twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

18 Σεπτεμβρίου 2009

Βρέθηκε ο πρώτος βραχώδης πλανήτης έξω απ'το ηλιακό σύστημα

Ομάδα ευρωπαίων αστρονόμων ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ο πρώτος βραχώδης πλανήτης έξω από ηλιακό σύστημα, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα εάν οι άνθρωποι είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν.

Η ανακάλυψη των επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου στο Γκάρσινγκ της Γερμανίας αποκτά ιδιαίτερη αξία, δεδομένου ότι είναι ο πρώτος πλανήτης από τους περίπου 300 γνωστούς εξωπλανήτες που δεν είναι μεγάλος και δεν καλύπτεται από αέρια.


Όπως έγινε γνωστό, ο πλανήτης CoRoT-7b (όπως ονομάζεται) βρίσκεται περίπου 500 έτη φωτός από τη Γη και περιστρέφεται σε τροχιά γύρω από ένα ψυχρό αστέρι στον αστερισμό του Μονόκερου.

Ο νεοανακαλυφθείς πλανήτης έχει πυκνότητα ανάλογη με τη Γη και μοιάζει σε αρκετά χαρακτηριστικά μαζί της, ωστόσο είναι πάρα πολύ ζεστός για να υποστηρίξει κάποια μορφή ζωής, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον ήλιο του, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του να φτάνουν στους 2.000 βαθμούς Κελσίου, στη διάρκεια της ημέρας και πέφτουν στους 200 βαθμούς κάτω από το μηδέν, τη νύχτα.


Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick