twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

2 Ιουλίου 2009

Μικρό τσουνάμι από τον σεισμό των 5,9 ρίχτερ στην Κρήτη

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε στις 12.30 χθες το μεσημέρι τους κατοίκους της Ιεράπετρας και των γύρω περιοχών στην Κρήτη, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 170 χλμ. νότια της Κρήτης, στο Λυβικό πέλαγος.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος μόλις 30 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα αισθητός στην Ιεράπετρα, στα παράλια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου και λιγότερο αισθητός στην πόλη του Ηρακλείου.

Μάλιστα, η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι το Κάιρο της Αιγύπτου, όπου και καταγράφηκε από το Σεισμολογικό Κέντρο Χέλουαν.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η δόνηση δεν προκαλεί καμία ανησυχία, ενώ όπως τόνισαν παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.

Εν τω μεταξύ, στο χορό των Ρίχτερ μπήκαν λίγη ώρα αργότερα και οι κάτοικοι στη Χαλκιδική.

Οπως ανακοινώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός που σημειώθηκε στις 13.54 χθες είχε μέγεθος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στα 129 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Θεσσαλονίκης, στο θαλάσσιο χώρο νότια του δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής.

Μίνι τσουνάμι, «νανοτσουνάμι» το χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες, προκλήθηκε από τον σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης χθες το μεσημέρι, λίγο μετά τις 12.30. Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα νότια παράλια των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ στα βόρεια του νησιού πολλοί ήταν εκείνοι που δεν την αντελήφθησαν.

«Το τσουνάμι ήταν αισθητό στην περιοχή από το Γαϊδουρονήσι και τον Μυρτό έως την Άρβη στα νότια του νησιού όπου υπάρχει και λιμάνι. Όπως δείχνουν τα μοντέλα που αναπτύξαμε στο Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών, το ύψος του κυμάνθηκε από 10 έως 20 εκατοστά, ενώ από μαρτυρίες κατοίκων αλλά και από ερασιτεχνικό βίντεο προκύπτει ότι στην Άρβη μπορεί να έφτασε και τα 30 εκατοστά», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Κρήτης δρ Κώστας Συνολάκης που συμπεραίνει ότι το παλιρροϊκό κύμα προήλθε από την παραμόρφωση που υπέστη ο πυθμένας της θάλασσας και τα πετρώματα, και όχι από υποθαλάσσια κατολίσθηση. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε ο χθεσινός σεισμός «γεννά» σεισμικές δονήσεις μεγέθους έως και 8 Ρίχτερ κάθε 400 χρόνια και ότι ο κίνδυνος τσουνάμι από τέτοιους σεισμούς είναι ιδιαίτερα μεγάλος. «Γι΄ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση. Στην περίπτωση του μικρού τσουνάμι που έφτασε στα παράλια της Νότιας Κρήτης, κανένας από τους αυτόπτες μάρτυρες με τους οποίους μίλησα, δεν απομακρύνθηκε άμεσα από την παραλία ή τους λιμενίσκους στους οποίους βρισκόταν, αλλά καθόταν δίπλα από τη θάλασσα και το παρακολουθούσε. Και φυσικά, δεν έχουμε ακόμη κανένα σύστημα προειδοποίησης που θα μας ενημέρωνε για τη διάρκεια του φαινομένου ή τις τυχόν επιπτώσεις του», λέει ο δρ Συνολάκης.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick