twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

6 Νοεμβρίου 2009

Πανελλήνιες 2010 : Ποιες αλλαγές προωθούνται

Τρεις είναι οι επικρατέστερες προτάσεις για την αντικατάσταση των πανελλαδικών από ένα νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που χθες πραγματοποίησε την προτελευταία συνεδρίασή του.

Ο πρόεδρος του ΣΠΔΕ Γιώργος Μπαμπινιώτης πρότεινε την καθιέρωση εισαγωγικών εξετάσεων μετά τη λήψη του απολυτηρίου της Γ΄ Λυκείου, οι οποίες θα διενεργούνται τρεις φορές το χρόνο από ειδικό εξεταστικό φορέα και σε περιορισμένο αριθμό μαθημάτων. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να εξετάζονται όσες φορές θέλουν, καθώς και να κατοχυρώνουν βαθμολογία, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη και η επίδοσή τους στο Λύκειο. Ειδική επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, υπό τον Θάνο Βερέμη, πρότεινε οι
εισαγωγικές εξετάσεις να διεξάγονται μετά το Λύκειο και οι υποψήφιοι να προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ - ΤΕΙ είτε με προπαρασκευαστικά μαθήματα στη Β' και Γ' Λυκείου είτε παρακολουθώντας προπαρασκευαστικό έτος.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κουλαΐδης επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος για εισαγωγή των υποψηφίων με «διαβατήριο» το εθνικό απολυτήριο. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα ο κ. Μπαμπινιώτης θα παραδώσει το πόρισμα του ΣΠΔΕ στην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Χωρίς εξετάσεις η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ;

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», το θέμα άνοιξαν οι εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, που ζήτησαν να μην εφαρμοστεί η βαθμολογική βάση από τις εξετάσεις του ερχόμενου καλοκαιριού.

Με την πρόταση για την κατάργηση του μέτρου συμφώνησαν στην πλειονότητά τους τα μέλη του Συμβουλίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Παιδείας.

Το Συμβούλιο, επίσης, κατέστησε σαφές ότι οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα ή στην λειτουργία των σχολείων στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν ορίζοντα πενταετίας, δηλαδή να αφορούν τους μαθητές που θα μπουν στο Λύκειο το 2011.

Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει για ακόμη μια φορά στις 18 Νοεμβρίου, όπου και θα παραδόσει τα πορίσματα των μελών του, ενώ στις 20 του μήνα ο εθνικός διάλογος για την Παιδείας θα τελειώσει με την τελευταία συνεδρίασή τους.

Μετά τη λήξη των συνεδριάσεων αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η μετεξέλιξη του Εθνικού Συμβουλίου σε ανεξάρτητη Αρχή, η οποία πιθανότατα θα ξεκινήσει εκ νέου εθνικό διάλογο για την Παιδεία.

Τα μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν επίσης την απομυθοποίηση των πανελλαδικών εξετάσεων μέσω περιφερειακών εξετάσεων (τεστ) που θα δίνονται σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και σε συνδυασμό με τις προφορικές εξετάσεις θα δίνουν στους μαθητές ένα ισχυρό Εθνικό Απολυτήριο.

Από εκεί και πέρα μελετάται αν το Απολυτήριο αυτό θα είναι αρκετό για να μπορεί ο υποψήφιος να εγγραφεί σε σχολή προτίμησής του, ή εάν θα δίνει κι άλλες εξετάσεις για την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick