twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

26 Αυγούστου 2009

Βάσεις 2009 : Τα πρώτα συμπεράσματα από την ανακοίνωσή τους

Οι φυσικομαθηματικές και πολυτεχνικές σχολές ξεχώρισαν στο γενικό ανοδικό ράλι των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας. Ο πήχης ανέβηκε ακόμη ψηλότερα στις ήδη δυσπρόσιτες ιατρικές και παιδαγωγικές σχολές, μικρή πτώση-έκπληξη σημείωσαν οι νομικές, ενώ καθίζηση σημειώθηκε στις βάσεις των αστυνομικών σχολών.

Τα εύκολα θέματα των Μαθηματικών ήταν η βασική αιτία για την εκτόξευση των βάσεων στο δεύτερο πεδίο (θετικών επιστημών) και ειδικά στις φυσικομαθηματικές σχολές, όπως εκείνη των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Ηρακλείου Κρήτης, που ανέβηκε κατά 1.273 μόρια (από τα 12.586 στα 13.859), καθώς και των Μαθηματικών Αθήνας και Ιωαννίνων, με άνοδο μεγαλύτερη των 600 μορίων. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις πολυτεχνικές σχολές του τέταρτου πεδίου (τεχνολογικών επιστημών), με άνοδο εκατοντάδων μορίων για πολλά ήδη υψηλόβαθμα τμήματα, όπως Μηχανολόγων-Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας (+791) και Μηχανικών Παραγωγής Χανίων (+674). Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας) η Ιατρική Αθηνών ανέβηκε ακόμη ψηλότερα, στα 19.476 μόρια (+170), ενώ μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι αντίστοιχες σχολές της περιφέρειας (Ιατρική Αλεξανδρούπολης +293, Ηρακλείου +261 μόρια κ.ο.κ).

Στο πρώτο πεδίο (θεωρητικές επιστήμες) ξεχώρισε η άνοδος των Παιδαγωγικών -σε δυσθεώρητα πια ύψη- και η οριακή πτώση των Νομικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης που με άνοδο 107 μορίων έφτασε τα 18.887 και ξεπέρασε τη Νομικής της πόλης (18.735 με πτώση 62 μορίων). Τέλος, μικτή είναι η εικόνα στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο (οικονομικών επιστημών), με τα τμήματαα οικονομικών σπουδών να κινούνται ελαφρά και τα τμήματα μάρκετινγκ να παρουσιάζουν κάμψη.

Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές σχολές, εντύπωση προκαλεί η αύξηση κατά 861 μόρια για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (έφτασε τα 18.609), όπως και η κατακρήμνιση της βάσης για τη σχολή Μόνιμων Αξιωματικών Στρατού κατά 5.083 μόρια (έπεσε στα 9.100). Τέλος, τα γνωστά Δεκεμβριανά φαίνεται πως έκαναν πολλούς υποψηφίους να προτιμήσουν την Πυροσβεστική από την Αστυνομία, αν κρίνουμε από την άνοδο κατά 1.397 μόρια για τη βάση του τμήματος Ανθυποπυραγών και την πτώση κατά 1.179 μόρια για τη Σχολή Αστυφυλάκων.

Από την άλλη, στα φετινά αποτελέσματα καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ κενών θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι συνολικός αριθμός των θέσεων που θα μείνουν φέτος χωρίς πρωτοετείς φοιτητές ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ανήλθε σε 19.468, έναντι 18.441 το 2008 και 12.514 το 2007. Από αυτές, οι 18.524 αφορούν ΤΕΙ (κυρίως της περιφέρειας), οι 780 ΑΕΙ και οι υπόλοιπες 164 τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και ορισμένες στρατιωτικές σχολές.

Ειδικά για τα ΤΕΙ η εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς οι επιτυχόντες κάλυψαν μόλις το 57,4% από τις 43.430 προσφερόμενες θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης είχαν μονοψήφιο αριθμό εισακτέων, ενώ τρία (Φυτικής / Ζωικής Παραγωγής Φλώρινας και Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας) δεν είχαν κανέναν επιτυχόντα από τη βασική κατηγορία του 90%. Η έλλειψη ελκυστικών προγραμμάτων σπουδών σε συνδυασμό με τη βάση του «10» φέρνουν πιο κοντά στο λουκέτο τα απαξιωμένα τμήματα ΤΕΙ , όπως άλλωστε προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, που συζητείται από χθες στη Βουλή.

Συνολικά πάντως ο φετινός αριθμός των υποψηφίων που μπαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μεγαλύτερος από τον περσινό, τόσο σε απόλυτα νούμερα (68.794 έναντι 68.224) όσο και σε ποσοστό (74,4% έναντι 70%), ενώ σημαντικά μειωμένος είναι ο αριθμός όσων κατέθεσαν μηχανογραφικό δελτίο (92.426 φέτος έναντι 97.407 πέρυσι). Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 ανέρχεται σε 88.262.


ΑΠΟ 16 ΜΕΧΡΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και την ΑΣΠΑΙΤΕ θα γίνουν από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα οριστούν και θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις σχολές.


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ

Με αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων τους από το Σεπτέμβριο προειδοποιεί η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, εάν δεν εκδοθούν αμέσως τα προεδρικά διατάγματα για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους. Κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της η σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για ανατροπή της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα με την αναγνώριση των κολεγίων και για αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των ΤΕΙ.

Συμπεράσματα από τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ 2009
Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick