twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

9 Ιουλίου 2009

Η κακή διατροφή παχαίνει τα...κατσαριδάκια!

Τα κατσαριδάκια που δεν τρέφονται σωστά παχαίνουν και όταν μεγαλώσουν δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά, δείχνουν τα πειράματα εντομολόγων στις ΗΠΑ. Ακόμα και τα έντομα πρέπει να μαθαίνουν από μικρά να τρώνε το πλιγούρι τους.

Η Δρ Πατρίσια Μουρ του Πανεπιστημίου του Έξετερ, η οποία μελετάεδώ και δέκα χρόνια τα ανεπιθύμητα έντομα, ήταν περίεργη να μάθει πώς η συμπεριφορά ζευγαρώματος των κατσαρίδων επηρεάζεται από τη διατροφή τους, ειδικά σε νεαρή ηλικία.

Για να το διαπιστώσει πήρε θηλυκές νύμφες και τις χώρισε σε δύο ομάδες: η μία τρεφόταν μόνο με ψατοτροφή, η οποία προσφέρει κυρίως πρωτεΐνες, ενώ η άλλη κατανάλωνε και κουάκερ (πλιγούρι βρώμης), το οποίο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Και οι δύο ομάδες μπορούσαν να καταναλώνουν όση τροφή ήθελαν. Η διαφορά «ήταν στην ποιότητα όχι η ποσότητα» σχολιάζει η Μουρ στο LiveSciences.com.

Όταν οι κατσαρίδες ολοκλήρωσαν την τελευταία τους έκδυση και έγιναν πλέον ενήλικες, ορισμένα έντομα της κάθε ομάδας άλλαξαν διατροφή, από υγιεινή σε ανθυγιεινή ή το αντίστροφο.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τις τελικές τους παρατηρήσεις 18 ημέρες μετά την αλλαγή διαιτολογίου. Διαπίστωσαν ότι η μέση διάρκεια ζωής ήταν ίδια και στις δύο ομάδες, ωστόσο οι κατσαρίδες που δεν είχαν φάει βρώμη ήταν πιο παχές και χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν.

Ήταν επίσης λιγότερο πρόθυμες να ζευγαρώσουν και λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν απογόνους.

Και οι αρνητικές συνέπειες της κακής διατροφής παρέμειναν εμφανείς ακόμα και στις κατσαρίδες που ως ενήλικες πέρασαν στην υγιεινή διατροφή.

Η αιτία αυτής της διαφοράς παραμένει άγνωστη, η Δρ Μουρ ωστόσο υποψιάζονται ότι η κακή διατροφή κάνει τις κατσαρίδες να αποθηκεύουν λίπος χωρίς να μεγαλώνουν σε μέγεθος ώστε να επιζήσουν σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη τροφής.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick