twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

27 Ιουλίου 2009

Ποιοί θα υπηρετήσουν τη θητεία τους στα συνορα Χολαργού - Παπάγου;


Δύο ειδών Φύλλα Πορείας ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για όσους θα καταταγούν από τον Αύγουστο και μετά, οπότε αρχίζει η εφαρμογή της 9μηνης στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς.

1Στον Έβρο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συνολικά στις μάχιμες μονάδες αιχμής θα τοποθετηθούν αμέσως μετά την εκπαίδευσή τους όλοι οι στρατευμένοι που είναι υπόχρεοι πλήρους θητείας 9 μηνών και όλοι όσοι για ιατρικούς λόγους δεν έχουν απαλλαγεί της υποχρέωσης να κρατούν όπλο, δηλαδή οι ικανοί κατηγορίας Ι/1, Ι/2 και Ι/3.

2Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και τα άλλα αστικά κέντρα των νομών πέραν των ελληνοτουρκικών συνόρων θα τοποθετούνται όλοι όσοι για κοινωνικούς λόγους δικαιούνται να υπηρετήσουν μειωμένη θητεία (προστάτες, παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, παντρεμένοι με παιδιά κ.ά.) καθώς και όσοι για λόγους υγείας απαγορεύεται να κρατούν όπλο, δηλαδή οι Ικανοί κατηγορίας Ι/4 (και πιθανώς μια μερίδα της κατηγορίας Ι/3) που κάνουν άλλες μη ένοπλες υπηρεσίες.

Μεγάλες ελλείψεις
Η χωρίς επαρκή μελέτη απόφαση μείωσης της θητείας από 12 σε 9 μήνες για εκλογικούς και μικροκομματικούς λόγους, όπως έχει καταγγείλει η αντιπολίτευση, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ). Κι αυτό καθώς με λιγότερο πλέον προσωπικό πρέπει να καλύψουν τις ίδιες ανάγκες αφού ούτε ο αριθμός των στρατοπέδων μειώθηκε ούτε επαρκής αριθμός Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) έχει προσληφθεί ακόμη. Επιπλέον, ο γρίφος που πρέπει να λύσουν οι επιτελείς του ΓΕΣ και ο αρμόδιος υφυπουργός Άμυνας Κ. Τασούλας είναι η επάνδρωση των μονάδων της Αθήνας (και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων) καθώς η εξαγγελία του υπουργού Ευάγγ. Μεϊμαράκη για τη μείωση συνοδευόταν με τη δέσμευση ότι όλοι πλέον θα υπηρετούν σε μονάδες της περιφέρειας.

Τα δεδομένα αυτά της υπουργικής εξαγγελίας- λιγότερο προσωπικό λόγω της μικρότερης θητείας και «όλοι στην περιφέρεια»- μπήκαν άρον άρον στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του ΓΕΣ ώστε να βρεθεί ένα λειτουργικό μοντέλο. Το ερώτημα ήταν ποιες κατηγορίες στρατευμένων θα έκαναν σκοπιές στα σύνορα... ΧολαργούΠαπάγου και θα κάλυπταν τις ανάγκες διοικητικής μέριμνας στην πρωτεύουσα και τις άλλες μεγάλες πόλεις.

Από τη συνεχή δοκιμή σεναρίων προσομοίωσης, το επικρατέστερο μοντέλο είναι αυτό των δύο μεγάλων κατηγοριών μεταθέσεων που προαναφέραμε.

Παράθυρα για ευνοϊκές μεταθέσεις

ΑΡΜΟΔΙΑ ΠΗΓΗ του υπουργείου ανέφερε στα «ΝΕΑ» ότι αν οι διάφορες ανάγκες των μονάδων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πρωτεύουσες δεν καλυφθούν από τους υπόχρεους μειωμένης θητείας και τους Ι/4-Ι/3, τότε ίσως κάποιοι από όσους τοποθετούνται στα σύνορα να επιστρέφουν τους τελευταίους 2 μήνες της θητείας τους σε μονάδες της ενδοχώρας, κοντά στον τόπο καταγωγής τους. Για το ποια θα είναι τα κριτήρια η ίδια πηγή δεν ήταν χθες σε θέση να παράσχει πρόσθετα στοιχεία, αφήνοντας έτσι παράθυρο για τυχόν ευνοϊκές επιλογές.

Στο μεταξύ, το πρόβλημα της μειωμένης επάνδρωσης σε πάρα πολλές μονάδες της παραμεθορίου έχει επιδεινωθεί λόγω και των αυξημένων αιτήσεων των στρατευμένων για λήψη άδειας λόγω θέρους.

Αυτό, σύμφωνα με καταγγελίες στρατευμένων, έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των σκοπιών και των άλλων υπηρεσιών και σε ελαχιστοποίηση του αριθμού των εξοδούχων. «Οι συνθήκες διαβίωσης σε αρκετές μονάδες είναι άσχημες και πολλοί συνάδελφοι είναι κοντά στα όρια κατάρρευσης από τις πολλές σκοπιές και αγγαρείες», κατήγγειλε στα «ΝΕΑ» στρατιώτης που υπηρετεί σε μονάδα του Έβρου.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick