Οκτώ μήνες από την έναρξη της συνεκδίκασης των δύο εφέσεων για την αποκαλούμενη «δίκη ΕΛΑ», η αποδεικτική διαδικασία, που βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορητηρίου, διεξάγεται σαν να πρόκειται για δίκη «κεκλεισμένων των θυρών», χωρίς ακροατήριο και δημοσιογραφική κάλυψη, και μάλιστα στο Εφετείο του... Κορυδαλλού.
Καθώς έτσι αποκαλείται το δικαστήριο, από παράγοντες της δίκης και όχι μόνο, λόγω των συνεδριάσεών του στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών παρά το αίτημα των κατηγορουμένων, ουδείς από τους οποίους είναι κρατούμενος, να διεξαχθεί η δίκη σε κανονικό δικαστήριο, στο Εφετείο της Αθήνας, και όχι σε φυλακή.
Υπενθυμίζεται ότι σ' αυτή τη δίκη επαναλαμβάνονται σε δεύτερο βαθμό δύο υποθέσεις με απολύτως κοινά χαρακτηριστικά, για τις οποίες τα πρωτόδικα δικαστήρια εξέδωσαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις.
Μια καταδικαστική, που βασίστηκε στην αλχημεία της «συλλογικής ευθύνης» και επέβαλε ποινή 25ετούς κάθειρξης σε καθέναν από τους κατηγορουμένους, Κ. Αγαπίου, Χρ. Τσιγαρίδα, Αγγελ. Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη, και μια αθωωτική, καθώς η πλειοψηφία των δικαστών του δευτέρου πρωτόδικου δικαστηρίου αρνήθηκε να «οικοδομήσει» ενοχή υπό τον μανδύα της αναπόδεικτης-αόριστης έννοιας της ψυχικής ή υλικής συνδρομής, σε πράξεις για τις οποίες δεν υπήρξαν απτά στοιχεία ενοχής. Σε βάρος της απαλλακτικής απόφασης, που αφορούσε μια σειρά εκρήξεων, άσκησε έφεση ο εισαγγελέας, επικαλούμενος καταθέσεις μαρτύρων, όπως της Σοφίας Κυριακίδου, η αξιοπιστία των οποίων είχε αμφισβητηθεί από μέλη της έδρας του δικαστηρίου.
Στο Εφετείο, το οποίο μετά από δύο μεγάλες διακοπές άρχισε επί της ουσίας τις συνεδριάσεις του στις 14/11/08, εδώ και πολλούς μήνες δεν παρίσταται ο εκ των κατηγορουμένων, Κ. Αγαπίου, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η άρνηση, μάλιστα, του δικαστηρίου να αναβάλει γι' αυτόν τον λόγο τη δίκη, οδήγησε στην παραίτηση των Αρη Κωνσταντάκη και Τασίας Χριστοδουλοπούλου, δύο εκ των τριών συνηγόρων της Ειρήνης Αθανασάκη. Το δικαστήριο τούς αντικατέστησε με διορισμένους, με το σκεπτικό ότι ο τρίτος συνήγορος της επιλογής της, Δημ. Τσοβόλας, δεν ήταν σε θέση να παρίσταται καθημερινά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Με διορισμένους δικηγόρους όμως γίνεται και η... υπεράσπιση του απόντος Κ. Αγαπίου, καθώς ο συνήγορός του, Νικ. Δαμασκόπουλος, παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την απόφαση να αναγνωσθούν οι καταθέσεις του περιβόητου ζεύγους Ντε Μαρσέλλους.
Από τους 180 μάρτυρες κατηγορητηρίου τουλάχιστον οι εξήντα απαξίωσαν να προσέλθουν, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εξετασθέντων δεν ήταν σε θέση να εισφέρει το παραμικρό στοιχείο για τις πράξεις για τις οποίες κλήθηκαν.
Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό σχόλιο της συνηγόρου, Λίας Κουβέλη, μετά την εξέταση μαρτύρων αστυνομικών για έκρηξη σε Αστυνομικό τμήμα, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να θυμηθούν ούτε καν τη χρονολογία τέλεσης του αδικήματος:
«Κατέθεσαν μάρτυρες -είπε η κ. Κουβέλη- που λόγω της ιδιότητάς τους θα όφειλαν να θυμούνται πότε έλαβε χώρα η συγκεκριμένη έκρηξη. Αυτό αποτελεί στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει τους υπόλοιπους μάρτυρες, που εμπαίζουν το δικαστήριο, αφού ήρθαν ευθαρσώς να καταθέσουν μετά από 25 χρόνια ότι δήθεν θυμούνται... έντονα βλέμματα και αποδίδουν ύποπτες διαθέσεις στο κλείσιμο μιας πόρτας»!
από την enet.gr
ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ! ΝΟΜΟ που επιτρέπει την ευθανασία ψήφισαν στην Βρετανία...
Πριν από 4 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου