twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

26 Ιανουαρίου 2010

Παγώνουν οι αποδοχές μέχρι 2.000 ΕΥΡΩ στο Δημόσιο

Σε σκυταλοδρομία τείνει να εξελιχθεί και ο δημόσιος διάλογος και οι αποφάσεις για το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, τις Αποκρατικοποιήσεις και τις περικοπές στο Δημόσιο. Τουλάχιστον έτσι ερμηνεύουν παράγοντες της αγοράς το "εμπροσθοβαρές" του προγράμματος που ζήτησε ο Πρωθυπουργός.

Επισπεύδονται, εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων οι ανακοινώσεις για φορολογικό, αποκρατικοποιήσεις, περικοπές δαπανών, τουλάχιστον. Για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, τη νέα κλίμακα και το κόψιμο των φοροαπαλλαγών φαίνεται οτι ο κύβος ερρίφθη... και μετρήθηκε και το όφελος που υπολογίζεται σε εξοικονόμηση 1,1 δις
ευρώ. Επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ εκτιμάται οτι θα εισρρεύσουν στα ταμεία του κράτους απο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι περικοπές στο Δημόσιο αναμένεται να αποφέρουν εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ από την περικοπή του κονδυλίου των επιδομάτων κατά 10% -κατα μέσο όρο- και από το πάγωμα των αποδοχών πάνω από 2.000 ευρώ

(πηγη ΤΑ ΝΕΑ)Η ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ πολιτική πρόκειται να ανακοινωθεί αρχές Φεβρουαρίου και θα έχει προηγηθεί, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, η ανακοίνωση των φορολογικών μέτρων. Πρόκειται για επίσπευση των ανακοινώσεων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία αποφασίστηκε μετά τις έντονες πιέσεις των αγορών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ελπίδα να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας για ριζικές λύσεις στην οικονομία. Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να επηρεάσει θετικά και τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα υιοθετηθεί από το Εcofin στις 16 Φεβρουαρίου.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η χθεσινή απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών- να μειωθούν οι πιστώσεις όλων των υπουργείων, εκτός μισθών και συντάξεων και δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, κατά 10% ώστε να δημιουργηθεί αποθεματικό που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτων αναγκών εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η δημιουργία του αποθεματικού προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και είναι μια από τις ασφαλιστικές δικλίδες του, σε περίπτωση κατά την οποία ο προϋπολογισμός εκτροχιασθεί.

Όσον αφορά τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λύση να μη θίξει όσους αμείβονται συνολικά (μισθός και επιδόματα) με λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα, ακόμη και αν το επίδομα είναι αναλογικά μεγάλο και ο μισθός αναλογικά μικρός. Σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση θα είναι 1,5% και το επίδομα δεν θα περικοπεί. Στις μεγαλύτερες αποδοχές, όμως, η αύξηση θα είναι μόνο αυτή της ωρίμασης και το επίδομα θα περικοπεί ανάλογα με το ύψος των συνολικών αποδοχών, σε ποσοστό έως 20%-25%. Στην πραγματικότητα, θα ληφθούν εξατομικευμένες αποφάσεις για κάθε δημόσιο υπάλληλο ανάλογα με την αμοιβή του, σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος. Οριστικές αποφάσεις πάντως δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Ανακοινώσεις για το Φορολογικό
Εξάλλου, σε μία εβδομάδα ουσιαστικά τελειώνει ο διάλογος για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί αργότερα αλλά οι βασικές ρυθμίσεις του, περιλαμβανομένης της νέας φορολογικής κλίμακας, θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου την ερχόμενη Τρίτη ή την Τετάρτη.

Από τα πλέον επίμαχα σημεία της νέας φορολογικής νομοθεσίας είναι αυτό που αφορά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλά εισοδήματα, ορισμένα από τα οποία- όπως π.χ. ένα μέρος των βουλευτικών αποζημιώσεων αλλά και αποζημιώσεις διπλωματικών υπαλλήλωνέχουν χαρακτηριστεί αποζημίωση έναντι δαπάνης και ενδεχομένωςθα υπάρξει δυσκολία στη φορολόγησ ή τους με βάση την κλίμακα. Εξετάζεται η δυνατότητα, σε αυτές τις περιπτώσεις, να εκπίπτει η δαπάνη με βάση τις αποδείξεις που θα προσκομίζουν οι εν λόγω φορολογούμενοι και κατά τα άλλα το εισόδημα να φορολογείται με βάση την κλίμακα.
Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick