twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

18 Σεπτεμβρίου 2009

Φάρσα τα email για καρκινογόνες ουσίες σε γάλα γνωστής εταιρίας


Πέρσι το Δεκέμβριο έγινε ερώτηση στη Βουλή και οι αρμόδιες αρχές βεβαίωναν την αναλήθεια του… γεγονότος. Εντούτοις μέχρι πρόσφατα στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία (e-mail) των χρηστών του Ιντερνετ εξακολουθούσε να κυκλοφορεί ένα κείμενο που υπογραφόταν δήθεν από υπάλληλο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βεβαίωνε ότι το γάλα δύο πασίγνωστων βιομηχανιών περιείχε καρκινογόνους ουσίες.

Χθες και μετά από έρευνες δέκα μηνών αποκαλύφθηκε ότι κύριος αποστολέας των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ήταν ένας άνεργος 37χρονος που μένει στη Νέα Σμύρνη. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη κατ' εξακολούθηση ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση θα διερευνηθεί από ανακριτή.

Οι λόγοι που τον οδήγησαν στην πράξη του; Δυστυχώς, παραμένουν άγνωστοι, καθώς ο ίδιος δεν αποκάλυψε τα κίνητρά του και οι διωκτικές αρχές δεν μπόρεσαν να βρουν
στοιχεία που να αποδεικνύουν δικό του οικονομικό όφελος. Ωστόσο, η κατηγορία σε βάρος του ήταν απάτη πιθανώς γιατί εξαπατούσε με την υπογραφή της υπαλλήλου Αγροτικής Ανάπτυξης το κοινό.

Ολα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, όταν στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία εκατοντάδων χρηστών έφτασαν τα πρώτα συκοφαντικά για τις γαλακτοβιομηχανίες ΔΕΛΤΑ και ΦΑΓΕ μηνύματα. Στο κείμενο που υπήρχε αναφερόταν ότι προμηθεύτηκαν γάλα με την καρκινογόνο ουσία αφλατοξίνη Μ1 και αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία το προώθησαν στην κατανάλωση. Σημειωνόταν, μάλιστα, πως το... γεγονός το έκρυβαν τα μέσα ενημέρωσης και καλούσε τους παραλήπτες να το προωθήσουν σε άλλους χρήστες.

Με την ευκολία μετάδοσης των αλυσιδωτών μηνυμάτων (chain mails) το μήνυμα προκάλεσε μια έντονη φήμη με συνέπεια πέρσι το Δεκέμβριο να κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή. Στην απάντησή του ο ΕΦΕΤ βεβαίωνε ότι από τους ελέγχους στις δύο εταιρείες δεν διαπιστώθηκε οτιδήποτε ύποπτο. Εντούτοις το κείμενο εξακολουθούσε να κυκλοφορεί και οι εταιρείες κατέθεσαν μηνύσεις στο τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Επί δέκα μήνες οι «ηλεκτρονικοί Ράμπο» εντόπιζαν μηνύματα και αναζητούσαν τον κεντρικό αποστολέα τους. Ο εντοπισμός ήταν δύσκολος, καθώς ο 37χρονος χρησιμοποιούσε διάφορα ονόματα και διέδιδε το μήνυμα σε χώρους συνομιλιών (forum) στο Ιντερνετ. Ακολουθώντας την αντίθετη πορεία έφτασαν μέχρι τον «κορμό» των μηνυμάτων και στη «ρίζα» τους σε δύο κομπιούτερ στη Νέα Σμύρνη. Δεν άργησαν να φτάσουν στο σπίτι του κατηγορουμένου, όπου κατάσχεσαν τους δύο υπολογιστές του. Κατά τις εκτιμήσεις των αστυνομικών τα email που αφορούσαν το θέμα ξεπερνούν τα 18.000.000 και όλα στη δικογραφία "φορτώνονται" στις… πλάτες του 37χρονου.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του εστάλη χθες στην Εισαγγελία και η υπόθεση παραπέμφθηκε στον β' τακτικό ανακριτή, που θα διερευνήσει εάν ο 37χρονος είχε οικονομικό όφελος.
Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick