Σήμερα κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να αποκοπούν οι νέοι από το όνειδος των πελατειακών δικτύων και να εισέρχονται αξιοκρατικά στο δημόσιο», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο.
«Δεν ανεχόμαστε πλέον ως κοινωνία πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες. Δεν τις αντέχει κανένας Έλληνας, καμία Ελληνίδα, γιατί πνίγουν κάθε δημιουργική ικμάδα του λαού μας, καθηλώνουν τη χώρα στη μετριότητα. Έτσι αποτελματώθηκε η Ελλάδα πέντε χρόνια τώρα. Με την απροσχημάτιστη ευνοιοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Με τις κατάφορες αδικίες, ιδίως κατά των νέων παιδιών. Με την εκμετάλλευση της αγωνίας για δουλειά με θύμα κάθε ελληνική οικογένεια. Με την κυνική επικράτηση μιας αντίληψης
κολλητών, κουμπάρων και "ημετέρων"»,
Μόνο μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς συνέντευξη και με αυξημένα μόρια για τους τίτλους σπουδών θα γίνονται πλέον οι προσλήψεις στο Δημόσιο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών και συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους υπουργούς του, «το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στην κατεύθυνση μιας πολιτείας ευνομίας, δικαιοσύνης και ισότητας γίνεται με το νομοσχέδιο που καταθέσει η κυβέρνηση και αφορά τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα». Κατά τον Πρωθυπουργό, η αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας δεν είναι υπόθεση ούτε μίας ημέρας ούτε ενός νομοσχεδίου. «Είναι», είπε, «υπόθεση καθημερινού αγώνα με συνεχείς πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις αποφάσεις. Αυτό έγινε και με τον τρόπο επιλογής των γενικών γραμματέων με τη δημόσια διαβούλευση στο Διαδίκτυο και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εθν. Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος (κυρίως), αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, έθεσαν θέμα εκσυγχρονισμού του ΑΣΕΠ. Όπως είπαν, πρόκειται για έναν γηρασμένο και απηρχαιωμένο μηχανισμό. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανέφερε ότι στις προθέσεις τού υπουργείου είναι να φέρει νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του.
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα και για μία εβδομάδα το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και σύμφωνα με τον οποίο στόχος είναι εντός 15ημέρου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Τρεις βασικές ανισότητες επιχειρείται να καταργηθούν με τις νέες ρυθμίσεις και συγκεκριμένα- όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης- πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα με την κατάργηση της προσαύξησης στη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.
Οι τίτλοι σπουδών
Παράλληλα, επιδιώκεται να επέλθει ισορροπία μεταξύ αυτών που έχουν εμπειρία και αυτών που διαθέτουν τίτλους σπουδών στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού και να εξισορροπηθούν τα κριτήρια της ανεργίας και της εμπειρίας στις προσλήψεις ορισμένου χρόνου.
«Κάνουμε ένα πρώτο βήμα να θεμελιώσουμε εκ νέου την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη στο σύστημα προσλήψεων», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν με προτάσεις και ιδέες στη διαμόρφωση της τελικής ρύθμισης.
«Στο τέλος δεν θα αφήσουμε καμία απολύτως δικαιολογία, καμία πρόφαση σε κανέναν για να καταψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, εκτός αν δεν πιστεύει στη διαφάνεια και ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στις πελατειακές λογικές», σχολίασε ο κ. Ραγκούσης.
Με τις νέες ρυθμίσεις όχι μόνο καταργούνται όλες οι εξαιρέσεις φορέων που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση- ΔΕΚΟ, τράπεζες ή άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στα οποία το Δημόσιο διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, έχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου ή τα επιχορηγεί κατά 50%- αλλά προβλέπεται για πρώτη φορά και επέκταση σε άλλους φορείς, όπως η Βουλή. Με το νομοσχέδιο μπαίνει τέλος και στις ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, με τις οποίες καλύπτονταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων. Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση θα διατηρηθούν μόνον οι πραγματικές συμβάσεις έργου και σε κάθε περίπτωση και αυτές με το νέο καθεστώς θα πρέπει τόσο να εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ όσο και να γίνονται με τα αντικειμενικά κριτήρια του νόμου Πεπονή- σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα όπου οι φορείς όριζαν αυθαιρέτως τη διαδικασία και τα κριτήρια.
Αλλαγές προβλέπονται και σε γραπτούς διαγωνισμούς όπου εκτός από τη βαθμολογία στις εξετάσεις, οι υποψήφιοι θα λαμβάνουν πλέον 2 και 4 μονάδες αντίστοιχα για μεταπτυχιακά και διδακτορικά και θα μοριοδοτείται εμπειρία έως 5 έτη με 4 μονάδες.
Για τους αθλητές
Περιορισμούς βάζει το νομοσχέδιο και στα προνόμια αθλητών για διορισμό στο Δημόσιο. Ειδικότερα, καταργούνται τα προνόμια για τους επαγγελματίες αθλητές, ενώ οι υπόλοιποι θα μπορούν να διοριστούν μόνον μετά τη λήξη της αθλητικής τους δραστηριότητας. Παράλληλα, ψαλίδι μπαίνει και στις διακρίσεις και τις οργανώσεις που θα δίνουν το εισιτήριο διορισμού σε αθλητές.
Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση εγκύκλιος με την οποία «θα καθιερώνεται ο οδικός χάρτης των προσλήψεων». Ο υπουργός αντέκρουσε και τις αιτιάσεις πως με την υπαγωγή των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.
Εκτός από τις κινήσεις ενίσχυσης της ανεξάρτητης Αρχής που θα γίνουν, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε πως σύμφωνα με το ίδιο το ΑΣΕΠ σημαντικό μερίδιο στις καθυστερήσεις που σήμερα υπάρχουν αποδίδεται στο γεγονός πως οι φορείς κάνουν μόνοι τους τις διαδικασίες και γίνονται πολλά λάθη.
Αποτέλεσμα είναι να ακολουθεί πλήθος ενστάσεων στην εξέταση των οποίων αφιερώνεται μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, εάν το ΑΣΕΠ αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο θα αποφεύγονται τα λάθη και θα μειωθούν κατά πολύ οι χρόνοι.
Άγιος Στυλιανός: O άγιος της αγκαλιάς που χαρίζει και “στεργιώνει” τα παιδιά
Πριν από 25 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου