twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

10 Ιουλίου 2009

Έως 5,5 εκατομμύρια αναμένεται να φτάσουν τα κρούσματα του ιού της γρίππης στην Ελλάδα

Από τριάμισι έως και πεντέμισι εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας αναμένεται να πέσουν στο κρεβάτι από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1, που ήδη έχει «εγκατασταθεί» στην Ελλάδα και μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς στον ελληνικό πληθυσμό.

Μάλιστα, περισσότεροι από είκοσι άνθρωποι τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν κολλήσει τον ιό της νέας γρίπης χωρίς να έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα ή να έχουν επισκεφτεί πρόσφατα το εξωτερικό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Αυτό σημαίνει ότι ήδη διανύουμε το αρχικό στάδιο μετάδοσης του ιού στον ελληνικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, υπολογίζεται ότι ο ιός της νέας γρίπης από το φθινόπωρο και για τους επόμενους 12 έως 24μήνες θα «χτυπήσει» το 33% έως και το 54% του πληθυσμού. Δηλαδή από 3,5 έως και 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι θα ασθενήσουν.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε η χώρα μας έχει μπει στη φάση της πανδημίας, όπως είπε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθούν και θάνατοι από τον ιό.

«Μέχρι σήμερα (σ.σ.: χθες) το 78% των 216 κρουσμάτων αφορούσε ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Από το φθινόπωρο, όπως έχουμε πει και άλλες φορές, αναμένουμε έξαρση των κρουσμάτων. Ωστόσο, έχουμε επιχειρησιακή ετοιμότητα και στρατηγικό σχεδιασμό για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία της γρίπης» είπε ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συνέστησε σύνεση και ψυχραιμία.

«Η Ελλάδα έχει παραγγείλει ήδη οκτώ εκατομμύρια δόσεις από το πανδημικό εμβόλιο, το οποίο θα είναι έτοιμο τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να εμβολιαστούν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι» είπε ο υπουργός. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται τα παιιδιά από ενός έτους και πάνω, μαθητές και άτομα έως και 30 ετών. Επιπλέον, οι χρόνια πάσχοντες (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κλπ.), άτομα άνω των 65 ετών, οι επαγγελματίες υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό) και οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές μονάδες, αφού ο H1N1 έχει στελέχη από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και του ανθρώπου. Τα εμβόλια στους μαθητές θα γίνουν από τους γιατρούς των υγειονομικών διευθύνσεων των νομαρχιών, όπως γίνεται και το εμβόλιο της φυματίωσης (mantoux).

Μάλιστα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο «Αρτεμις» που θα εφαρμόσει το Εθνικό Κέντρο Προαγωγής Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας, δεν αποκλείεται να κλείσουν ακόμα και τα σχολεία, όπως έχει γίνει σε πολλές χώρες μέχρι σήμερα.

Οσον αφορά τα αντιικά φάρμακα (tamiflou, relenza) που μέχρι τώρα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1, η Ελλάδα έχει φροντίσει να παραγγείλει μια μεγάλη παρτίδα, που καλύπτει περίπου το 33% του ελληνικού πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί συστήνουν οι χρόνια πάσχοντες άνω των 55 ετών και οι άνθρωποι άνω των 65 ετών να κάνουν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, καθώς η πνευμονία είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή της νέας γρίπης, που μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο.

Οσον αφορά τον παιδικό πληθυσμό, αυτός είναι καλυμμένος, καθώς όλα τα παιδιά έχουν εμβολιαστεί με το τριπλό εμβόλιο, 6δύναμο, 7πταδύναμο ή 8κταδύναμο, που περιλαμβάνει και τον πνευμονιόκοκκο.


ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ 216 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Είκοσι νέα κρούσματα από τον ιό της νέας γρίπης είχαμε χθες στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 216, σύμφωνα με τα Εργαστήρια Αναφοράς Βόρειου και Νοτίου Ελλάδας. Τα 93 κρούσματα έχουν ιαθεί πλήρως. Ειδικότερα, επτά Ελληνες, για τους οποίους διερευνώνται οι επαφές τους καθώς δεν πλησίασαν επιβεβαιωμένο κρούσμα, ούτε είχαν πάει στο εξωτερικό: πρόκειται για μια 18χρονη, έναν 33χρονο, έναν 53χρονο, έναν 41χρονο, μια 25χρονη, έναν 21χρονο και έναν 48χρονο. Από τη Βρετανία ήρθαν εννέα τουρίστες. Ενας 20χρονος, ένα 14χρονο κορίτσι, μια 41 ετών, τρεις 20χρονες, ένας 27χρονος, δύο 21χρονες. Ακόμη, ένας 22χρονος που ήρθε από την Κύπρο, ένα παιδί ενάμισι ετών από την Αργεντινή και μια 35χρονη Ελληνίδα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας 28χρονος που ήρθε από την Αυστραλία.
Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick