twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

25 Οκτωβρίου 2009

Φρένο στη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων απο την κυβέρνηση

Οριστικό μπλόκο στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και φρένο σε όποια απόπειρα νομιμοποίησης βάζει δικαστική απόφαση , σύμφωνα με την οποία καμία αυθαίρετη κατασκευή από το 1985 και μετά δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε κεκλεισμένων θυρών συνεδρίασή της, δέχθηκε ότι οι ρυθμίσεις που έγιναν με το νόμο Τρίτση ήταν «η τελευταία ανοχή» που επέδειξε το Σύνταγμα απέναντι στην αυθαίρετη δόμηση.

Αν και η απόφαση αφορά συνολικά τα αυθαίρετα κτίσματα, προκύπτει από αυτήν ότι δεν μπορεί να γίνει νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, αφού πρόκειται για αυθαίρετη rκατασκευή που έγινε μετά το 1985.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών (πρόεδρος ο Μιχ. Βροντάκης και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Νικ. Ρόζος), έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά τον 1983, ανεξάρτητα αν αυτά (αυθαίρετα) είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως. Έκρινε επίσης η Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι τα αυθαίρετα μετά το 1983, που άρχισε η εφαρμογή του Ν. 1337/1983, έπρεπε κανονικά να είχαν κατεδαφιστεί.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος, τον Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) και την πολεοδομική νομοθεσία, έκρινε ότι η διατήρηση των νέας γενεάς αυθαίρετων (μετά το 1983) έχει ως συνέπεια την χειροτέρευση των όρων και συνθηκών διαβιώσης των κατοίκων, την νόθευση και ανατροπή των σχεδίων πόλεως. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πρέπει να διευκρινιστεί, ότι η δημοσίευση της εν λόγω απόφασης, συνδέεται άμεσα με τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Και αυτό, γιατί οι ημιυπαίθριοι χώροι εφόσον κτιστούν ή με οποιονδήποτε τρόπο μετατραπούν σε στεγασμένους χώρους (τζαμαρίες, ξυλοκατασκευές, κ.λπ.), αυτομάτως μετατρέπονται σε αυθαίρετα κτίσματα τα οποία σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν.
Sta

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα ξυπνήσανε; Κατεδαφίστε τα να τελειώνουμε!

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick