twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

18 Απριλίου 2010

Άσκηση δίωξης κατά του οίκου "Goldman Sachs"

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γουόλ Στριτ άσκησε δίωξη την Παρασκευή κατά του οίκου "Goldman Sachs", με την κατηγορία ότι στην εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008, που αναστάτωσε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, "εξαπάτησε πολλούς επενδυτές" του.
Συγκεκριμένα, ο οίκος κατηγορήθηκε ότι "σε συμπαιγνία" με μεγάλο "αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνων" -αυτό του πρώην υπουργού των Οικονομικών Πώλσον-επιχείρησε με τρόπο ανορθόδοξο να σώσει τα κεφάλαια από πολλά δικά της στεγαστικά δάνεια στο χώρο της κλυδωνιζόμενης (τον Οκτώβριο 2008) αμερικανικής αγοράς ακινήτων, την ώρα που σαυτήν την αγορά διακινούντο αθρόα τραπεζικά δάνεια, με υψηλά επιτόκια, αλλά με αποδέκτες πιστωτές με...

αμφίβολη πιστοληπτική ικανότητα.
"Αυτή δε η συμπαιγνία έγινε εν πολλοίς σε βάρος των συμφερόντων των επενδυτών" του ανωτέρω οίκου(...) που "παρουσίαζε στους επενδυτές του το ως άνω αμοιβαίο κεφάλαιο ως "ουδέτερο", προερχόμενο από "αδιάβλητη τρίτη πηγή"(...) "ενώ στην πραγματικότητα ήταν δικό του"--επιλήψιμο--, πρόσθεσε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη μηνυτήρια αναφορά της.
"Θα εκδικαστεί αυτή η υπόθεση, η πρώτη δίωξη που είναι σχετική με τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008, ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης", αναφέρουν οικονομικοί σχολιαστές που μιλούν το Σαββατοκύριακο στα μμε της Νέας Υόρκης.
Αισθητή κάμψη γιά την μετοχή: Οι ραγδαίες εξελίξεις συμπαρέσυραν καθοδικά τους βασικούς δείκτες πολλών χρηματιστηρίων στη δυτική Ευρώπη, στα "κλεισίματα" της Παρασκευής, ενώ είχαν σαφώς ανασταλτικό χαρακτήρα στη συνεδρίαση της ίδιας ημέρας στη Γουόλ στριτ.
Η τιμή της μετοχής του οίκου υποχώρησε στη διάρκεια της συνεδρίασης ως και -12%, όπως σχολίασαν πολλές συναλλασσόμενες πηγές.
"Αστήρικτες νομικά και αθεμελίωτες" χαρακτήρισε, το Σάββατο, ο ανωτέρω οίκος σε μία πρώτη αντίδρασή του αυτήν την επίσημη κατηγορία σε βάρος του.
Ο Μπερνάνκι για τα "swaps" του 2.000 και του '01. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο διοικητής της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, Μπεν Μπερνάνκι τόνισε --στη διάρκεια της εβδομάδας καταθέτοντας στο Κογκρέσο-- πως η "Goldman Sachs" "δεν παραβίασε καμμία νομοθεσία, βοηθώντας την Ελλάδα να μειώσει το επίπεδο του δημόσιου ελλείμματός της στις αρχές της δεκαετίας του 2000" με την διαδικασία των "swaps" (νόμιμη ανταλλαγή υποχρεώσεων μεταξύ συμβαλλομένων).
«Εξετάσαμε τις συμφωνίες της Goldman Sachs με την Ελλάδα. Ανακαλύψαμε πως το 2000 και το 2001 υπογράφηκε συμβόλαιο, του οποίου το αποτέλεσμα ήταν να μεταβληθεί κατά τι το επίπεδο του χρέους και το ποσοστό του ελλείμματος που η Ελλάδα ανακοίνωνε" στην Eurostat τόνισε ο επικεφαλής της Fed ενώπιον της μεικτής Οικονομικής επιτροπής του Κογκρέσου.(Πηγή http://www.naftemporiki.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick