twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

16 Ιουλίου 2009

Εκτιμήσεις για τις βάσεις σε φιλολογία,ΜΜΕ,αρχιτεκτονική

Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν τα τμήματα αγγλικής φιλολογίας, διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών, ναυτιλιακών, τουριστικών επιχειρήσεων και μέσων ενημέρωσης.

Στις υπόλοιπες σχολές, οι βάσεις εκτιμάται πως θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα, ενώ πτώση αναμένεται στα μουσικά τμήματα.

Στο μεταξύ, κάθε υποψήφιος που επιθυμεί να δει το γραπτό του θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στη διεύθυνση εκπαίδευσης στην οποία ανήκει το σχολείο του.

Όπως ορίζει η σχετική απόφαση, οι αιτήσεις θα γίνονται κάθε Σεπτέμβριο και η επίδειξη των γραπτών θα γίνεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Για γραπτά ειδικών μαθημάτων, η διαδικασία θα γίνεται στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας (λεωφόρος Συγγρού 106, Αθήνα).

Ανοδικές τάσεις διαγράφονται στις βάσεις των περισσότερων Πανεπιστημιακών Τμημάτων με ειδικό μάθημα και πολλές κενές θέσεις στις Ιταλικές και Ισπανικές Φιλολογίες δείχνουν οι βαθμοί πρόσβασης των φετινών υποψηφίων. Αντίθετα στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών υπάρχει ελπίδα πτώσης των βάσεων εισαγωγής τους.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ
Λιγότεροι υποψήφιοι
ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ από πέρσι συνολικά ήταν οι φετινοί υποψήφιοι που πήραν μέρος στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο που παίζουν σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Οι επιδόσεις τους στα μαθήματα αυτά σε συνδυασμό με τις επιδόσεις στα υπόλοιπα μαθήματα καθορίζουν σε γενικές γραμμές και την κίνηση των βάσεων εισαγωγής.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης οι οποίοι τροφοδοτούν τα Αρχιτεκτονικά Τμήματα στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 και 16-18 είναι περισσότεροι από πέρσι, γεγονός που καλλιεργεί το έδαφος για άνοδο των βάσεων εισαγωγής. Φέτος παράλληλα έχουμε σαφώς λιγότερους υποψηφίους στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 στο Ελεύθερο Σχέδιο (53 λιγότερους) αλλά περισσότερους στο Γραμμικό Σχέδιο (74 περισσότερους). Στη βαθμολογική κλίμακα 15-18 στο Ελεύθερο Σχέδιο έχουμε 99 λιγότερους υποψηφίους από πέρσι και στο Γραμμικό Σχέδιο 29 λιγότερους. Αν εξαιρέσουμε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στα Χανιά, που φέτος προσφέρει 9 περισσότερες θέσεις, στα υπόλοιπα πέντε τμήματα οι προσφερόμενες θέσεις είναι οι ίδιες ακριβώς με τις περσινές. Στα πλαίσια αυτά αναμένουμε άνοδο των βάσεων σε όλα τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, η οποία δεν φαίνεται να είναι μεγάλη, καθώς οι ανοδικές τάσεις από τις καλύτερες βαθμολογίες στα γενικά μαθήματα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης «φρενάρονται» από τις σχετικά χαμηλότερες βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου.

Στην Αθήνα η βάση εισαγωγής αναμένεται να κινηθεί πάνω από τα 22.300 μόρια και στη Θεσσαλονίκη πάνω από τα 21.750 μόρια.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Σε πτωτική τροχιά
ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Μουσικών Σπουδών διεκδικούνται από υποψηφίους της Θεωρητικής (πρωτευόντως) αλλά και της Τεχνολογικής (δευτερευόντως) Κατεύθυνσης οι οποίοι φέτος δεν σημείωσαν σε γενικές γραμμές καλύτερες επιδόσεις από πέρσι στις βαθμολογικές κλίμακες 10-15 από τις οποίες κατά βάση «στρατολογούνται» οι εισακτέοι των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών.

Φέτος λιγότεροι υποψήφιοι από πέρσι ξεπέρασαν τη βάση του 10 στο μάθημα Έλεγχος Μουσικών και Ακουστικών Ικανοτήτων (318 φέτος έναντι 486 πέρσι) και το ίδιο έγινε και στην Αρμονία (279 φέτος έναντι πέρσι 364). Στο ειδικό μάθημα της Αρμονίας οι φετινοί υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα από τους περσινούς σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες. Το ίδιο ακριβώς έγινε και στο δεύτερο ειδικό μάθημα Έλεγχος Μουσικών και Ακουστικών Ικανοτήτων. Στα πλαίσια αυτά και καθώς το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Αθήνας έχει φέτος σημαντική αύξηση θέσεων (από 54 πέρσι 72 φέτος) ενώ στα υπόλοιπα τμήματα οι προσφερόμενες θέσεις δεν αλλάζουν σε σχέση με πέρσι, υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για πτώση των βάσεών τους. Ιδιαίτερα αναμένουμε ότι το τμήμα της Αθήνας θα απαιτήσει λιγότερα από 14.200 μόρια, ενώ της Θεσσαλονίκης κάτω από 15.700.

ΜΜΕ- ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ
Καλύτερες επιδόσεις
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ είναι φέτος η μείωση των υποψηφίων που πήραν μέρος στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών το οποίο είναι απαραίτητο για την πρόσβαση σε μια σειρά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτοί που φέτος πέρασαν τη βάση και απομένουν ως εν δυνάμει διεκδικητές είναι σε σχέση με πέρσι 996 λιγότεροι. Στη βαθμολογική κλίμακα του άριστα (18-20) οι φετινοί υποψήφιοι είναι 53 λιγότεροι από πέρσι, ωστόσο στη βαθμολογική κλίμακα του 15-18 οι φετινοί υποψήφιοι είναι 152 περισσότεροι από πέρσι.

ΞΕΝΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ
Ακάλυπτες 120 θέσεις
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από το 55% των θέσεων εισακτέων των Τμημάτων της Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας θα μείνουν κενές, καθώς φέτος οι υποψήφιοι που πέρασαν τη βάση στα ιταλικά και τα ισπανικά είναι αρκετά λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Οι προσφερόμενες θέσεις στα Τμήματα της Ιταλικής Φιλολογίας είναι 189 αλλά οι υποψήφιοι που δικαιούνται να τα διεκδικήσουν είναι μόλις 87. Αυτό σημαίνει, αν πάρουμε υπόψη και ορισμένες άλλες παραμέτρους, ότι θα μείνουν ακάλυπτες πάνω από 120 θέσεις. Ακάλυπτες θέσεις θα μείνουν και στο Τμήμα της Ισπανικής Γλώσσας, όπου οι εν δυνάμει υποψήφιοι είναι 83 και οι προσφερόμενες θέσεις 99. Στα Τμήματα της Ιταλικής Φιλολογίας αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής τόσο από το γενικό κλίμα ανόδου των βάσεων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο στο οποίο ανήκουν τα τμήματα όσο και από τις βελτιωμένες βαθμολογίες στο ειδικό μάθημα σε σχέση με πέρσι. Άνοδος των βάσεων για τους ίδιους λόγους αναμένεται και στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας της Αθήνας.

Μικρή άνοδος των βάσεων εισαγωγής αναμένεται και στις Γερμανικές Φιλολογίες αλλά και στα Τμήματα Γαλλικής Φιλολογίας, αν και στις δύο περιπτώσεις οι εν δυνάμει διεκδικητές είναι λιγότεροι από πέρσι, όχι όμως και λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick