twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

14 Νοεμβρίου 2010

Εκλογές 2010 : Νικητής ο Σγουρός,θρίλερ σε Αθήνα,Πειραιά,Θεσσαλονίκη

Προβάδισμα 53,7% στο Σγούρο έναντι 46,3& του Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής δίνει δημοσκόπηση της GPO για το Mega.

Αντίστοιχα η δημοσκόπηση της ALCO για το Alter έδειξε: Σγούρος 53- 57%, Κικίλιας 43- 47%.

Οι εκλογές που χαρακτηρίστηκαν πολιτικά κρίσιμες για το μέλλον του τόπου αποδείχτηκαν τελικά κοινωνικά αδιάφορες.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 19:00 και πριν βγουν τα αποτελέσματα για τους νέους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε περιφερειακό και δημαρχιακό επίπεδο, το μήνυμα που εστάλη και αυτή την Κυριακή τη δεύτερη των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν ηχηρό.

Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η εκλογική αναμέτρηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισόπαλους τον Ν. Κακλαμάνη και τον Γ. Καμίνη, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται ο κ. Μίχας και ο κ. Μιχαλολιάκος.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metronanalysisγια τον Ant1 τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:

Περιφέρεια Αττικής:

Γ. Σγουρός: 51,9%

Β. Κικίλιας: 48,1%

Περιφέρεια Μακεδονίας

Π. Ψωμιάδης: 50,7%

Μ. Μπόλαρης: 42.1%

Δήμος Αθηναίων

Ν. Κακλαμάνης: 46,3%

Γ. Καμίνης: 46,1%

Δήμος Θεσσαλονίκης

Κ. Γκιουλέκας: 45,7%

Γ. Μπουτάρης: 47,1%

Σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί η εκλογική αναμέτρηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισόπαλους τον Ν. Κακλαμάνη και τον Γ. Καμίνη, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι κ.κ. Μίχας και Μιχαλολιάκος. Στην περιφέρεια Αττικής νικητής προβλέπεται να είναι ο Γ. Σγουρός.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Ant1 τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:

Περιφέρεια Αττικής:

Γ. Σγουρός: 51,9%

Β. Κικίλιας: 48,1%

Περιφέρεια Μακεδονίας

Π. Ψωμιάδης: 50,7%

Μ. Μπόλαρης: 42.1%

Δήμος Αθηναίων

Ν. Κακλαμάνης: 46,3%

Γ. Καμίνης: 46,1%

Δήμος Θεσσαλονίκης

Κ. Γκιουλέκας: 45,7%

Γ. Μπουτάρης: 47,1%

Δήμος Πειραιά

Β. Μιχαλολιάκος: 45,8%

Γ. Μίχας: 45,6%


Η έρευνα της Alco για το Alter προβλέπει:

Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: 53% - 57%

Β. Κικίλιας: 43% - 47%

Στην πρόθεση ψήφου, η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι 4,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ μένει εκτός Βουλής. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 28,9%, η ΝΔ 24,6%, το ΚΚΕ 9%, ο ΛΑΟΣ 4,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,3% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,2%.

Στην δημοσκόπηση της Marc για το Alpha, οι υποψήφιοι λαμβάνουν:

Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: 53% - 57%

Β. Κικίλιας: 43% - 47%


Δήμος Αθηναίων

N. Kακλαμάνης - Γ. Καμίνης: 47%

Δήμος Πειραιά

Β. Μιχαλολιάκος: 48%

Γ. Μίχας: 46%

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPOγια το Mega


Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: 53,7%

Β. Κικίλιας: 46,3%


Σε ότι αφορά τους τρεις μεγάλους δήμους (Αθήνα – Θεσσαλονίκη - Πειραιάς) η GPO κατέληξε σε αποτέλεσμα «ισοπαλίας» 50%-50% για κάθε διεκδικητή, αρνούμενη ουσιαστικά να κάνει πρόβλεψη αποτελέσματος λόγω της πολύ μικρής διαφοράς μεταξύ τους, η οποία υπάρχει όπως διευκρινίσθηκε, αλλά είναι πολύ μικρή.

Παντελής αδιαφορία των πολιτών και ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος να προσελκύσει το ενδιαφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων που προτίμησαν την αποχή ως δείγμα πολιτικής ανυπακοής παρά την προτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Όσον αφορά αυτούς που επέλεξαν τελικά να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα και να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα θα πρέπει να αναμένουν έως τις 21:00 για να δουν τους νικητές στους 221 δήμους και στις 11 περιφέρειες της χώρας.

Είναι σαφές ότι με δεδομένη την τεράστια αποχή και την μηδενική ανοχή του εκλογικού σώματος, ο αγώνας των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων κατά τον δεύτερο και τελικό γύρο των εκλογών αναμένεται να κριθεί στο νήμα.

Η αγωνία αναμένεται να κορυφωθεί και ενδεχομένως η εκλογική νύχτα να «επιμηκυνθεί» στις περιφέρειες Πελοποννήσου και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων στον πρώτο γύρο ήταν οριακή. Επομένως η πολιτική σύγκρουση ειδικά σε αυτές τις περιφέρειες λαμβάνει το τίτλο του ντέρμπυ.

Σκληρή μάχη θα δοθεί επίσης σε δύο ακόμη περιφέρειες στο Βόρειο Αιγαίου και τα Ιόνια Νησιά όπου αφενός το μικρό εκλογικό σώμα και αφετέρου ελάχιστη διαφορά του πρώτου γύρου προμηνύει σκληρή μάχη.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες θεωρούνται επικρατέστεροι οι νικητές του πρώτου γύρου αν και εξ αιτίας της μεγάλης αποχής δεν αποκλείονται εκλογικές εκπλήξεις.

Με ενδιαφέρον αναμένεται ειδικά η έκβαση της αναμέτρησης Γιάννη Σγουρού και Βασίλη Κικίλια στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας της Αττικής

Αλλά και στους δήμους ειδικά στους τρείς μεγαλύτερους της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά όπου τα δύο κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκρούονται και ευελπιστούν σε νίκες που περισσότερο θα χρησιμοποιηθούν στο επικοινωνιακό πεδίο παρά θα αποτελέσουν εφαλτήριο σοβαρής πολιτικής παρακαταθήκες για το εγγύς εκλογικό μέλλον.

Στο Δήμο Αθηναίων, ο Γ. Καμίνης, ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 28,28% προσδοκά στην ενίσχυσή του από το χώρο της Αριστεράς, ενώ στη διατήρηση των δυνάμεων του ελπίζει ο Νικήτας Κακλαμάνης, που την περασμένη Κυριακή συγκέντρωσε 34,97%.

Μονομαχία αναμένεται και στο Δήμο Πειραιά, όπου από τη μια ο Γ. Μίχας (29,61%) ελπίζει να κερδίσει την ψήφο των υποστηρικτών του αείμνηστου Ν. Λεγάκη και από την άλλη ο Β. Μιχαλολιάκος (23,08%), έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κ. Μαντούβαλου.

Μάχη στήθος με στήθος αναμένεται να δοθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο εκλεκτός της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας (που συγκέντρωσε 37,91% στο πρώτο γύρο) με τη στήριξη πλέον και του ΛΑΟΣ αναμετράται με τον Γιάννη Μπουτάρη (33,58%). Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ έχει εξασφαλίσει τη στήριξη τόσο της Δημοκρατικής Αριστεράς, όσο και των Οικολόγων Πράσινων.

Η «γραμμή» των κομμάτων

Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τα ικανότερα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν την επανάσταση του «Καλλικράτη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου και κατά την δεύτερη Κυριακή, ζητά από τους ψηφοφόρους η Ρηγίλλης, με τον Αντώνη Σαμαρά να καλεί τους πολίτες «να ψηφίσουν ελπίδα».

Να ψηφίσουν άκυρο ή λευκό, «μαυρίζοντας» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κάλεσε το ΚΚΕ τους πολίτες, ενώ ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να υποδείξει συγκεκριμένους υποψήφιους.

Υπέρ των υποψηφίων δημάρχων που στηρίζει η ΝΔ σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, παράλληλα όμως, τάχθηκε και υπέρ του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά στον δεύτερο γύρο, σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων θα είναι τα προγράμματα, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει τον κ. Σγουρό.

Τη στήριξή του στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

Τι περιμένουν τα επιτελεία

Στην Ιπποκράτους, θεωρούν βέβαιη την επικράτηση στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Ελλάδας, Α. Μακεδονίας - Θράκης και Ιονίων Νήσων, ενώ αβέβαιο θεωρούν το αποτέλεσμα για την Αττική. Αισιοδοξία επικρατεί και για νίκη και σε Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο και Θεσσαλία. Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι θα «κατακτήσουν» συνολικά 10 περιφέρειες, μαζί με Κρήτη και Νότιο Αιγαίο που έχουν «πρασινίσει» από τον πρώτο γύρο.

Στη Ρηγίλλης, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο θεωρούνται ήδη γαλάζιες, και στελέχη της δηλώνουν ότι αναμένουν νίκη στη Θεσσαλία, Βόρειο Αιγαίο και Πελοπόννησο. Αισιοδοξία εκφράζουν και για τις περιφέρειες Α. Μακεδονίας και Αττικής.

Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι το μεγάλο ζητούμενο και των δύο μεγάλων κομμάτων κατά τη μάχη της δεύτερης Κυριακής είναι η μείωση του ποσοστού της αποχής που έφθασε το 40% στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick