twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

23 Αυγούστου 2009

Βάσεις 2009 : Ποιά είναι η εκτίμηση των βάσεων για 300 σχολές

Εβδομάδα… βάσεων είναι η ερχόμενη και στη μηχανογραφική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ γίνονται οι τελευταίοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων πριν ανακοινωθούν τα μόρια επιτυχίας και αναρτηθούν στα λύκεια οι πίνακες με τα ονόματα των πρωτοετών φοιτητών. Οι πληροφορίες μέσα από το «στρατηγείο των βάσεων», μια ανάσα πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μιλούν για άνοδο από 42 έως και 373 μόρια στις περιζήτητες σχολές και αυξομειώσεις στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης. Τα 19.000 μόρια υπερβαίνουν σχεδόν στο σύνολό τους οι Ιατρικές σχολές και η Νομική της Αθήνας, αύξηση 250 μορίων εμφανίζουν οι Αρχιτεκτονικές, ενώ οι σχολές Πολιτικών Μηχανικών σπάνε το «φράγμα» των 18.500 μορίων. Οι δημοφιλείς Οικονομικές σχολές σημειώνουν σημαντική άνοδο 300 και πλέον μορίων. Ανοδικές τάσεις που ξεπερνούν και τα 250 μόρια καταγράφονται και στις καθηγητικές σχολές. Την «έκπληξη» με θεαματική πτώση των βάσεων εισαγωγής κάνουν φέτος Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές, κάθε κατηγορία για διαφορετικούς λόγους.

Μια «ανάσα» πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΠΘ, η «Α.τ.Κ.» δημοσιεύει σήμερα αναλυτικούς πίνακες με τις βάσεις εισαγωγής σε 300 σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων και, ειδικότερα, σε 242 μεσαίας ζήτησης, 25 περιζήτητες, καθώς και τις 33 σχολές για τις οποίες απαιτείται ειδικό μάθημα. Η προσέγγιση των επιπέδων εισαγωγής στα εν λόγω τμήματα έγινε με την πολύτιμη συνεργασία επιστημονικού επιτελείου, με επικεφαλής τον έμπειρο καθηγητή Φυσικής Γιώργο Χατζητέγα και βασίστηκε στην ανάλυση και επεξεργασία των τελευταίων στοιχείων. Ελήφθησαν υπόψη τα στατιστικά δεδομένα του τρέχοντος, καθώς και του προηγούμενου έτους. Ο αλγόριθμος υπολογισμού χρησιμοποιεί στοιχεία όπως ο αριθμός των φετινών υποψηφίων, τα ποσοστά επί τοις εκατό των υποψηφίων που έχουν επιλέξει κάθε κατεύθυνση, τα ποσοστά των μαθητών σε κάθε κατεύθυνση ανά βαθμολογική κλίμακα και τις διαθέσιμες θέσεις ανά σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το τρέχον έτος. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με ένα σύνολο ορθολογικών εκτιμήσεων όσον αφορά στις επιλογές των υποψηφίων που έχουν προκύψει από τη μελέτη των προτιμήσεων προηγούμενων ετών και τη συνάφειά τους σε σχέση με τις τρέχουσες τάσεις, συνυπολογίζονται για την κατανομή των μαθητών σε σχολές όπως ακριβώς γίνεται στην πραγματικότητα.

Πρέπει όμως φέτος να ξεχωρίσουμε τον προσδιορισμό των βάσεων σε σχολές υψηλής ζήτησης, καθώς έχουν προκύψει σημαντικές μεταβολές στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Για το λόγο αυτό ο προσδιορισμός των βάσεων σε 25 υψηλόβαθμα τμήματα διαχωρίζεται από τη γενική διαδικασία που χρησιμοποιούμε στις σχολές της μεσαίας ζήτησης. Η προσέγγιση είναι ενδεικτική των τάσεων αλλά μικρές αποκλίσεις είναι βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν. Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία όσων κινούνται «επί ξυρού ακμής» θα κρατήσει λίγο ακόμα.

Τα χαρακτηριστικά των φετινών εξετάσεων μπορούν σε γενικές γραμμές να συνοψιστούν στις ακόλουθες επισημάνσεις:

• Επιλογές των υποψηφίων με φόντο την οικονομική ύφεση, δηλαδή οι υποψήφιοι σε σημαντικό βαθμό επέλεξαν τμήματα κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Το στοιχείο αυτό δίνει μεγαλύτερη αύξηση των βάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγκριτικά με τη μέση γενική τάση ανόδου των βάσεων.
• Όσοι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα επιλογής του 5ου επιστημονικού πεδίου των Οικονομικών σχολών, λόγω των εύκολων θεμάτων στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας είχαν μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή μορίων απ’ ότι στα άλλα επιστημονικά πεδία. Όταν παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, οι επιλογές των οικονομικών τμημάτων προηγούνται των τεχνολογικών επιλογών του 4ου πεδίου και των καθηγητικών σχολών του 2ου επιστημονικού πεδίου. Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική αύξηση των βάσεων στο 5ο πεδίο, παρά το γεγονός ότι σε αυτό διαγωνίστηκαν 3.776 υποψήφιοι λιγότεροι από ό,τι πέρσι. Ορισμένα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν άνοδο έως και 500 μορίων.
• Η αύξηση των προτιμήσεων των υποψηφίων για τις σχολές Νηπιαγωγών του 1ου και 2ου επιστημονικού πεδίου επικυρώνεται για μια ακόμα χρονιά, ως αποτέλεσμα της δημιουργίας εκατοντάδων νέων ιδιωτικών και δημοσίων νηπιαγωγείων.
• Η εισαγωγή νέων παραμέτρων και προδιαγραφών για τους υποψηφίους των Αστυνομικών και Στρατιωτικών σχολών αλλά και η κοινωνική ένταση του προηγούμενου χειμώνα, έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των βάσεων εισαγωγής.
• Σε ό,τι αφορά στις περιζήτητες σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: οι Νομικές σχολές και τα τμήματα Δημοτικής και Προσχολικής αγωγής παρουσιάζουν μικρή αλλά εμφανή άνοδο. Η Νομική Αθήνας υπερβαίνει για πρώτη φορά τα 19.000 μόρια, πραγματοποιώντας άνοδο της τάξεως των 40 μορίων. Η Νομική Κομοτηνής πλησιάζει τα 18.400 μόρια, ενώ η αύξηση στα υπόλοιπα περιζήτητα τμήματα του 1ου πεδίου (Ψυχολογίες, Τμήματα ΜΜΕ) δεν υπερβαίνει τα 100 μόρια.
• Οι Ιατρικές σχολές σχεδόν στο σύνολό τους κινούνται πάνω από τα 19.000 μόρια, με μοναδική εξαίρεση την Ιατρική Αλεξανδρούπολης, η οποία πάντως δεν θα απέχει πολύ από τα 19.000 μόρια (18.950).
• Οι περιζήτητες Αρχιτεκτονικές σχολές εμφανίζουν άνοδο 250 μορίων, παρά το γεγονός ότι οι φετινοί διαγωνιζόμενοι ήταν λιγότεροι κατά 482 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
• Τα δημοφιλή Πολυτεχνικά τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ κινούνται στο σύνολό τους πάνω από τα 18.500 μόρια.
• Οι περιζήτητες Οικονομικές σχολές Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας παρουσιάζουν σημαντική άνοδο έως και 300 μορίων.
• Οι καθηγητικές σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου (τμήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών) καταγράφουν ανοδικές τάσεις, οι οποίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπερβαίνουν τα 250 μόρια.
• Οι Στρατιωτικές σχολές των Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού ΣΜΥ και ΣΜΥΝ εντάχθηκαν στο 2ο και το 4ο πεδίο αντί του 4ου και του 5ου πεδίου. Αποκλείσθηκαν, έτσι, από τις σχολές αυτές οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την καθιέρωση του δείκτη σωματικής μάζας οδηγεί σε μεγάλη πτώση τις βάσεις στις συγκεκριμένες σχολές.
• Ο τρόπος εισαγωγής αθλητών στις ανώτατες σχολές άλλαξε. Δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να εισαχθεί υποψήφιος χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Με τον νόμο 3708, ανάλογα με τις αθλητικές διακρίσεις προσαυξάνονται τα μόρια που συγκέντρωσε ο αθλητής – μαθητής στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αν μετά την προσαύξηση συγκεντρώσει περισσότερα μόρια από τον τελευταίο εισαγόμενο, τότε εισάγεται με μια ειδική κατηγορία εισακτέων που καλύπτει το 10% των θέσεων στα ΤΕΦΑΑ και το 1% στα υπόλοιπα τμήματα, με ελάχιστη τη μία θέση ανά τμήμα. Για τους υποψηφίους αυτής της κατηγορίας δεν ισχύουν οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου περί μετεγγραφών.
• Από φέτος ισχύει η εισαγωγή των αποφοίτων των ΕΠΑΛ με δύο τρόπους στις ανώτατες σχολές. Ο πρώτος τρόπος είναι για ειδικό ποσοστό θέσεων στα ΤΕΙ του τομέα τους, με εξετάσεις στα τέσσερα μαθήματα: τα Μαθηματικά, τη Γλώσσα και δύο μαθήματα ειδικότητας. Ο δεύτερος τρόπος εισαγωγής προβλέπει την εξέταση σε έξι μαθήματα -εκ των οποίων τέσσερα κοινά με το Γενικό Λύκειο- και τη διεκδίκηση των ίδιων θέσεων με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.
• Στην κατηγορία του 10% μπορούν να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για προτελευταία χρονιά οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών χωρίς περιορισμό. Η χρονιά 2009-10 είναι η τελευταία, καθώς από τις επόμενες δικαίωμα υποβολής του μηχανογραφικού θα ισχύει μόνο για δύο χρόνια.
• Το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 θα λειτουργήσουν τρία νέα τμήματα Πανεπιστημίων και 13 νέα Τμήματα ΤΕΙ, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι φετινοί υποψήφιοι στο μηχανογραφικό δελτίο. Τα πανεπιστημιακά τμήματα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στη Λήμνο, Πολιτικών Επιστημών στην Κομοτηνή και Διοίκησης Επιχειρήσεων επίσης στην Κομοτηνή αναμένεται να συμπεριληφθούν στον πίνακα των αντιστοιχιών για να γνωρίζουν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι τη δυνατότητα της μετεγγραφής τους από αυτά. Κάτι ανάλογο αναμένεται και για τα νέα ΤΕΙ Πολιτικών Δομικών Έργων στα Τρίκαλα, Οινολογίας στην Καβάλα, Αυτοματισμού στο Μεσολόγγι, Μαιευτικής στην Κοζάνη, Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα και Διατροφής-Διαιτολογίας στην Καρδίτσας. Υπάρχουν ακόμα νέα τμήματα Πληροφορικής των ΤΕΙ στην Περιφέρεια, για τα οποία αναμένονται αντιστοιχήσεις με ομοταγή τμήματα.
• Οι μετονομασίες ορισμένων τμημάτων ΤΕΙ όπως, για παράδειγμα, το τμήμα Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων που μετονομάστηκε σε τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων δημιουργεί ανοδικές τάσεις στη βάση του, όχι μόνο λόγω του περιεχομένου σπουδών αλλά και εξαιτίας της δυνατότητας μετεγγραφής που εξασφαλίζει η εισαγωγή σε αυτό.
Απογευματινή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick