Δυόμισι χρόνια φυλακή ήταν η τιμωρία της 67χρονης γιατρού που με ενέσιμο σκεύασμα το οποίο αποδείχτηκε θανατηφόρο έστειλε στον άλλο κόσμο (στις 24 Ιουνίου 2004) τη στιχουργό και μουσική παραγωγό Ιφιγένεια Γιαννοπούλου. Σε μια δίκη για γερά νεύρα, που διήρκεσε τέσσερις μήνες και εννέα μέρες, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, έπειτα από διεξοδική ακροαματική διαδικασία, καταθέσεις μαρτύρων από την οικογένεια της αδικοχαμένης Γιαννοπούλου και γνωματεύσεις γνωστών γιατρών της Αθήνας, αποφάσισε ότι η παθολόγος - ενδοκρινολόγος της Φωκίωνος Νέγρη με εισαγόμενο από τη Ρωσία φαρμακευτικό παρασκεύασμα οδήγησε τη στιχουργό στον τάφο. Η δικαστική απόφαση κατ' επέκταση δέχτηκε ότι οι ισχυρισμοί της μητέρας της Ιφιγένειας Γιαννοπούλου, Ντόρας, του αδερφού της Γρηγόρη αλλά και του τότε συντρόφου της Γιάννη Μάνου για την ύπαρξη της απαγορευμένης ουσίας DMSO που χορηγήθηκε στο θύμα ήταν βάσιμοι και ότι αυτή επέφερε το αλλεργικό σοκ και εν συνεχεία την καρδιακή ανακοπή.
Ο εισαγγελέας της έδρας νωρίτερα είχε προτείνει την ενοχή της κατηγορουμένης και αμέσως μετά εισηγήθηκε την ποινή φυλάκισης τριών ετών. Εμφανίστηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα επικριτικός για την ιατροδικαστική εξέταση που είχε γίνει στο νεκροτομείο αμέσως μετά το θάνατο της στιχουργού, από τον ιατροδικαστή Νίκο Καρακούκη, την οποία χαρακτήρισε «ανεπαρκή και ελλιπή» αφού δεν κατόρθωσε να εντοπίσει την ουσία ώστε να αποφευχθούν η πολυετής δικαστική ταλαιπωρία και το μυστήριο που υπήρχε εδώ και πέντε χρόνια για την αιτία θανάτου της Ιφιγένειας Γιαννοπούλου.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης της γιατρού ισχυρίστηκαν ότι από τη διαδικασία δεν αποδείχτηκαν ούτε καν ενδείξειςενοχής της κατηγορουμένης, δεν αποδείχτηκε ασυνείδητη ή ενσυνείδητη αμέλεια, δεν προέκυψε η πράξη παράλειψης και σε καμία περίπτωση από τους μάρτυρες και τη δικογραφία δεν αναδείχτηκε το αναγκαίο υλικό για να στηριχτεί η ενοχή της.
«Νιώθω δικαιωμένη» είπε εμφανώς συγκινημένη η κυρία Ντόρα Γιαννοπούλου, μητέρα της αλησμόνητης δημιουργού, βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου. «Δεν επιδίωξα να στείλω τη γιατρό στη φυλακή και να την εξοντώσω. Να δικαιωθούμε επιδιώκαμε τόσα χρόνια και είμαστε ικανοποιημένοι γιατί αποδόθηκε δικαιοσύνη. Το οφείλαμε στη μνήμη της Ιφιγένειας. Εγώ μόλις πληροφορήθηκα το θάνατο της αδερφής μου δεν ήξερα ποιον έπρεπε να στηρίξω πρώτα: τη μάνα μου, την κόρη της Ιφιγένειας, τη σύζυγό μου; Ομως έπρεπε να βγει η αλήθεια και αυτή έλαμψε σήμερα» τόνισε ο Γρηγόρης Γιαννόπουλος.
Η γιατρός η οποία παρακολουθούσε εδώ και τεσσερισήμισι μήνες αμίλητη και σκυθρωπή την ακροαματική διαδικασία, αμέσως μετά την απόφαση αποχώρησε από την αίθουσα και πάλι αμίλητη, χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση. Να σημειωθεί ότι η γιατρός άσκησε έφεση και η ποινή έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρο την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Ως εκ τούτου αφέθηκε ελεύθερη.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που την παρέπεμπε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, η ενδοκρινολόγος, η οποία διατηρούσε για πολλά χρόνια ιατρείο στην Κυψέλη, το απόγευμα της 24ης Ιουνίου δέχτηκε την προγραμματισμένη επίσκεψη της Γιαννοπούλου, η οποία την είχε επισκεφτεί στον ίδιο χώρο τουλάχιστον άλλες δύο φορές. Την ώρα της εξέτασης η γιατρός χορήγησε με ένεση το απαγορευμένο σκεύασμα στην ασθενή. Η θανούσα, όμως, δεν αντέδρασε φυσιολογικά. Επαθε αλλεργικό σοκ και έπεσε στο πάτωμα. Η γιατρός ειδοποίησε γειτονική γιατρό αλλά και φαρμακοποιό και της χορήγησε ένεση ατροπίνης. Ομως ήταν αργά. Η σύντομη ζωή της Ιφιγένειας Γιαννοπούλου είχε τελειώσει άδικα μέσα στο ισόγειο ιατρείο της Φωκίωνος Νέγρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου