPT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick