twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

13 Ιουνίου 2009

Επανεκλογή Αχμαντινετζάντ

Τη συντριπτική νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, απέναντι στον μεταρρυθμιστή υποψήφιο Μουσαβί, ανακοίνωσαν οι αρχές στο Ιράν, κόντρα στις προβλέψεις για οριακή εκλογική αναμέτρηση.
Ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, ο Αχμαντινετζάντ επανεξελέγη από τον πρώτο κιόλας γύρο, με ποσοστό 62,6%, σχεδόν διπλάσιο από αυτό του Μουσαβί.
Η συμμετοχή έφθασε σε ποσοστό-ρεκόρ, στο 85%, κάτι που αναμενόταν να ευνοήσει τον Μουσαβί, ενώ τη διαφορά για τον Αχμαντινετζάντ έκανε η επαρχία, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους.
Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, εκατοντάδες οπαδοί του Μουσαβί, καταγγέλλοντας νοθεία, ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στις χειρότερες ταραχές της τελευταίας δεκαετίας, όπως μεταδίδουν οι ξένοι ανταποκριτές.
Για εκταταμένη νοθεία και κίνδυνο "εγκαθίδρυσης τυραννίας" έκανε λόγο ο ίδιος ο Μουσαβί, ο οποίος είχε αυτοανακηρυχθεί νικητής των εκλογών, πριν από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.
Στο στρατόπεδο του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, οι πανυγυρισμοί είχαν αρχίσει από νωρίς, ώρες πριν από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων. "Δεν πρέπει να αμφιβητείται τίποτε. Ήταν μία ξεκάθαρη νίκη" δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Σαντέκ Μαχσουλι.
Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε "γιορτή" τη νίκη Αχμαντινετζάντ και κάλεσε τον ιρανικό λαό να τον στηρίξει, προειδοποιώντας για τυχόν προβοκάτσιες από τους "εχθρούς του έθνους".
Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι μετριοπαθείς κύκλοι του Ιράν θα συσπειρωθούν γύρω από τον Μουσαβί, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με το θεοκρατικό καθεστώς και τον Αχμαντινετζάντ, η δεύτερη προεδρία του οποίου θα κριθεί τόσο από τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με τη Δύση, όσο και από τους χειρισμούς για τη βελτίωση της δεινής κατάστασης στην ιρανική οικονομία.

από το megatv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick