twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

8 Ιουνίου 2009

Εκλογική συντριβή για τον Γκόρτον Μπράουν

Εκλογική συντριβή για τον Γκόρντον Μπράουν και το Εργατικό Κόμμα αποδείχθηκαν οι ευρωεκλογές, αφού το κυβερνών κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 14,4%, καταλαμβάνοντας έτσι την τέταρτη θέση. Η βαριά ήττα από τους Τόρις, οι οποίοι συγκέντρωσαν 28,1%, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος βάλλεται από παντού, ιδιαίτερα ύστερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα υπερβολικά έξοδα των βουλευτών. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι εθνικιστές του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου με 18,4%, ενώ τρίτη θέση κατέλαβαν με 14,8% οι Φιλελεύθεροι. Παρά ταύτα ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγες μόλις ώρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δήλωσε: «Αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες θέτει σε δοκιμασία όχι μόνο τον χαρακτήρα μας, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τις πεποιθήσεις μας. Τι θα σκέφτονταν για εμάς οι άνθρωποι αν τους εγκαταλείπαμε σε μια περίοδο που μας έχουν ανάγκη; Θα παραμείνουμε στο πλευρό τους. Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο συνολικά για τη χώρα μας, όχι μόνο για την οικονομία της χώρας μας, αλλά και για ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα».

Το σκάνδαλο με τα υπέρογκα και καταχρηστικά έξοδα των βουλευτών, που οδήγησε σε παραίτηση δέκα κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, και ο ανασχηματισμός που ακολούθησε μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς και οι τεράστιες ήττες στις δημοτικές εκλογές της Αγγλίας και στις ευρωεκλογές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου με το οποίο, σαν νέος Τιτανικός, το καράβι «Μπράουν» πρόκειται να συγκρουστεί.

Ανταρσία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έρχεται αντιμέτωπος με εσωκομματική ανταρσία, η οποία είναι σίγουρο ότι θα του κοστίσει πολύ παραπάνω από οποιαδήποτε επίθεση των Τόρις.

Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και τον Γκάρντιαν, η ήττα του κόμματος στην Ευρωβουλή αναμένεται να τροφοδοτήσει την «εξέγερση των χωρικών», δηλαδή των Εργατικών βουλευτών που σήμερα σε συνεδρίαση θα προσπαθήσουν να συλλέξουν 70-80 υπογραφές για να αναγκάσουν τον Γκόρντον Μπράουν σε παραίτηση.

Η κρίση (πολιτική, οικονομική και θεσμική) με την οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση Μπράουν μεταφέρεται στο εσωτερικό του κόμματος, που εμφανίζεται έτσι διχασμένο ανάμεσα σε «αντάρτες» και υποστηρικτές του πρωθυπουργού. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσκόπηση του YouGov, το 47% των μελών του Εργατικού Κόμματος επιθυμεί την παραίτηση Μπράουν, ενώ μόνο το 46% τάσσεται υπέρ της παραμονής του στην ηγεσία του κόμματος. Στο πλευρό του Γκόρντον Μπράουν τάχθηκαν αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη των Εργατικών, όπως ο λόρδος Μάντελσον, ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού Μπεν Μπράντσο και ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Νιλ Κίνοκ.

από το ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick