twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

15 Ιουλίου 2009

35 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο

Οι σειρήνες ήχησαν στις 08:20 το πρωί της Τετάρτης σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο όσων έπεσαν στη διάρκεια του πραξικοπήματος, προασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία και τον πρόεδρό της, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ'.

Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, ο πρέσβης της Ελλάδος και συγγενείς των πεσόντων, στους τάφους των οποίων κατατέθηκαν στεφάνια.

Τα πολιτικά κόμματα με διακηρύξεις τους καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, που αποτέλεσε την πρώτη φάση της τραγωδίας του 1974 και αποτίουν φόρο τιμής στους αγωνιστές της Δημοκρατίας.

«Τριάντα πέντε χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, ο λαός της συνεχίζει τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού», αναφέρεται στις διακηρύξεις των κομμάτων.

Τα πολιτικά κόμματα αναφέρονται επίσης στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού, η οποία-όπως τονίζεται- θα πρέπει να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε την επέτειο «μέρα που προκαλεί τις ψυχές, που προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση».

Ο κ. Χριστόφιας, αφού επισήμανε ότι το πραξικόπημα αποτέλεσε την αφορμή για την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο για να αποκαταστήσει δήθεν τη συνταγματική τάξη, τόνισε ότι η Τουρκία για 35 τώρα χρόνια εφαρμόζει παλαιά σχέδια, τα οποία ήταν στα συρτάρια, όπως ανέφερε, από τη δεκαετία του 1950. Δηλαδή, είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας, τη διχοτόμηση και τον έλεγχο από την Τουρκία μεγάλου τμήματος του κυπριακού εδάφους.

Ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι, μέσω των συνομιλιών και υπερασπιζόμενος αρχές, αγωνίζεται για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της Κύπρου ως κράτους, και των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick