twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

23 Ιουλίου 2009

Έφτασαν τα 531 τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα


Η Ελλάδα έχει παραγγείλει ήδη οκτώ εκατομμύρια δόσεις από το πανδημικό εμβόλιο και αναμένεται να εμβολιαστούν δωρεάν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι. Το κόστος αγγίζει τα 58 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ το εμβόλιο θα είναι έτοιμο στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός, «εάν αυτό το εμβόλιο δεν πιστοποιηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί». Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την ασφάλεια του εμβολίου, τότε δεν θα πάρει το «πράσινο φως» για την αγορά καθώς, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες πανδημίες (π.χ. το 1968) να έχουν πεθάνει πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από το εμβόλιο παρά από τη γρίπη. Αυτός,άλλωστε, είναι και ο μεγαλύτερος εφιάλτης των επιστημόνων.

Τα άτομα που θα εμβολιαστούν είναι τα παιδιά από ενός έτους και πάνω, μαθητές και άτομα έως 30 ετών. Επιπλέον, οι χρόνια πάσχοντες (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κ.ά.), άτομα άνω των 65 ετών, οι επαγγελματίες υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό). Τα εμβόλια στους μαθητές θα γίνουν από τους γιατρούς των Υγειονομικών Διευθύνσεων των νομαρχιών, όπως γίνεται και το εμβόλιο της φυματίωσης (Mantoux).

Οσον αφορά τα αντι-ιικά φάρμακα (Tamiflou, Relenza), που μέχρι τώρα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1, η Ελλάδα έχει φροντίσει να παραγγείλει μια μεγάλη παρτίδα που καλύπτει περίπου το 33% του ελληνικού πληθυσμού.

Ακόμη 208 κρούσματα της νέας γρίπης καταγράφηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες 6 ημέρες, εκτινάσσοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 531. Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας είναι δειγματοληπτικός, στο περίπου 30% των ασθενών που παρουσιάζουν τα συμπτώματα νέας γρίπης.

Εν τω μεταξύ, σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας του 35χρονου που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη, με πνευμονία που του προκάλεσε η μόλυνση από τη νέα γρίπη.

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της νέας γρίπης το τελευταίο εξαήμερο βρίσκεται στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας.

Από τα 531 κρούσματα, τουλάχιστον 76 είναι «ορφανά», δηλαδή είναι άγνωστο πως και που μολύνθηκαν οι ασθενείς. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγραφεί σε νησιά του Ιονίου και στην Κρήτη (συνολικά τα 49 από τα 76).

Η συντριπτική πλειονότητα (τα 310) είναι κρούσματα που καταγράφηκαν σε ταξιδιώτες, ενώ 27 άνθρωποι μολύνθηκαν στη χώρα μας από ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό.

Αντιπολίτευση: Έλλειμμα ενημέρωσης

Για έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τη νέα γρίπη και για επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει δώσει όλο το βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, αντί να προετοιμαστεί ουσιαστικά για την αντιμετώπισή του.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για το θέμα στα γραφεία του κόμματος υποστήριξε ακόμη πως υπάρχει έλλειψη σοβαρού σχεδίου, συντονισμού όλων των αρμοδίων κυβερνητικών και επιστημονικών παραγόντων και σωστής ενημέρωσης των πολιτών, που μπορεί να δώσουν κακή τροπή στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Ανέφερε ακόμη πως θα έπρεπε ήδη να είχε συσταθεί διϋπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό ενώ γνωστοποίησε πως το κόμμα έχει συστήσει ομάδα διαχείρισης που θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις.

Και η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε πως στο θέμα των σχολείων χρειάζεται ειδικός σχεδιασμός, επικρίνοντας τον υπουργό Παιδείας για ωραιολογίες και συστάσεις για ψυχραιμία που δεν αρκούν.

Επίσης ζήτησε από τον κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο να καταθέσει σχέδιο για κάθε σενάριο, να ανακοινώσει στη Βουλή το πρόγραμμα του υπουργείου, αλλά και να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της νόσου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ο κ. Σπηλιωτόπουλος είχε εμφανιστεί καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας πως υπάρχει αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, πως δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας και πως το υπουργείο είναι προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο και σενάριο.

Νωρίτερα, και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε επαναλάβει πως ο μηχανισμός είναι σε επαγρύπνηση και έχουν καταρτιστεί όλα τα σχέδια που απαιτούνται.

Είχε ακόμη επισημάνει πως το θέμα της γρίπης δεν προσφέρεται για μικροκομματικές προσεγγίσεις, ούτε για κομματικούς ανταγωνισμούς, προσθέτοντας πως «ήρθε η ώρα να αποδείξει και το ΠΑΣΟΚ και ο Αρχηγός του ότι πράγματι αντιλαμβάνεται σωστά το θεσμικό του ρόλο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός».

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες θα ζητήσει ενημέρωση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας για το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Προσθέτει ακόμη πως θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, την αξιοποίηση όλων των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να υπάρξει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και ζητεί να εφαρμοστούν από την Κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας οι Οδηγίες της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Κοινότητας.

Aπό πλευράς ΛΑΟΣ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε πως «δεν χρειάζεται να διαφημίζουμε τον αριθμό των νοσούντων, ενώ επιβάλλεται να προμηθευτούμε εγκαίρως τα εμβόλια ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας. Θα πρέπει να οργανωθούν αποτελεσματικότερα οι υγειονομικές μας υπηρεσίες και να αρχίσουν τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές από εξειδικευμένους επιστήμονες».

ΕΕ: Έκτακτη σύσκεψη υπουργών

Δυσοίονες είναι οι νεότερες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού προειδοποιεί πως ο ρυθμός εξάπλωσης της νέας γρίπης θα επιταχυνθεί αυτό το καλοκαίρι στην ΕΕ, λόγω του τουρισμού και η θνησιμότητα υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί το φθινόπωρο, όταν η πανδημία θα συνδυαστεί με την εποχική γρίπη.

Σε δηλώσεις της η αρμόδια Επίτροπος για την Υγεία Ανδρούλα Βασιλείου προανήγγειλε έκτακτη σύσκεψη των υπουργών των «27» τον Οκτώβριο. «Η θετική πλευρά είναι ότι το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει σχετικά μικρό. Όμως κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί ο ιός βραχυπρόθεσμα», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick