twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

11 Αυγούστου 2010

Βάσεις 2010 : Πού θα κινηθούν για κάθε κατεύθυνση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών επιβεβαιώνεται μετά και την ανακοίνωση των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων, εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί. Οι σχολές στις οποίες αναμένεται άνοδος είναι οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές. Οι υποψήφιοι, λόγω της ανασφάλειας που δημιουργεί η οικονομική κρίση, αυτές αναζητούν σ 'τις σχολές τη σιγουριά του δημόσιου τομέα.

Εφέτος, στις στρατιωτικές σχολές δεν υπάρχουν οι περιορισμοί ύψους για τις γυναίκες και δείκτης μάζας σώματος για όλους. Στις σχολές αστυφυλάκων υπάρχει μεγάλη μείωση θέσεων, που από 2.100 πέρυσι έγιναν 900 φέτος, γεγονός που θα φέρει άνοδο των βάσεων.

Η διακύμανση των βάσεων

Ο καθηγητής-ερευνητής Στρ. Στρατηγάκης υπολόγισε τη διακύμανση των βαθμολογικών βάσεων, στηριζόμενος στις επιδόσεις των υποψηφίων, την κλιμάκωση των βαθμών πρόσβασης, τον αριθμό των θέσεων, τις περσινές βάσεις και υπολογίζοντας τις προτιμήσεις των υποψηφίων υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης. Αλλωστε, το μέγεθος της πτώσης των βάσεων σε πολλές σχολές θα εξαρτηθεί από τη ζήτησή τους.

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων (κατά 5.239) και η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που βρέθηκαν κάτω από τη βάση (κατά 1.949) εξισορροπούν την εξέλιξη των βάσεων και γι 'αυτό δεν παρατηρείται μεγάλη άνοδος στις μικρομεσαίες σχολές. Είναι εντυπωσιακό το στοιχείο ότι από τους 1.949 που δεν έπιασαν τη βάση οι 1.860 έχουν γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από ... 5. Ομως εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εφέτος θα μείνουν περίπου 20.000 υποψήφιοι.

Στη θεωρητική κατεύθυνση οι υποψήφιοι είχαν μειωμένες επιδόσεις σε τρία από τα τέσσερα μαθήματα. Η πτώση των βάσεων στις σχολές αυτής της κατεύθυνσης υπολογίζεται έως 100 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και έως 300 στις χαμηλόβαθμες.

Στη θετική κατεύθυνση οι κακές επιδόσεις στη φυσική είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση των βάσεων στο δεύτερο και τέταρτο πεδίο, ενώ στο τρίτο, οι ιατρικές σχολές δεν θα έχουν μείωση, εκτιμά ο Στρ. Στρατηγάκης. Αντίθετα υποστηρίζει ότι θα ανέβουν λίγο, αφού οι υποψήφιοι έγραψαν πολύ καλά στη Βιολογία και τη Χημεία που είναι βασικά μαθήματα του τρίτου πεδίου. Στις πολυτεχνικές σχολές η πτώση είναι μεγαλύτερη των 100 μορίων.

Πτώση των βάσεων εκτιμάται και για τις σχολές στις οποίες οδηγεί η τεχνολογική κατεύθυνση, καθώς στα τρία από τα τέσσερα μαθήματα οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν μειωμένες.

Εκείνο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε-συνεχίζει ο καθηγητής, είναι το ποσοστό επιρροής της οικονομικής κρίσης στους υποψήφιους. Πόσοι δηλαδή θα προτιμήσουν να μη μετακομίσουν σε σχολή της περιφέρειας.

Πολλές κενές θέσεις

Με την κατάργηση της βάσης του 10 όλοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να μείνουν πολλές κενές θέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι η περιφέρεια και οι ίδιες οι σχολές πρέπει να ... πανηγυρίζουν. Οι καθηγητές εκτιμούν ότι χιλιάδες θα εγγραφούν, ελάχιστοι θα φοιτήσουν και ακόμη λιγότεροι θα αποφοιτήσουν. Πολλοί με βαθμό κάτω από τη βάση θα εισαχθούν κυρίως σε περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ και σε ξενόγλωσσες φιλολογίες.

Σε πολλές περιπτώσεις, αρκεί κάποιος να έχει γράψει τη βάση στην ξένη γλώσσα για να επιτύχει ανεξαρτήτως της βαθμολογίας του στα υπόλοιπα μαθήματα. Δεν αποκλείεται να επαναληφθούν φαινόμενα του 2005, που και πάλι δεν υπήρχε το πλαφόν της βάσης του δέκα, και μπήκε υποψήφιος, στην Ιταλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης, με γενικό βαθμό πρόσβασης 1,5 ...

Στα ΤΕΙ οι βάσεις θα πέσουν μέχρι και 6,632 μόρια όπως είχε γίνει το 2005 στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Αρτας. Ενδεικτικά ακολουθούν πίνακες με τις βάσεις που προβλέπονται σε βασικές σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
palmografos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick