twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

28 Δεκεμβρίου 2009

Επιστρέφει ο εφιάλτης των αεροπλάνων...

Επιμέλεια : Νατάσα Μπαστέα - Περικλής Δημητρολόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Κατά τύχη, λόγω της απειρίας του 23χρονου τρομοκράτη και του ηρωισμού ενός Ολλανδού, σώθηκαν οι 278 επιβάτες και τα 11 μέλη του πληρώματος της πτήσης 253 της εταιρείας Νorthwest που πετούσε από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ. Ένα νέο επεισόδιο χθες στην ίδια πτήση με «διαταραγμένο» επιβάτη σκόρπισε πανικό στον αέρα και το έδαφος. Το αεροσκάφος της Νorthwest απείχε μόλις 20 λεπτά από το αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ, όταν οι επιβάτες είδαν φλόγες να υψώνονται από τη θέση... 19Α, εκεί όπου καθόταν ο 23χρονος Νιγηριανός Ουμάρ Φαρούκ Αμπντούλ Μουταλάμπ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα σπούδαζε στο Λονδίνο. Μια γυναίκα άκουσε κάποιον να φωνάζει: «Τι στον διάολο προσπαθείς να κάνεις, να μας σκοτώσεις όλους;». Καθισμένος δύο σειρές πίσω από τον Μουταλάμπ ήταν ο 32χρονος Ολλανδός σκηνοθέτης Γιάσπερ Σουρίνχα. «Μόλις άκουσα τον θόρυβο και είδα τον καπνό πετάχτηκα από τη θέση μου», διηγείται. «Δεν δίστασα, δεν το σκέφτηκα, απλά πετάχτηκα». Πέρασε πάνω από τα καθίσματα και έπεσε πάνω στον νεαρό, το παντελόνι του οποίου είχε πάρει φωτιά, όπως και η κουβέρτα που είχε απλώσει στα πόδια του. Ο Σουρίνχα έβαλε το χέρι του στις φλόγες και ξεκόλλησε τη συσκευή από τον μηρό του νεαρού, φωνάζοντας «νερό». Μια αεροσυνοδός τον πλησίασε με έναν πυροσβεστήρα και οι επιβάτες έριχναν πάνω του ό,τι νερό είχαν. Ο Νιγηριανός πάλευε, έβριζε και φώναζε για το Αφγανιστάν. Όμως, ευτυχώς για τους επιβάτες, όλα τελείωσαν εκεί, χάρη στο κουράγιο του Σουρίνχα ο οποίος υπέστη εγκαύματα στα χέρια.
«Από τύχη»
Σύμφωνα με ειδικούς της ασφάλειας μόνο «από τύχη απεφεύχθη η καταστροφή». Ο Αμπντούλ Μουταλάμπ που μετέφερε 80 γραμμάρια πενθαΐτη, ήταν γνωστός στις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τις ακραίες θέσεις του, ενώ ο πατέρας του είχε ειδοποιήσει εδώ και 6 μήνες ότι ο γιος του ανήκε στην Αλ Κάιντα. Πώς πέρασε όλους τους ελέγχους χωρίς να τον εντοπίσει κάποιος, όταν μάλιστα βρίσκεται στον κατάλογο με τους 550.000 ανθρώπους που οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι έχουν διασυνδέσεις με την τρομοκρατία;
Η εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ολλανδίας Τζούντιθ Σλούιτερ δήλωσε ότι ο Μουταλάμπ «πέρασε από τους στάνταρ ελέγχους». «Όταν έφθασε από το Λάγος, τον έψαξαν, του έκαναν ερωτήσεις και τον πέρασαν από ανιχνευτή μετάλλωνόμως αυτά τα μηχανήματα δεν μπορούν να εντοπίσουν εκρηκτικές συσκευές όλων των ειδών», δήλωσε. Όταν τη ρώτησαν εάν είχαν ψάξει τον Νιγηριανό για υγρά, αρνήθηκε να σχολιάσει. «Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει 100% εγγύηση ασφαλείας», είπε ρίχνοντας τα βάρη στις αμερικανικές αρχές «που είχαν εγκρίνει τη λίστα των επιβατών».
Ο πάμπλουτος βομβιστής
Ο επίδοξος βομβιστής, ο 23χρονος Ουμάρ Φαρούκ Αμπντούλ Μουταλάμπ, δεν ταιριάζει στο προφίλ που έχουν συνήθως τα ύποπτα για τρομοκρατία μέλη της Αλ Κάιντα. Προέρχεται από πλούσια οικογένεια, καθώς είναι γιος ενός από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της Νιγηρίας και τα τρία χρόνια που σπούδαζε σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του Λονδίνου διέμενε σε ένα διαμέρισμα που κοστίζει 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο πατέρας του Ουμάρ είναι πρώην υπουργός οικονομικών της Νιγηρίας και συνταξιοδοτήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από την προεδρία της Fist Βank της χώρας του, παραμένει όμως στα διοικητικά συμβούλια μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταξύ των οποίων και η Jaiz Ιnternational, θυγατρική της Ιslamic Βank. Ο δρ Μουταλάμπ είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για τις ακραίες θέσεις του γιου του πριν από 6 μήνες, καθώς φοβόταν ότι ο Αμπντούλ είχε ενταχθεί στην Αλ Κάιντα.
Απαρατήρητος
Οι συμφοιτητές του εξέφρασαν την έκπληξή τους για το ότι ένα άτομο τόσο ήρεμο που συχνά περνούσε απαρατήρητο όπως ο Αμπντούλ ήταν ο άνθρωπος που θα προκαλούσε σφαγή την ημέρα των Χριστουγέννων.
Μετά την αποφοίτησή του ο Αμπντούλ Μουταλάμπ προσπάθησε να επιστρέψει στη Βρετανία, όμως οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν την ανανέωση της βίζας του, διότι θεώρησαν πως το πανεπιστήμιο το οποίο ανέφερε στην αίτηση «ήταν απάτη». Ο Αμπντούλ διέκοψε κάθε σχέση με την οικογένειά του μετά το πανεπιστήμιο και επισκέφθηκε την Αίγυπτο και το Ντουμπάι. «Πιστεύω ότι βρισκόταν στην Υεμένη», λέει ο πατέρας του, «αλλά ερευνούμε για να μάθουμε περισσότερα». Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας, ο νεαρός ήρθε σε επαφή μέσω Ίντερνετ με έναν φανατικό ιμάμη στην Υεμένη και πέρασε έναν μήνα εκεί εκπαιδευόμενος. Φέρεται μάλιστα να είπε στους ανακριτές ότι τα υλικά για την κατασκευή της βόμβας τού τα έδωσαν μέλη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick