twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

6 Ιουνίου 2009

Λίγα λόγια για τις αυριανές εκλογές


Αύριο, 7 Ιουνίου, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ θα είναι ανοιχτές οι οι κάλπες για την εκλογή 22 μελών του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς η ελληνική επικράτεια αποτελεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια με 22 έδρες. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Ψηφίζουμε με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.....
Οι έδρες των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατανέμονται μεταξύ όλων των συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων, που μετέχουν στην εκλογή ανάλογα με το συνολικό αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων που θα λάβουν σ' ολόκληρη την Επικράτεια, με τη προϋπόθεση πως θα ξεπεράσουν το 3% των ψήφων στην επικράτεια.
Υπενθυμίζεταιότι δεν χρειάζεται σταυρός στα ψηφοδέλτια.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψηφοδέλτιο που φέρει σταυρό, δεν θεωρείται άκυρο.

Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.866.913 (έναντι 9.781.648 της προηγούμενης αναθεώρησης). Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγγραφές (κυρίως αυτές των νέων εκλογέων που ανέρχονται σε 110.562 άτομα) είναι πολύ περισσότερες από τις διαγραφές που έγιναν στους καταλόγους.

Από αυτούς 4.727.782 είναι άνδρες και 5.053.866 είναι γυναίκες.

Ψηφίζουν για πρώτη φορά όσοι έχουν γεννηθεί το 1991, δηλαδή οι 18χρονοι που ενσωματώθηκαν στους καταλόγους από την Α’ αναθεώρηση.

Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 110.562 , εκ των οποίων 56.491 άνδρες και 54.071 γυναίκες.

Οι ετεροδημότες που έχουν εγγραφεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν στον τόπο που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Τέλος, ως προς τη συμμετοχή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνεται ότι σε ειδική βάση δεδομένων έχουν καταχωρηθεί 6.505 πολίτες της ΕΕ που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές (έναντι 2.577, το 2004). Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση της ΕΕ που έγινε στο διάστημα ανάμεσα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση και τη φετινή.

Οι δικαστικοί και οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι ψηφίζουν είτε στην εκλογική περιφέρεια στο δήμο ή την κοινότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται απ' αυτόν.

Στις ευρωεκλογές ψηφίζουν για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας, όχι μόνον οι Ελληνες πολίτες, αλλά και οι Ελληνες που κατοικούν ή βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, εφόσον υπέβαλαν σχετική αίτηση.

Οι εν λόγω εκλογείς ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν από την ιστοσελίδα του . Εκλογικά τμήματα θα συστηθούν στις πόλεις της Ευρώπης όπου υπάρχει συγκέντρωση Ελλήνων πολιτών.

από το http://troktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick