twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

8 Απριλίου 2010

Ανεξέλεγκτα τα spread γκρεμίζουν το Χρηματιστήριο...

Εκτός ελέγχου κυμαίνονται σήμερα τα spread που καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, «γκρεμίζοντας» το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το κόστος του ελληνικού δανεισμού έχει ξεπεράσει κάθε όριο στην Ε.Ε., ενώ τα ελληνικά ομόλογα είναι τα μοναδικά στην Ευρωζώνη που από την αρχή του έτους καταγράφουν απώλειες.

Νέο ιστορικό υψηλό και αρνητικό ρεκόρ 12ετίας σημείωσε σήμερα το spread του 10ετούς ομολόγου αγγίζοντας τις 430 μονάδες βάσης! Νωρίτερα, οι διακυμάνσεις του δεν έπεσαν κάτω από τις 401 μονάδες, ενώ το ασφάλιστρο κινδύνου (cds) εκτοξεύθηκε στις 430 μονάδες (από 401 χθες). Ενδεικτικό είναι και ότι το spread των 2ετών ομολόγων «άνοιξε» στις 600 μονάδες βάσης!

Το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι κοντά στο 7,13%, την ώρα που η Ουγγαρία πληρώνει με 6,78%, η Πολωνία με 5,54%, η Ιρλανδία με 4,50%, η Πορτογαλία με 4,26%, η Ιταλία με 3,98% και η Ισπανία με 3,88%.

Από την αρχή του έτους, τα ελληνικά ομόλογα είναι τα μόνα στην Ευρωζώνη που έχουν καταγράψει απώλειες, οι οποίες ανέρχονται σε 4,6%.

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών «βουλιάζει», με τον γενικό δείκτη να δίνει «μάχη» για να μην πέσει από τις 1.900 μονάδες: οι απώλειες ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά και το 4%, με τις τράπεζες να κάνουν «βουτιά» 5,58% και μόνο 12 τίτλοι να έχουν θετικό πρόσημο.

Η αναστάτωση που προκάλεσαν την Τρίτη οι δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο «Market News International» για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας των Βρυξελλών, το αίτημα των τραπεζών για ενεργοποίηση του πακέτου ενίσχυσης ρευστότητας και οι ασάφειες της ευρω-συμφωνίας θεωρούνται ως οι αιτίες της κατάστασης που διαμορφώνεται.

Σύμφωνα με αναλυτές, η προσφυγή της κυβέρνησης στον μηχανισμό ευρω-στήριξης μοιάζει πλέον αναπόφευκτη, παρά τις δηλώσεις Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου ότι στόχος είναι να μην τον ενεργοποιήσουμε ποτέ.

«Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αλλάξει στρατηγική και να ζητήσει βοήθεια» επισημαίνει σε έκθεση του ο χρηματοοικονομικός οίκος Νομούρα, προσθέτοντας πως το ενδεχόμενο πτώχευσης αποκλείεται.

Πάντως, η αγγλική εταιρεία CMA κατατάσσει την Ελλάδα στην πέμπτη θέση των χωρών που έχουν μεγάλες πιθανότητες να κηρύξουν χρεοκοπία στο μέλλον και, μάλιστα, σε χειρότερη μοίρα από το Ιράκ και το Ντουμπάι που ήδη έχει κηρύξει 6μηνη στάση πληρωμών!

Στέλεχος της Citigroup επεσήμανε ότι η στήριξη από Ε.Ε. και ΔΝΤ έρχεται πιο κοντά, ιδιαίτερα αν δεν υπάρξει ισχυρή ζήτηση του ομολόγου σε δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg, πάντως, οι Αμερικανοί επενδυτές εκδηλώνουν μέτριο ενδιαφέρον και το επιτόκιο δεν αναμένεται μικρότερο από 7,25%.



Μπορεί οι δανειακές ανάγκες του Απριλίου να έχουν καλυφθεί, ωστόσο, ο «πονοκέφαλος» για τις ανάγκες του Μαΐου φαίνεται ότι μόλις άρχισε...
Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick