twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

7 Ιουλίου 2009

Στα 161 τα κρούσματα της γρίπης

Μεγαλώνει διαρκώς η λίστα με τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν λίγο, έξι επιπλέον κρούσματα ανιχνεύτηκαν από τα Εργαστήρια Αναφοράς Νοτίου και Βορείου Ελλάδος.

Πρόκειται για δύο Έλληνες και τέσσερις Βρετανούς τουρίστες. Συγκεκριμένα, θετικοί βρέθηκαν ένα κοριτσάκι 7 ετών, ελληνικής καταγωγής αλλά αυστραλιανής υπηκοότητας, που έφτασε στη χώρα μας από την Αυστραλία, μια 30χρονη Ελληνίδα που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, όπως επίσης τέσσερις Βρετανοί τουρίστες -ένα αγοράκι 16 ετών, μια 19χρονη κοπέλα, ένα 19χρονο αγόρι και μια γυναίκα 25 ετών- που έφτασαν πρόσφατα στη χώρα μας.

Συνολικά, τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε 162, από τα οποία τα 70 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η διερεύνηση των επαφών ασθενούς με υποκείμενο νόσημα, ο οποίος εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο και κατόπιν περαιτέρω εργαστηριακού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός στον ιό Α/Η1Ν1.

Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) στη χώρα μας, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να δηλώνουν πως η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Είναι ενδεικτικό πως χθες οι ειδικοί μετρούσαν περίπου δέκα περιστατικά των οποίων η πηγή μόλυνσης παραμένει άγνωστη.

Μάλιστα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως είναι πιθανόν τα κρούσματα να είναι περισσότερα από αυτά που φαίνονται στις επίσημες καταγραφές: «Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να κρατούν τους πολίτες μακριά από τα νοσοκομεία, καθώς δεν προκαλούν ανησυχία. Και επιπλέον, δεδομένου της υψηλής τουριστικής περιόδου, είναι πιθανόν να έχουν περάσει αρκετοί μολυσμένοι ταξιδιώτες τα σύνορα της Ελλάδας είτε με σκάφη είτε με αυτοκίνητα, χωρίς να έχουν εντοπιστεί», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος.

Ωστόσο, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός εμφανίζεται καθησυχαστικός, επισημαίνοντας πως το πιο τρομαχτικό σενάριο της τριπλής μετάλλαξης φαντάζει- ακόμη- μακρινό. «Πρέπει να σημειωθούν ταυτόχρονα τρεις αλλαγές, ώστε να γίνει ο νέος ιός Α ιδιαίτερα επικίνδυνος- να αναπτύξει αντοχή στα αντιιικά φάρμακα, να είναι εξίσου ή ακόμη περισσότερο μεταδοτικός και επιπλέον να εμφανιστεί πιο επιθετικός προκαλώντας σοβαρότερα συμπτώματα. Οι πιθανότητες παραμένουν χαμηλές», συμπληρώνει ο κ. Τριχόπουλος. Η πρώτη μετάλλαξη
Ωστόσο, όπως παραδέχονται οι λοιμωξιολόγοι, η πρώτη μετάλλαξη του ιού είναι γεγονός, καθώς ο νέος ιός Α παρουσίασε τα πρώτα σημάδια αντίστασης στην αντιιική φαρμακευτική αγωγή. «Η τροποποίηση ενός αμινοξέου ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά, παρ΄ όλα αυτά τα περιστατικά που εμφάνισαν αντοχή είναι μεμονωμένα, ενώ παράλληλα δεν καταγράφηκε μετάδοση», υπογραμμίζει ο λοιμωξιολόγος- σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο ίδιος όμως προβλέπει πως τους επόμενους μήνες θα καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα καθημερινά στη χώρα μας, με την έναρξη ενός ισχυρότερου κύματος. «Εάν η νέα γρίπη πλήξει το 25 - 30% του πληθυσμού, τότε θα μετράμε σε καθημερινή βάση έως και 10.000 κρούσματα», συμπληρώνει ο κ. Τσιόδρας.

Στο μεταξύ, στα 156 έφτασαν τα κρούσματα στη χώρα μας, από τα οποία τα 70 έχουν ιαθεί πλήρως.

Ερωτηματικά και για το «ΑΧΕΠΑ»

ΜΕΤΑ το «Σισμανόγλειο», και το «ΑΧΕΠΑ» μπαίνει στο στόχαστρο σε ό,τι αφορά τον βαθμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων δεν τηρήθηκαν αυστηρά μέτρα προφύλαξης κατά τη νοσηλεία των Αμερικανών φοιτητών που προσβλήθηκαν από τη νέα γρίπη και νοσηλεύτηκαν στην Παθολογική Κλινική. Με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων ότι «οι πάσχοντες νοσηλεύονταν σε κοινούς θαλάμους και περιφέρονταν στους διαδρόμους του νοσοκομείου χωρίς κανέναν περιορισμό, θέτοντας τους ασθενείς και τους εργαζομένους σε κίνδυνο», ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Δημήτρης Γάκης διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Υπογράμμισε ωστόσο πως οι εργαζόμενοι είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους καταστάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick