twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

14 Ιουλίου 2009

Ακόμη και τα σχολεία μπορεί να κλείσουν λόγω της νέας γρίπης

Σενάρια ακόμη και για λουκέτο στα σχολεία επεξεργάζονται τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας το φθινόπωρο, στην περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νέας γρίπης στους μαθητές. Επίσης, στα άμεσα σχέδια των ειδικών είναι να απολυμανθούν οι τάξεις πριν από την έναρξη τηςσχολικής χρονιάς, αλλά και να δοθούν σαφείς και αυστηρές οδηγίες για την τήρηση κανόνων υγιεινής στη διάρκεια της χρονιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τo υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να διατάξει την αναστολή μαθημάτων σε όποια σχολεία οποιασδήποτε βαθμίδας εκδηλωθούν κρούσματα της νέας γρίπης ή και σε όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων της χώρας εάν χρειαστεί, ακόμα και με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

Η διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασης όπως θα προκύψει τον Σεπτέμβριο. Ο αρχικός σχεδιασμός κάνει λόγο για κλείσιμο 5-6 ημερών, όταν η χώρα μας προμηθευτεί το πανδημικό εμβόλιο, αφού θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μαθητές.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή του ότι η προμήθεια των πανδημικών εμβολίων θα αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η ισορροπημένη, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, διατροφή θωρακίζει τον οργανισμό και από τη νέα γρίπη Α. Αντίθετα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εκείνοι που κάνουν εξαντλητικές δίαιτες με στόχο να χάσουν τα έξτρα κιλά λόγω καλοκαιριού, αλλά και όσοι έχουν κουράσει τον οργανισμό τους λόγω του εξαντλητικού ωραρίου τους είναι πιο ευάλωτοι στον νέο ιό.

Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι απλή: όσοι δεν καλύπτουν τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες του οργανισμού είναι πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις, καθώς κατ΄ αυτόν τον τρόπο υπονομεύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Έτσι, «αυτοί που κάνουν δίαιτα, εκείνοι που γυμνάζονται εντατικά, χωρίς ωστόσο να ενισχύουν τον οργανισμό τους με την αντίστοιχη διατροφική υποστήριξη, αλλά και όσοι καταπονούν το σώμα τους κατά την εργασία τους, ανήκουν στην ομάδα των ανθρώπων που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα υποθρεψίας», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ιατρός- κλινικός διαιτολόγος κ. Μιχάλης Χουρδάκης.

«Όχι» στις περικοπές
Γιατροί και διατροφολόγοι ωστόσο συμφωνούν πως η περίοδος που διανύουμε δεν είναι η καλύτερη για διατροφικούς ακροβατισμούς! Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν, όλες οι κατηγορίες των τροφίμων παίζουν τον ρόλο τους στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, γι΄ αυτό και λένε κατηγορηματικά «όχι» στις περικοπές.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται από μελέτες, οι πηγές πρωτεΐνης (όπως είναι για παράδειγμα τα πουλερικά και το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά), αλλά και «τα βερίκοκα, τα καρότα, το σπανάκι και οι κολοκύθες που είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α και καροτινοειδή θρέφουν τα επιθηλιακά κύτταρα που επενδύουν το δέρμα και τους βλεννογόνους. Έτσι, κατ΄ αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τις “εισόδους” από όπου εισβάλλει ο ιός της γρίπης- δηλαδή, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα», υπογραμμίζει ο κ. Αντώνης Καφάτος, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Η βιταμίνη C επίσης έχει αποδειχτεί πως είναι η «βασίλισσα» του ανοσοποιητικού, γι΄ αυτό και μεταξύ άλλων τα πορτοκάλια, τα καρπούζια, οι φράουλες και τα λαχανικά πρέπει να δίνουν το «παρών» καθημερινά στο τραπέζι. Όμως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως, όπως έχει δείξει σειρά μελετών, οι ικανότητες της βιταμίνης C επικεντρώνονται στην πρόληψη. Κατά την περίοδο ωστόσο που κάποιος ασθενεί, ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού δεν προσφέρει καμία βοήθεια στον οργανισμό. Τα Τ λεμφοκύτταρα πάλι, οι «στρατιώτες» του ανοσοποιητικού συστήματος, δυναμώνουν με τον ψευδάργυρο.

Το πρώτο σοβαρό κρούσμα

Το πρώτο σοβαρό κρούσμα νέας γρίπης καταγράφεται στη βόρεια Ελλάδα, όπου ένας 25χρονος από τη Βέροια νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με συμπτώματα πνευμονίας.

Ο νεαρός ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα στη Ζάκυνθο ως μέλος μουσικού γκρουπ και παρουσίασε μεταξύ άλλων υψηλό πυρετό και μυαλγία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ίδια συμπτώματα εμφανίστηκαν σε ακόμη δύο μέλη του γκρουπ, με αποτέλεσμα ο 25χρονος να θορυβηθεί και να επιστρέψει εσπευσμένα στη Βέροια την περασμένη Παρασκευή.

Στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 290 κρούσματα, εκ των οποίων τα 128 έχουν ιαθεί πλήρως.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick