twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

26 Σεπτεμβρίου 2009

Ποιοί θα γίνουν υπουργοί σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ...


Τη συγκρότηση ενός Υπουργικού Συμβουλίου με μειωμένο σημαντικά τον συνολικό αριθμό υπουργών και υφυπουργών έχει προαναγγείλει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα συνηθίζει να επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ότι αυτή θα είναι «η πρώτη πράξη κήρυξης της καθολικής μάχης κατά της κρατικής σπατάλης». Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν αναφέρεται στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, μιλά για ένα «κράτος-στρατηγείο» που θα οικοδομήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της εξουσίας και των πολιτών.

Το κυβερνητικό μοντέλο το οποίο εξετάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί υπό την ευθύνη της κυβέρνησης ευαίσθητους τομείς, όπως η Εξωτερική Πολιτική και η Άμυνα, η Δημόσια Τάξη και η Ασφάλεια, η Δικαιοσύνη και οι υποδομές εθνικής εμβέλειας. Οι υπόλοιπες λειτουργίες του κράτους, όπως έχει υπονοήσει άλλωστε σε πολλές ομιλίες του, θα περάσουν στις περιφέρειες, οι οποίες θα διοικούνται πλέον από αιρετό περιφερειάρχη και περιφερειακό συμβούλιο. Σχετική εισήγηση έχει δεχθεί και από τον σύμβουλό του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος στη σχετική πρόταση που έχει υποβάλει προς τον κ. Παπανδρέου έχει προτείνει την ένταξη στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, αλλά και τη μετακίνηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας από το Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας ή στο Δικαιοσύνης.

Για την πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου ο κ. Παπανδρέου έχει δεχθεί εισηγήσεις που προτείνουν την ομαδοποίηση 16 υπουργείων σε τέσσερις θεματικούς κύκλους. Σ΄ αυτά τα υπουργεία θα μειωθεί ο αριθμός των υπουργών, με στόχο ακόμη και τα μεγάλα υπουργεία να έχουν μόνο έναν υφυπουργό, αλλά συγχρόνως ενισχυμένο τον ρόλο του γενικού γραμματέα. Επίσης ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ισχυρό Πολιτικό Γραφείο γύρω από τον πρωθυπουργό, το οποίο θα διευθύνουν δύο υφυπουργοί Επικρατείας.

● Στα ερωτηματικά του σχεδιασμού του κ. Παπανδρέου παραμένει το θέμα της αξιοποίησης του κ. Θόδωρου Πάγκαλου. Κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να προταθεί για την προεδρία της Βουλής.

● Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης φημολογείται ότι θα αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες.

Κάποιοι τον βλέπουν να τοποθετείται επικεφαλής ενός παραγωγικού υπερ-υπουργείου. ● Για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Λαμπρινίδη και Μπεγλίτη.

Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

Περιλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπως θα μετονομαστεί, αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Για τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών ακούγονται ως επικρατέστερα τα ονόματα του αρμόδιου εκπροσώπου Ανδρέα Λοβέρδου, του Ευάγγελου Βενιζέλου που φέρεται να επιθυμεί την ανάληψη του ΥΠΕΞ, αλλά και της Άννας Διαμαντοπούλου. ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Ακούγονται τα ονόματα της Βάσως Παπανδρέου, που σήμερα έχει την ευθύνη του συγκεκριμένου τομέα, του Πέτρου Ευθυμίου και του Πάνου Μπεγλίτη.


Κοινωνικό κράτος, πρόνοια και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού

ΥΓΕΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κατά πάσα πιθανότητα, το υπουργείο Παιδείας θα ανατεθεί στην Άννα Διαμαντοπούλου εάν δεν της δοθεί το Εξωτερικών ή στη Μαρία Δαμανάκη.

Επίσης για το υπουργείο Υγείας ακούγεται εντόνως και για σημειολογικούς λόγους το όνομα της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Φλωρίδη και τελευταία και του Ηλία Μόσσιαλου, καθηγητή της Οικονομίας της Υγείας και δεύτερου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Στο υπουργείο Εργασίας (Απασχόλησης)

ενδεχομένως να κατευθυνθεί η Εύη Χριστοφιλοπούλου, όμως ακούγεται και το όνομα του Χάρη Καστανίδη, όπως επίσης για τη θέση υφυπουργού της υποψήφιας με το ΠΑΣΟΚ στο Επικρατείας κ. Σταυρούλας Σαλουφάκου.


Ανασυγκρότηση του κράτους

Ο συγκεκριμένος κύκλος συμπεριλαμβάνει το υπουργείο Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Ασφάλειας (όπως θα μετονομαστεί το υπουργείο Εσωτερικών) και το υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ακούγονται τα ονόματα του νυν πολιτικού εκπροσώπου σε θέματα Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, αλλά και του στενού συνεργάτη του κ. Παπανδρέου Θανάση Τσούρα και του Τηλέμαχου Χυτήρη. ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας πιθανά είναι τα ονόματα των Φίλιππου Πετσάλνικου (εάν δεν προαχθεί σε πρόεδρο της Βουλής), του Δημήτρη Ρέππα, του Ντίνου Ρόβλια, όπως επίσης και του Ευάγγελου Βενιζέλου.


Οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη

Σε αυτόν τον κύκλο θα ενταχθούν το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (το οποίο θα αναβαθμιστεί), το υπουργείο Έρευνας-Τεχνολογίας και Καινοτομίας, αλλά και το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο ενδέχεται να αποσπάσει αρμοδιότητες για ενεργειακά θέματα από το Ανάπτυξης αλλά και τις αρμοδιότητες που αφορούν τα δάση. Κι αυτό, προκειμένου να δοθεί έμφαση στις καθαρές μορφές ενέργειας και στην περιβαλλοντική διάσταση της ανάπτυξης.

Ακόμη, στον συγκεκριμένο κύκλο εντάσσονται το υπουργείο Δημοσίων Έργων- Υποδομών και Δικτύων, Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής (στο οποίο θα υπάγονται και τα ΜΜΕ), το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης (το οποίο θα αναβαθμιστεί ώστε η Θεσσαλονίκη να μετεξελιχθεί σε οικονομικό-επιχειρηματικό κέντρο) και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Για το κρίσιμο υπουργείο Οικονομίας, το οποίο και θα δώσει από την πρώτη στιγμή το στίγμα της κυβέρνησης Παπανδρέου, εμφανίζονται πολλοί υποψήφιοι για την κατάληψη του υπουργικού θώκου: η πολιτική εκπρόσωπος σε θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη , ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως και ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, αλλά και η οικονομολόγος Ελένη Παναρίτη σε καθήκοντα υφυπουργού. Επιπλέον, για το υπουργείο Ανάπτυξης επικρατέστερος θεωρείται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί η Λούκα Κατσέλη, εάν προκριθεί η επιλογή Παπακωνσταντίνου για το Οικονομίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Για το Περιβάλλοντος, που ενδέχεται να πάρει αρμοδιότητες και από το Ανάπτυξης ώστε να δώσει ώθηση και στον τομέα της Πράσινης Ανάπτυξης, ακούγονται τα ονόματα των Γιάννη Ραγκούση και Σπύρου Κουβέλη , αλλά και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου , όπως επίσης και του Σταύρου Λαμπρινίδη . Το όνομα της κ. Ξενογιαννακοπούλου ακούγεται και για το υπουργείο Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως επίσης και το όνομα της Άντζελας Γκερέκου για θέση υφυπουργού. Ακόμη για το υπουργείο Ναυτιλίας θεωρείται ισχυρή η υποψηφιότητα του Νίκου Σηφουνάκη.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ακούγονται τα ονόματα του Χρήστου Παπουτσή και του Βασίλη Έξαρχου.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Πιθανά είναι τα ονόματα του Παύλου Γερουλάνου και του κ. Κουβέλη. Επίσης και για το υπουργείο Δημοσίων Έργων εμφανίζονται επικρατέστερα τα ονόματα των Γιάννη Μαγκριώτη, αλλά και του Παύλου Γερουλάνου.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick