twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

23 Φεβρουαρίου 2010

Εισαγωγή σε ΑΕΙ : Τι γίνεται με τα τοπικά κολλέγια...

Στον αέρα αφήνει τον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου μετά την πρωτοβουλία του να αναρτήσει στο προσωπικό του μπλογκ ένα σχέδιο για τη δημιουργία τοπικών κολεγίων μέσα σε ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας.

Με αφορμή την εμπειρία του από τον θεσμό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Καλιφόρνια τον περασμένο μήνα, ο υφυπουργός υποστηρίζει ότι αυτές οι απόψεις απηχούν «ιδέες και του Γιώργου Παπανδρέου από το 1995». Η ανάρτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Διαμαντοπούλου, η οποία με σχόλιο κύκλων της χαρακτηρίζει τις προτάσεις Πανάρετου «προσωπικές απόψεις και ιδέες, και δεν απηχούν τις απόψεις του Πρωθυπουργού». Το θέμα που προκάλεσε μίνι κυβερνητική κρίση, έχει, όπως αποκαλύπτεται, μεγαλύτερη διάσταση από τη συγκεκριμένη αποκήρυξη της κ. Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με
αφορμή την αναφορά στο κείμενο του κ. Πανάρετου ότι με τις απόψεις αυτές συμφωνεί και ο Πρωθυπουργός, απηύθυνε σχετικό ερώτημα στον Γιώργο Παπανδρέου στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης για το κοινωνικό κράτος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει την παραμικρή ιδέα για όσα αναφέρει ο κ. Πανάρετος στο κείμενο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο και έδωσε πράσινο φως στην κ. Διαμαντοπούλου να προβεί στη σχετική διάψευση.

Πλήρη ανατροπή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φέρνουν οι αιφνιδιαστικές εισηγήσεις Πανάρετου για το «νέο πανεπιστήμιο» και τα «τοπικά κολέγια».

O υφυπουργός Παιδείας προτείνει να δημιουργηθούν τοπικά κολέγια (με απορρόφηση και των ΙΕΚ) ως ενδιάμεση βαθμίδα-γέφυρα ανάμεσα στη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση!

Ο κ. Πανάρετος δημοσιοποίησε τις προτάσεις του τόσο μέσω της προσωπικής ιστοσελίδας του όσο και μέσω ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας ( http://ypepth. opengov. gr/panaretos/?cat=25 ), στην οποία τις ανήρτησε χθες προς δημόσια διαβούλευση, δίνοντάς τους έτσι επίσημο χαρακτήρα. Αργότερα, ανέφερε στα «ΝΕΑ» ότι «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μία οποιαδήποτε πρόταση ανάμεσα στις άλλες αυτή που κατατίθεται από τον αρμόδιο υφυπουργό για τα θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», ενώ από το περιβάλλον της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου γινόταν προσπάθεια οι απόψεις του να χαρακτηριστούν «προσωπικές».

Οι μελλοντικοί φοιτητές, σύμφωνα με τις προτάσεις του υφυπουργού Παιδείας, μετά την αποφοίτησή τους από το λύκειο θα εισάγονται όλοι άνευ εξετάσεων στα τοπικά κολέγια, όπου θα φοιτούν για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, με διαδικασία επιλογής που δεν έχει καν προσδιοριστεί στο κείμενο της διαβούλευσης (με εξετάσεις, βάσει των βαθμών του πτυχίου ή όλοι;) όσοι ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους θα μεταπηδούν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, ενώ οι υπόλοιποι θα λαμβάνουν κολεγιακό πτυχίο με σαφή επαγγελματικά δικαιώματα, που θα είναι χρήσιμο για την εύρεση εργασίας. Επιπλέον, αναφέρει ο υφυπουργός, «τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ που σήμερα έχουν κενές θέσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κολέγια που θα λειτουργούσαν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων ιδρυμάτων, καθιστώντας άνευ αντικειμένου και το πρόβλημα της βάσης του 10 που τόσο πολύ μας απασχολεί».
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick