twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

22 Οκτωβρίου 2009

<<Εν Βρασμώ Ψυχής>>η δολοφονία Σεργιανόπουλου...

Στις 29 Οκτωβρίου αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο 30χρονος Γεωργιανός που κατηγορείται για τη δολοφονία, με 21 μαχαιριές, του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου τις 3 Ιουνίου 2008. Σήμερα, με την κατάθεση της καθηγήτριας Ψυχολογίας Χριστίνας Αντωνοπούλου ολοκληρώθηκε στο δικαστήριο η εξέταση και των μαρτύρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Η κ. Αντωνοπούλου, η οποία εξέτασε τον κατηγορούμενο κατά την κράτησή του και κατέθεσε σήμερα ως τεχνικός σύμβουλος της υπεράσπισης, υποστήριξε πως το έγκλημα έγινε εν βρασμώ. Οπως είπε, πιστεύει πως ο δράστης αισθάνθηκε βαθιά προσβολή από το θύμα και επειδή τελούσε υπό την επήρεια ουσιών, δεν μπορούσε να ελέγξει τις αντιδράσεις του.

Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσαν δύο συμπατριώτες του κατηγορούμενου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσωπικότητά του. Με αφορμή την ανάγνωση καταθέσεων συναδέλφων του Νίκου Σεργιανόπουλου, αλλά και ισχυρισμών φίλων και γνωστών του όσον αφορά το ψυχολογικό και σεξουαλικό προφίλ του, η πολιτική αγωγή, που είχε ζητήσει τη διεξαγωγή της δίκης κεκλεισμένων των θυρών, ανέφερε πως με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο η οικογένεια έχει φθάσει στο σημείο να σκέφτεται πως ίσως ήταν καλύτερα να μην είχε συλληφθεί ο δράστης

Με υπεύθυνες δηλώσεις, οι οποίες ανεγνώσθησαν χθες από τον προεδρεύοντα την έδρα του Μικτού Ορκωτού δικαστηρίου της Αθήνας, υπερασπίσθηκαν τη μνήμη του καλού τους συνάδερφου Νίκου Σεργιανόπουλου οι ηθοποιοί Σταύρος Ζαλμάς, Μίρκα Παπακωνσταντίνου και Φαιή Κοκκινοπούλου. Οι συμπρωταγωνιστές του στις σειρές οι «Στάβλοι της Εριέττας Ζαΐμη» και «Η εξαφάνιση» δήλωσαν έγγραφη παρουσία στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά ότι «εκτιμούσαν απεριόριστα τον τραγικά χαμένο συνάδερφό τους, που ήταν ένας ευχάριστος και ευαίσθητος άνθρωπος, αλλά και αυτοκαταστροφικός».

Ωστόσο, η αντιπαράθεση ανάμεσα στα έδρανα της υπεράσπισης του κατηγορουμένου και της πολιτικής αγωγής συνεχίσθηκε και χθες αναφορικά με το κίνητρο του ειδεχθούς εγκλήματος. Στους σχολιασμούς του ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Αλέξης Στεφανάκης δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Δαβίδ Μουρτινέλι λειτούργησε τόσο κατά τη διάρκεια της πράξης του όσο και κατόπιν αυτής ως ένας «σώφρων δολοφόνος που φροντίζει να πάει στο μπάνιο, να σκουπίσει τα αίματα, να καπνίσει ψύχραιμα το τσιγάρο του, να σκεφτεί... να πιει μια μπίρα και να κατασκευάσει με χειρουργική ψυχραιμία το μετέπειτα σκηνικό του φόνου».

Αντίθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης Δημήτρης Γκαβέλας αποκάλεσε ως «κτήμα της παρούσης διαδικασίας, αλλά και ως αντικειμενικό εύρημα τη διπλή ζωή του θύματος και την εκδήλωση εκ μέρους του και επιθετικής συμπεριφοράς». Ο συνήγορος του κατηγορουμένου αναφερόμενος στις καταθέσεις των φίλων του ηθοποιού σχολίασε: «Ζούσαν τη δεύτερη ζωή του Νίκου Σεργιανόπουλου, που έπαιρνε ναρκωτικά μπροστά σε όλους και κανένας δεν προσπάθησε να τον βοηθήσει. Ποιος από αυτούς, λόγω ενοχών, θα έρθει εδώ να σας μιλήσει για επιθετική συμπεριφορά;» Για τον κατηγορούμενο δήλωσε ότι αποτελεί κτήμα του δικαστηρίου ότι «η χρήση κοκαΐνηςς για πρώτη φορά προκαλεί ευερεθιστότητα και ο Δαβίδ Μουρτινέλι δεν πήγε με κανένα δόλο στο σπίτι του θύματος, αφού δεν κρατούσε τίποτα στα χέρια του...»

Τι είχε στο μυαλό του ο 30χρονος Δαβίδ Μουρτινέλι όταν με απίστευτο μένος κατάφερε είκοσι μία μαχαιριές στο κορμί του άτυχου Νίκου Σεργιανόπουλου, προσπάθησε να εξηγήσει με επιστημονικό τρόπο στο δικαστήριο η καθηγήτρια Ψυχολογίας Χριστίνα Αντωνοπούλου, η οποία κλήθηκε να κάνει το ψυχογράφημα του Γεωργιανού δολοφόνου ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης.

Επικαλούμενη τον τρόπο με τον οποίο διαπράχθηκε το έγκλημα, η γνωστή ψυχολόγος είπε πως ο δολοφόνος βρισκόταν σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής. Συμφώνησε, ωστόσο, με τον συνήγορο της πολιτικής αγωγής Αλέξη Στεφανάκη ότι δεν δικαιολογείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η μανία με την οποία ο Γεωργιανός σκότωσε τον αξέχαστο ηθοποιό. Επίσης μεγάλο μέρος της κατάθεσής της η κ. Αντωνοπούλου το αφιέρωσε στις αξίες και τις αντιλήψεις με τις οποίες έχει εμποτιστεί ο γεωργιανός λαός και στο βαθμό που επέδρασαν στην ψυχική κατάσταση του δράστη τη δεδομένη στιγμή: «Η προσβολή της αρχής του ανδρισμού συνιστά ατιμωτική πράξη για τους Γεωργιανούς» τόνισε η κ. Αντωνοπούλου, προσθέτοντας πως για την έρευνά της συμβουλεύτηκε το βιβλίο «Σύγχρονη Γεωργία» και έναν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, για το πώς αντιδρά ένας άνδρας που θίγουν την οντότητά του και ταπεινώνουν τη σεξουαλικότητά του. «Ενας Γεωργιανός γίνεται βίαιος και μην ξεχνάμε ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε ποινικό αδίκημα η ομοφυλοφιλία στη Γεωργία».

Αλλα στοιχεία που αξιολογήθηκαν ήταν ο τόπος καταγωγής του Μουρτινέλι και η πολιτική κατάσταση στην περιοχή της Γεωργίας. Οπως τόνισε στη συνέχεια της κατάθεσή της η έγκριτη ψυχολόγος, ο δράστης μεγάλωσε στο Κορέλι, μια περιοχή που απέχει μόλις 20-30 χλμ. από την πόλη Γκόρι, όπου σημειώνονταν συχνά εχθροπραξίες. Επιπλέον, από το 1991, οπότε διαλύθηκε η ΕΣΣΔ, μέχρι σήμερα ήρθαν στην επιφάνεια θέματα που παλιότερα αποτελούσαν ταμπού για την κοινωνία.
Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick