twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

25 Αυγούστου 2009

Δεν άφηναν το πυροσβεστικό να πετάξει επειδή είχε κλήση ο πιλότος!

Χάθηκε ο συντονισμός. Τα λάθη πολλά και τα αποτελέσματα: 212.710 στρέμματα ανερχόταν μέχρι σήμερα το μεσημέρι ο επίσημος απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών (Εuropean Forest Fire Information System – EFFIS).

1 Συνέλαβαν τον πιλότο
Υπό... ομηρία για τέσσερις ολόκληρες ώρες βρέθηκε χάρη σε ένα «μικρό γραφειοκρατικό» πρόβλημα το ρώσικο ελικόπτερο που έστειλε η Κύπρος στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στην Αττική.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Ελληνική Αστυνομία καθήλωσε στη Ρόδο το ελικόπτερο ρωσικών συμφερόντων που μισθώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς όπως προέκυψε από τον έλεγχο των εγγράφων, ο συγκυβερνήτης του είχε προηγούμενα με τις ελληνικές αρχές.

Ο Ρώσος πιλότος είχε έρθει και πάλι στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2007 για να βοηθήσει με τις φωτιές που είχαν ξεσπάσει στην Πελοπόννησο. Μάλιστα, είχε εξασφαλίσει άδεια παραμονής για τρεις μήνες. Παρέμεινε όμως στη χώρα για ακόμα ένα μήνα, χωρίς αυτό να δηλωθεί από τον εργοδότη του. Τότε στον πιλότο είχε επιβληθεί πρόστιμο 600 ευρώ και εκδόθηκε εναντίον του ένταλμα σύλληψης επειδή το πρόστιμο δεν είχε πληρωθεί.

Κατά τη διάρκεια πτήσης του ελικοπτέρου από την Πάφο στην Αθήνα και κατά τη
διαδικασία ελέγχου των στοιχείων του πληρώματος, η Ελληνική Αστυνομία ανακάλυψε ότι στο αεροσκάφος συγκυβερνήτης ήταν ο πιλότος εναντίον του οποίου υπήρχε ανοιχτή υπόθεση. Ετσι, καθήλωσε το ελικόπτερο στη Ρόδο και έθεσε τον Ρώσο πιλότο υπό κράτηση.

Τελικά, οι παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο από τον Κύπριο υπουργό Δικαιοσύνης Λουκά Λουκά έπεισαν τους αρμοδίους στην Ελλάδα να δώσουν το «πράσινο φως» για να αναχωρήσει το ελικόπτερο για την Αθήνα και με την επιστροφή του στην Κύπρο να διευθετηθούν οι όποιες εκκρεμότητες.

2 Χάθηκαν οι υδροφόρες
ΣΚΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ με το αλαλούμ της Ηλείας το 2007 επαναλήφθηκαν στην Αττική. Οι πυροσβέστες που ήρθαν για βοήθεια από την επαρχία δεν γνώριζαν τις περιοχές όπου έπρεπε να κατευθυνθούν και σταματούσαν πολίτες για να τους οδηγήσουν. Πολλοί οδηγοί δημοτικών υδροφόρων έχασαν τον δρόμο και επικοινωνούσαν με μέσα ενημέρωσης για να προσανατολιστούν.

Αλαλούμ και στον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων: τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις δεν «βρίσκονταν» τις δύο πρώτες ημέρες.

3 Μπλόκαραν τους υλοτόμους
ΟΙ 60 ΥΛΟΤΟΜΟΙ που πήγαν από χθες στην περιοχή του Κιθαιρώνα από τη Χαλκιδική είχαν τη δυσάρεστη εμπειρία να βρεθούν αντιμέτωποι με το δασαρχείο, την ώρα που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες κόβοντας δέντρα. Εκπρόσωπος του αρμόδιου δασαρχείου εμφανίστηκε στην περιοχή και ζήτησε να σταματήσουν όλες οι εργασίες με την αιτιολογία πως δεν είχαν άδεια. Με την παρέμβαση της νομαρχίας και της Πυροσβεστικής το θέμα λύθηκε και οι υλοτόμοι με τα αλυσοπρίονα άρχισαν να δημιουργούν από το μηδέν αντιπυρικές ζώνες. «Το Δασαρχείο Αιγάλεω που είναι υπεύθυνο για την περιοχή δεν είχε ανοίξει ούτε μία αντιπυρική ζώνη. Ούτε φίδι δεν χωρούσε εκεί που έπιασε φωτιά. Πού να κινηθούν οι πυροσβέστες;», λέει ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης.

4 Εκκενώσεις... στο κενό
ΑΛΑΛΟΥΜ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς ως προς τις διαδικασίες απομάκρυνσης των κατοίκων, την ώρα που εκ των υστέρων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζήτησε χθες να ενημερωθεί για όσους χρειάστηκε να εγκαταλείψουν προληπτικά τις πληγείσες περιοχές.

Έντονες ήταν χθες οι αντιδράσεις των κατοίκων της Καλλιτεχνούπολης, καθώς όπως κατήγγειλαν δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για την εκκένωση της περιοχής παρ΄ ότι η φωτιά κατέβαινε με γρήγορους ρυθμούς από το Νταού Πεντέλης. Ακόμη όμως και σε σημεία όπου κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση δεν λειτούργησε κάποιο οργανωμένο σχέδιο απομάκρυνσης των πολιτών.

5 Αρνήθηκαν την ξένη βοήθεια
ΤΗΝ ΩΡΑ που τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καθηλώνονταν λόγω βλαβών και καταπόνησής τους, το υπουργείο Εσωτερικών είπε «όχι» στην προσφορά εννέα πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροπλάνων που προσφέρθηκαν δωρεάν στην Ελλάδα από την Αυστρία και τη Ρωσία. Στην Αυστρία δόθηκε η απάντηση «ευχαριστούμε, αλλά δεν θα τα χρειαστούμε» με τη δικαιολογία πως οι τύποι των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων (Αγκούστα Μπελ, SΧ και C-130) δεν είναι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Η Ρωσία προσέφερε στην Ελλάδα ένα ελικόπτερο Ιλιούσιν με δυνατότητα μεταφοράς 45 τόνων νερού, το μεγαλύτερο στον κόσμο, και ένα Βeriev με δυνατότητα μεταφοράς 15 τόνων. Και τα δύο πυροσβεστικά μέσα είχαν χρησιμοποιηθεί και το 2007 με θεαματικά αποτελέσματα. Αρχικά η Ρωσία ρωτήθηκε αν τα πληρώματα των εναέριων μέσων μιλούν αγγλικά. Όταν από τη Μόσχα δόθηκε θετική απάντηση, η Αθήνα είπε «όχι» με την αιτιολογία πως θα υπήρχε πρόβλημα συντονισμού στο κέντρο επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα τα 11 από τα 15 ελικόπτερα που έχει νοικιάσει η Ελλάδα από το εξωτερικό διαθέτουν ρωσικά πληρώματα χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα.

6 Υποτίμησαν τη φωτιά
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ η Πυροσβεστική υποτίμησε τη φωτιά που άρχισε το Σάββατο στις Πλαταιές και χθες τα ξημερώματα έφτασε στο Πόρτο Γερμενό. «Όταν ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έλεγε πως στην περιοχή πετούσαν έξι αεροπλάνα εμείς βλέπαμε μόνο ένα. Από το μεσημέρι εμφανίστηκαν στην περιοχή, όταν πια η φωτιά απειλούσε τα σπίτια», καταγγέλλει ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης. Η φωτιά τελικά έφτασε στη θάλασσα και οι πολίτες έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ χρειάστηκε να τους παραλάβουν σκάφη του Λιμενικού. Η κατεύθυνση του ανέμου τελικά στάθηκε σύμμαχος των δυνάμεων πυρόσβεσης που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ζώνη άμυνας στο Πόρτο Γερμενό.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick