twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

19 Μαρτίου 2011

Μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την Λιβύη

Ο κύβος ερρίφθη για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη με σκοπό την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Λιβύη. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου (στις 18:45 ώρα Ελλάδας) γαλλικό αεροσκάφος Raffale βομβάρδισε άρμα μάχης του καθεστώτος Καντάφι το οποίο απειλούσε άμαχο πληθυσμό ενώ αυτήν την ώρα 20 γαλλικά αεροσκάφη πετούν και δρουν πάνω από την Λιβύη.

Επιπλέον η βρετανική φρεγάτα HMS WESTMINSTER συμμετέχει στον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης ενώ εκτεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα αρχίσουν άμεσα και σε αυτές θα λάβουν μέρος το Κατάρ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία , ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσε το Aλ Τζαζίρα, τα 20 γαλλικά αεροσκάφη κατέστρεψαν τέσσερα λιβυκά τανκς νοτιοδυτικά της Βεγγάζης. Αυτά δρουν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Εν τω μεταξύ, το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη την Κυριακή το πρωί ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Πέραν των αεροσκαφών της Γαλλίας, βρετανικά αεροσκάφη είναι και αυτά έτοιμα στις βάσεις τους στη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, πύραυλοι κρουζ θα πέσουν το βράδυ στην Βεγγάζη ενώ αύριο οι βομβαρδισμοί θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές.

Το Al Arabiya ανέφερε μάλιστα ότι και ιταλικά αεροσκάφη μετέχουν στις πρώτες αποστολές στη Λιβύη, κάτι που διέψευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τέλος, μέχρι στιγμής οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν άμεση συμμετοχή.

Με τη Γαλλία να έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και το ΝΑΤΟ να μη συμμετέχει ακόμη, η Ελλάδα δεν έχει εμπλακεί στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις.

Αυτό θα γίνει όταν και το ΝΑΤΟ μπει στις επιχειρήσεις, με το οποίο συνομιλεί η ελληνική πλευρά.

Επί του παρόντος, έχουν διατεθεί οι ελληνικές βάσεις αλλά και ένα ιπτάμενο ραντάρ (μεταξύ Σικελίας και Κρήτης) για να μεταδίδει εικόνα της εναέριας κίνησης πάνω από τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η Ελλάδα δεν αποδεσμεύει ακόμη τα 4 F-16 και η εμπλοκή τους θα εξεταστεί σε δεύτερη φάση.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης και μία φρεγάτα που βρίσκεται ήδη νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick