twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

6 Ιουλίου 2009

Πως να αντιμετωπίσετε τον επερχόμενο Καύσωνα...

Ο υδράργυρος παίρνει την ανηφόρα καθώς μπήκαμε για τα καλά στον Ιούλιο. Το αίσθημα της ζέστης είναι έντονο και βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε πάντα σε κλιματιζόμενο χώρο. Υπάρχουν όμως μερικές απλές κινήσεις που μπορεί να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τη ζέστη.

Σε ρυθμούς καύσωνα θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η χώρα, καθώς ήδη τη Δευτέρα το θερμόμετρο φτάνει τους 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ μέχρι την Παρασκευή ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμη περισσότερο, αγγίζοντας ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τη Δευτέρα, στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές ή καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 32 βαθμούς, ενώ είναι πιθανό να βρέξει το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα ορεινά.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, οι άνεμοι από 3 έως 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας, ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από 3 έως 5 μποφόρ και στα νότια πελάγη 6.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, οι άνεμοι θα πνέουν από 3 έως 6 μποφόρ, ενώ τοπικές νεφώσεις και καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα βόρεια ορεινά.

Την Παρασκευή, ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμη υψηλότερα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από 3 έως 5 μποφόρ.

Ενα καλό μέσο, που μας βοηθά κυρίως ψυχολογικά να αντέξουμε, είναι η καλή μουσική και η φαντασία. Διαλέξτε κομμάτια που σας χαλαρώνουν, κι αφήστε τη φαντασία σας να ταξιδέψει, διαλέγοντας κατά προτίμηση εικόνες που σας οδηγούν σε γαλανά νερά, είτε της θάλασσας είτε ενός ρυακιού στο βουνό. Μη νομίζετε πως αυτή η συμβουλή είναι αυθαίρετη. Επιστήμονες μελέτησαν τα παραπάνω και συστήνουν αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης της ζέστης. Οπως λένε, η χαλάρωση που προκαλεί η απαλή μουσική και η φαντασία, ρίχνει το μεταβολισμό, οπότε το σώμα μας παράγει λιγότερη θερμότητα.

Αν δεν μπορείτε να φύγετε ακόμα για διακοπές και είστε αναγκασμένοι να πάτε στη δουλειά, ξυπνήστε λίγο νωρίτερα, ώστε όταν θα βγείτε έξω η θερμοκρασία να μην έχει ανέβει πολύ. Επίσης, θα αποφύγετε το μποτιλιάρισμα ή την πολυκοσμία στο μετρό και το λεωφορείο. Φυσικά φροντίστε να φοράτε ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, διαλέγοντας ως υφάσματα το βαμβάκι που είναι απορροφητικό και το λινό που είναι αέρινο. Οι άντρες καλό είναι να φορούν φανελάκι, μέσα από το πουκάμισο ή το T-shirt, ώστε να απορροφά τον ιδρώτα.

Dress Code υπάρχει όμως και στον ύπνο καθώς οι ειδικοί λένε πως ένα ελαφρύ βαμβακερό μπλουζάκι κάνει πολύ πιο άνετη τη νύχτα στο κρεβάτι, σε σχέση με το να κοιμάται κανείς γυμνός. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιδρώτας απορροφάται από το μπλουζάκι και όχι από τα σεντόνια. Κάποιοι προτείνουν λίγο ταλκ στο κρεβάτι, ώστε να δίνει την αίσθηση του στεγνού, ωστόσο, ίσως να δίνει επίσης την αίσθηση της «τηγανίτας», οπότε αυτό είναι καθαρά ππροαιρετικό. Σε ό,τι αφορά τα μαλλιά, προσπαθήστε να τα έχετε δεμένα, αν είναι μακριά, τις ώρες που είστε τον ήλιο, ή ακόμα καλύτερα, κουρέψτε τα κοντά. Φοράτε πάντα καπέλο, όταν είστε έξω, προτιμώντας ανοιχτά χρώματα, ώστε να μην τραβάει την ηλιακή ακτινοβολία.


Σεξ στη ζέστη

Στις «9/2 εβδομάδες» ήταν αισθησιακή η σκηνή του σεξ στη ζέστη, στην πραγματικότητα όμως μπορεί και να μην είναι τόσο ευχάριστο. Πάνω από τους τριάντα βαθμούς Κελσίου, λένε οι ειδικοί, η έντονη άσκηση -τέτοια είναι και το σεξ- ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Από την άλλη πάλι, η ζέστη ανεβάζει τη λίμπιντο. Αν λοιπόν θέλετε να κάνετε σεξ, χωρίς κίνδυνο, δοκιμάστε σε χώρο που κάνει ρεύμα, μην είστε «παθιασμένοι», ή διαλέξτε το ντους. Η αλήθεια είναι ότι το σεξ κάτω από τρεχούμενο νερό είναι ωραία εμπειρία.


Αφθονα υγρά

Το τσάι μπορεί να είναι βρετανική συνήθεια, η αλήθεια όμως είναι ότι μια χλιαρή κούπα τσάι, δροσίζει περισσότερο από ένα ποτήρι δροσερό νερό. Ετσι λένε τουλάχιστον οι ειδικοί. Σε ό,τι αφορά τον καφέ, καλύτερα να τον αποφύγετε, μιας και θεωρείται ότι αφυδατώνει τον οργανισμό. Το αλκοόλ μειώστε το στο ελάχιστο δυνατό και προτιμάτε το βράδυ, που η θερμοκρασία πέφτει σχετικά. Αντίθετα, πίνετε άφθονους χυμούς φρούτων, χωρίς ζάχαρη και βεβαίως μπόλικο νερό, όχι όμως πολύ παγωμένο.


Στο σπίτι

Αν δεν έχετε κλιματισμό, αγοράστε ανεμιστήρα, τον οποίο όμως θα τοποθετήσετε σε ψηλό σημείο ή στο ταβάνι. Ετσι δροσίζει το ζεστό αέρα που ανεβαίνει ψηλά, ενώ ο δροσερός βρίσκεται χαμηλότερα. Αποφύγετε το μαγείρεμα στο φούρνο καθώς ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες, ενώ κρατήστε κλειστά τα παράθυρα στη διάρκεια της ημέρας, ώστε η ζέστη να μην μπαίνει στο σπίτι.


Φαγητό

Ξεχάστε την ψησταριά ή τα καυτερά. Κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την αντοχή στη ζέστη. Προτιμάτε ελαφρύ φαγητό και μικρές μερίδες. Κι ας φάτε περισσότερα γεύματα. Επίσης, φρούτα και σαλάτες μπορούν να σας χορτάσουν, χωρίς να σας φορτώσουν με βάρος στο στομάχι και μεγαλύτερη δυσανεξία στη ζέστη. Αν πάλι επιμένετε στο μαγειρεμένο φαγητό, βάλτε λίγο αλάτι παραπάνω, ώστε να αντικαταστήσετε αυτό που χάνει ο οργανισμός σας με τον ιδρώτα.
ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Global Greek είπε...

να προσθέσω κάτι ... Κ;aντε τσέκ του χρώματος των ούρων σας (συγγνώμη αλλά πώς αλλιώς να το γράψω!!) κι αν είναι σκούρα σημαίνει οτι είστε αφηδατωμένοι και χρειάζεστε περισσότερα υγρά.

Αν είναι ανοιχτόχρωμα είστε μια χαρά :-) Επίσης, (καλά το έχω αναλύσει το θέμα εδώ που ζώ με σαραντατρέχα βαθμούς!), επίσης λοιπόν μην πίνετε μονορούφι νερό, αλλά σιγά σιγά με διακοπές έτσι ώστε να προλαβαίνει ο οργανισμός σας να το απορροφάει...
Με φιλικούς χαιρετισμούς :-)

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick