twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

29 Ιουνίου 2009

Αναλυτικές προβλέψεις και εκτιμήσεις για την άνοδο των βάσεων


Eκτίναξη των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές όλων των Επιστημονικών Πεδίων λόγω «πληθωρισμού αριστούχων» εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί φέτος, μετά τη δημοσιοποίηση και των τελευταίων στατιστικών στοιχείων για τους Γενικούς Βαθμούς Πρόσβασης των υποψηφίων που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.

Αν θέλαμε να επισημάνουμε τα δύο κυριότερα χαρακτηριστικά της κατανομής των βαθμών πρόσβασης των φετινών υποψηφίων, θα λέγαμε ότι δημιούργησαν ένα πρωτοφανές δίπολο. Από τη μία τον μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων από το 2001 και μετά, από την άλλη μικρότερο αριθμό υποψηφίων (σε σχέση με πέρσι) με βαθμό πρόσβασης 10 και πάνω (56.813 φέτος έναντι 57.715 πέρσι!). Ναι, καλά ακούσατε. Αν και μειώθηκε φέτος σε σχέση με πέρσι ο αριθμός των παιδιών που έγραψαν κάτω από τη βάση (28.026 φέτος έναντι 32.272 πέρσι), λόγω της μεγάλης μείωσης των υποψηφίων φέτος οι εναπομείναντες πάνω από τη βάση είναι λιγότεροι από πέρσι).

Είναι πλέον σίγουρο ότι οι 10.688 αριστούχοι (βαθμός πρόσβασης 18-20), 1.773 περισσότεροι από πέρσι, θα καθορίσουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής όχι μόνο των υψηλόβαθμων, αλλά και των μεσαίων (από την άποψη των βάσεων εισαγωγής) σχολών.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Αν το παλιρροϊκό κύμα των αριστούχων που κατασκευάστηκε στα πλαίσια της μακράς προεκλογικής περιόδου σόκαρε, οι συνέπειές του έχουν δημιουργήσει δέος σε χιλιάδες οικογένειες που πέρασαν μέσα σε λίγες ώρες από τον φούρνο στην κατάψυξη. Αρχικά χάρηκαν με τις καλές ή άριστες βαθμολογίες των παιδιών τους και μαζί ανέπτυξαν δίκαιες προσδοκίες και λίγο μετά το χαμόγελο πάγωσε, γιατί αντιλαμβάνονταν ότι υπάρχει περίπτωση το παιδί τους να μην πετύχει την εισαγωγή του στην Ιατρική Αθήνας, αν και έχει συγκεντρώσει 19.350 μόρια ή να μην πετύχει την εισαγωγή του στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ, αν και έχει συγκεντρώσει 19.100

μόρια ή να αποκλειστεί από το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης παρ΄ όλο που έχει 18.800 μόρια. Αλίμονο αν ένα παιδί που έχει γράψει μέσο όρο 19 σε όλα τα μαθήματα να μην μπορεί να επιλέξει σχολή της αρεσκείας του! Γιατί περί αυτού πρόκειται...

1ο Επιστημονικό πεδίο
Νομική- Παιδαγωγικά οδηγούν την κούρσα
ΣΤΟ 1οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Πεδίο στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 έχουμε φέτος 220 υποψήφιους περισσότερους από πέρσι. Οι θέσεις στα 9 υψηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου (εκτός Στρατιωτικών Σχολών) είναι οι ίδιες με πέρσι. Το φετινό περίσσευμα αριστούχων είναι φανερό ότι θα σπρώξει προς τα πάνω τις βάσεις εισαγωγής τους. Η Νομική Αθήνας αναμένεται να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, ενώ κοντά στα 19.000 μόρια θα κινηθούν η Νομική Θεσσαλονίκης μαζί με τα Παιδαγωγικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, άνοδος αναμένεται και στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων που πέρυσι απαίτησαν 12.000- 17.900 μόρια. Και αυτό γιατί φέτος είτε έχουμε περισσότερους υποψήφιους στην αντίστοιχη κλίμακα της βαθμολογίας είτε έχουμε κατρακύλισμα υποψηφίων με υψηλότερες βαθμολογίες σε τμήματα που μέχρι πέρσι απαιτούσαν χαμηλότερες. Για παράδειγμα, το περίσσευμα υποψηφίων στις κλίμακες βαθμολογίας 14-20 θα αναγκαστεί να διεκδικήσει τμήματα που πέρσι είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες, ανεβάζοντας έτσι τις βάσεις.

2ο-4ο Επιστημονικό πεδίο
Ξέφρενη πορεία στα Πολυτεχνικά
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ Κατεύθυνση 2 που τροφοδοτεί το 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο είχε φέτος 1.035 περισσότερους αριστούχους (18-20) από πέρυσι, γεγονός που αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση σε όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα των δύο πεδίων. Κι ενώ πέρσι το 2ο και 4ο Πεδίο είχαν (εκτός από τα στρατιωτικά και τα τμήματα με ειδικό μάθημα) 17 συνολικά τμήματα που απαιτούσαν περισσότερο από 18.000 μόρια, φέτος μπορεί μέχρι και να τα διπλασιάσουν. Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ του ΕΜΠ διεκδικούν φέτος την πρωτιά στην ομάδα των τμημάτων με την πιο υψηλή βάση εισαγωγής και αναμένεται να κινηθούν πάνω από τα 19.200 μόρια. Παράλληλα, πάνω από τα 19.100 μόρια αναμένεται να απαιτήσει και τα Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ στον αστερισμό των 19.000 μορίων θα βρεθούν τα αντίστοιχα τμήματα της Θεσσαλονίκης. Κοντά τους θα κινηθούν και το Τμήμα Ναυπηγών Μηχ/γων Μηχ/κών του ΕΜΠ, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Βιολογίας Αθήνας κ.λπ.

Επειδή κάποιοι αριστούχων δεν θα χωρέσουν στις υψηλόβαθμες σχολές, θα «κατρακυλήσουν» προκαλώντας καραμπόλες στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων. Έτσι αν και οι φετινοί υποψήφιοι με βαθμό πρόσβασης 16.000- 18.000 μόρια αλλά και 14.000- 16.000 μόρια είναι λιγότεροι από τους περσινούς, αναμένεται άνοδος και της πλειονότητας των τμημάτων που πέρυσι κινούνταν ανάμεσα στις 14.000 έως και 17.900 μόρια. Αντίθετα πολλά από τα τμήματα που είχαν πέρυσι κάτω από 12.000 μόρια, ανάμεσα στα οποία είναι δεκάδες ΤΕΙ, υπάρχει ελπίδα να μειώσουν τις βάσεις εισαγωγής τους.

3ο Επιστημονικό πεδίο
Ρεκόρ 9ετίας η Ιατρική Αθήνας
ΣΤΟ 3οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Πεδίο στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 έχουμε φέτος 499 υποψήφιους περισσότερους από πέρσι. Μάλιστα στη βαθμολογική κλίμακα 19-20 από 793 πέρυσι φέτος έγιναν 1.337. Οι επιδόσεις αυτές που εμφανίζονται για πρώτη φορά μετά το 2001 ανατρέπουν εκ βάθρων τις αρχικές εκτιμήσεις και δημιουργούν φόβους εκτόξευσης των βάσεων εισαγωγής στα ύψη.

Η Ιατρική Αθήνας σίγουρα θα είναι και φέτος η πιο υψηλόβαθμη σχολή όλων των Επιστημονικών Πεδίων και σίγουρα θα αυξήσει τις ήδη πολύ υψηλές απαιτήσεις της. Όλα δείχνουν ότι τα περσινά 19.306 μόρια δεν θα είναι αρκετά για τους φετινούς διεκδικητές της, καθώς αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 19.400 έως και 19.600 μόρια. Αλίμονο στους αριστούχους των 19.500 μορίων που μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων θα περάσουν μαύρο καλοκαίρι με την αγωνία να κάνει σκόνη τις άριστες επιδόσεις τους. Μαύρο καλοκαίρι θα περάσουν και άλλοι αριστούχοι που στοχεύουν σε Ιατρικές αλλά και Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές, οι οποίοι με 19.000 μόρια δεν θα είναι καθόλου σίγουροι ότι θα βρουν ανοιχτές τις πόρτες για τις σχολές που στοχεύουν. Γιατί είναι φανερό ότι καμιά από τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές του Πεδίου δεν θα μείνει στα περσινά της μόρια, αντίθετα όλες θα πάνε πιο ψηλά! Ακόμη και αυτές, όπως η Ιατρική και η Φαρμακευτική Πάτρας και η Ιατρική Ιωαννίνων και Κρήτης, οι οποίες φέτος προσφέρουν περισσότερες θέσεις από πέρυσι.

Αν έτσι είναι η κατάσταση στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στους «πάνω ορόφους» του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, στα «ισόγεια» υπάρχουν σοβαρές ελπίδες πτώσης των βάσεων. Κι αυτό γιατί στις βαθμολογικές κλίμακες κάτω από τα 14.000 μόρια οι φετινοί υποψήφιοι είναι αρκετά λιγότεροι από τους περσινούς. Στα μεσαία τμήματα, αυτά που απαίτησαν πέρυσι από 14.000 έως 17.900 μόρια, έχουμε υποψηφίους με χειρότερες βαθμολογίες από πέρσι, ωστόσο είναι σίγουρο ότι κάποιοι αριστούχοι που δεν θα χωρέσουν στα υψηλόβαθμα τμήματα θα κατέβουν πιο κάτω ανεβάζοντας σε κάποια από αυτά τις βάσεις.

5ο Επιστημονικό πεδίο
Στα ύψη οι περιζήτητες Οικονομικές
ΤΟ 5οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Πεδίο «τραβάει» υποψηφίους και από την Τεχνολογική Κατεύθυνση και από τη Θεωρητική. Ένα μέρος αριστούχων και από τις δύο κατευθύνσεις με καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι στο μάθημα-κλειδί Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα σπρώξει ανοδικά τις βάσεις των περιζήτητων τμημάτων και αυτών που πέρσι απαιτούσαν πάνω από 16.000 μόρια. Στα μεσαία τμήματα αναμένονται μικρές αυξομειώσεις με κύρια κατεύθυνση την άνοδο, ενώ πολλά από τα τμήματα που πέρυσι βρίσκονταν κάτω από τα 14.000 μόρια και ιδιαίτερα αρκετά ΤΕΙ της περιφέρειας υπάρχει ελπίδα να κινηθούν πτωτικά.

Τα στοιχεία αυτά, καθώς είναι αριθμητικά και εμφανίζουν πλέον τον ακριβή αριθμό των υποψηφίων ανά κατηγορία βαθμολογίας σε κάθε μάθημα και Κατεύθυνση, ανέτρεψαν τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για συγκράτηση των βάσεων σε πολλές σχολές αιχμής που προέκυπταν από τα προηγούμενα στοιχεία και προϊδεάζουν για εκτίναξή τους σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά, η τακτική της Επιτροπής Εξετάσεων να επιλέξει θέματα που βοήθησαν περισσότερους υποψηφίους από όσους πέρυσι να περάσουν τη βάση του δέκα ώστε να μη μείνουν πολλές κενές θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ, προκάλεσε την παρενέργεια του «πληθωρισμού αριστούχων» σε όλες τις κατευθύνσεις. Γεγονός που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα ωθήσει τις βάσεις των περιζήτητων σχολών ακόμα ψηλότερα...

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των αριστούχων υποψηφίων βαθμολογίες (18-20):αυξήθηκε σε 12,59% φέτος έναντι 9,9% πέρυσι, δηλαδή φέτος 10.688 υποψήφιοι απέδωσαν άριστα ενώ πέρυσι 18-20 είχαν γράψει 8.915. Είναι αυτονόητο ότι η εξέλιξη αυτή θα ανεβάσει τον πήχυ εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές και θα αφήσει αρκετούς αριστούχους εκτός των σχολών πρώτης επιλογής τους. Αντίθετα, οι βάσεις στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης αναμένεται να συγκρατηθούν στα περυσινά επίπεδα στα περισσότερα πεδία, ενώ πτωτικές τάσεις θα εμφανίσουν οι βάσεις αρκετών τμημάτων χαμηλής ζήτησης, καθώς φέτος το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση μειώθηκε σε 33,03% από 35,86% πέρυσι, αλλά παράλληλα μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων. Πάντως, 28.026 υποψήφιοι απορρίπτονται φέτος λόγω της βάσης του δέκα.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Χρήστο Κάτσικα, πολύ ψηλά θα κινηθούν οι βαθμολογίες στα περιζήτητα τμήματα όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Ειδικότερα, άνοδος αναμένεται στα υψηλόβαθμα (Νομικές και Παιδαγωγικά) αλλά και στα μεσαία τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου.

Επίσης άνοδος αναμένεται στα υψηλόβαθμα (Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι, Βιολογίας, Στρατιωτικά κ.λπ.) και στα μεσαία τμήματα των 2ου και 4ου Επιστημονικών Πεδίων. Αντίθετα, μικρή πτώση προβλέπεται στα χαμηλόβαθμα τμήματα (όσα είχαν κάτω από 12.000 μόρια πέρυσι) των Πεδίων. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο ο πληθωρισμός αριστούχων της Θετικής Κατεύθυνσης θα ανεβάσει τις βαθμολογίες για τις Ιατρικές στα ύψη. Ιδιαίτερα η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 19.450 μορίων. Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι καλύτερες επιδόσεις στις Κατευθύνσεις Θεωρητική και Τεχνολογική θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο στα υψηλόβαθμα τμήματα, αλλά αντίστροφη αναμένεται να είναι η κίνηση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα τμήματα (κάτω από 13.000 μόρια) του Πεδίου.

Ενδεικτικά μεταξύ των περιζήτητων σχολών, η βάση της Ιατρικής Αθηνών θα κινηθεί προς τα 19.500 μόρια, της Σχολής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ στα 19.350 μόρια και της Νομικής Αθηνών κοντά στα 19.100 μόρια. Η άνοδος δικαιολογείται από το ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία των γενικών βαθμών πρόσβασης των φετινών 84.839 υποψηφίων, περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι βρέθηκαν στα βαθμολογικά ρετιρέ. Φέτος, το 12,59% των υποψηφίων πήραν γενικό βαθμό πρόσβασης πάνω από 18 έναντι 9,9% πέρυσι - σε απόλυτους αριθμούς αρίστευσαν 10.688 και 8.915 υποψήφιοι αντίστοιχα.

Οι εκτιμήσεις έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία των βαθμών, την κλιμάκωση των γενικών βαθμών πρόσβασης ανά κατεύθυνση, τον αριθμό των θέσεων, τις βάσεις των δύο προηγούμενων ετών, τη σειρά προτίμησης με την οποία δήλωσαν οι υποψήφιοι τις σχολές πέρυσι. Για την εκτίμηση των βάσεων των σχολών στις οποίες απαιτείται ειδικό μάθημα παρότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι βαθμοί στα ειδικά μαθήματα, ένα πρώτο συμπέρασμα βγαίνει από την τάση των πεδίων στο οποίο εντάσσεται η κάθε σχολή με ειδικό μάθημα. Θα πρέπει να τονισθεί ότι, όπως συμβαίνει σε τέτοιες αναλύσεις, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες (όπως η φετινή ζήτηση των θέσεων μιας σχολής) που μπορούν να επηρεάσουν τα δεδομένα. Tέλος, για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος της τάξης του + 100 ή - 100 μορίων.

Ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να θεωρήσει τις εκτιμήσεις αυτές τελεσίδικο «όριο» εισαγωγής. Οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick