twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

7 Ιουλίου 2009

Έρχεται στην Ελλάδα ο Νίμιτς

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών του με την ηγεσία της γειτονικής χώρας και ταξιδεύει για την Αθήνα, όπου έχει προγραμματίσει συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Ο Μ. Νίμιτς συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι και σήμερα με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο, Νίκολα Γκρούεφσκι και Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι εισηγήθηκε συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί της προτάσεως του για τη λύση της διαφοράς με την Ελλάδα -είχε προτείνει τη χρήση της ονομασίας "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"-, χωρίς όμως να αναφέρει ποιες είναι αυτές. "Το όλο ζήτημα είναι περίπλοκο. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις γι΄ αυτό. Άλλες που αφορούν το θέμα της ονομασίας και κάποιες άλλες που συνδέονται με το όνομα. Κάποια θέματα είναι πιο σημαντικά από τα άλλα και απομένει στα δύο μέρη να πάρουν θέση επ' αυτών", πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ζήτημα "Μακεδονικής" γλώσσας και εθνικής ταυτότητας, το οποίο θέτουν οι γείτονες, ο Μ. Νίμιτς τόνισε ότι το πρωταρχικό ζήτημα είναι εκείνο που αφορά στην ονομασία της χώρας. Εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση ότι κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ΠΓΔΜ έχει τη δική της ταυτότητα και γλώσσα, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει ακούσει ποτέ από κάποιον Έλληνα αξιωματούχο να το αμφισβητεί. Απέφυγε, πάντως να δώσει όνομα στη γλώσσα και την εθνότητα της χώρας.

Ο Μ. Νίμιτς εκτίμησε ότι η επίλυση της διαφοράς μέχρι το τέλος του έτους είναι εφικτή, αν και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick