twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

6 Αυγούστου 2009

64 χρόνια από την Χιροσίμα


Εξήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από τον πυρηνικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 αντίστοιχα, σηματοδοτώντας το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και την είσοδο στην πυρηνική εποχή, που έφερε την ανθρωπότητα πιο κοντά από ποτέ στην ολοκληρωτική καταστροφή...

Ακόμα και σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, παρ' ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις προσπάθειες μείωσης των πυρηνικών όπλων ΗΠΑ και Ρωσίας, οι αριθμοί παραμένουν ιλιγγιώδεις, με τις δύο χώρες να διαθέτουν συνολικά πάνω από 10.000 πυρηνικές κεφαλές.

Σημαντικό αριθμό πυρηνικών όπλων κατέχουν και άλλες χώρες, ενώ η πιθανότητα απόκτησης όπλων μαζικής καταστροφής από κράτη όπως το Ιράν και η Βόρειος Κορέα, αλλά και μη κρατικές οντότητες, όπως τρομοκρατικές οργανώσεις, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Η πόλη Hiroshima της Ιαπωνίας τίμησε σήμερα την 64η επέτειο από την πρώτη πυρηνική επίθεση στην Ιστορία, το, το 1945, και ο δήμαρχός της κάλεσε για άλλη μια φορά να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα εντός της ερχόμενης δεκαετίας.

Περίπου 50.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων της επίθεσης, αλλά και του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Taro Aso, και εκπροσώπων 50 χωρών, συγκεντρώθηκαν για την επιμνημόσυνη δέηση.

Ο δήμαρχος, Tadatoshi Akiba, εξήρε τη στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama, όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, κατά την ομιλία του στην τελετή, κοντά στο θόλο της ατομικής βόμβας. "Η κατάργηση των πυρηνικών όπλων είναι κάτι που θέλουν όχι μόνο οι hibakusha (οι επιζώντες της ατομικής επίθεσης), αλλά και η πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας", συνέχισε, ο Akiba.

Στη συνέχεια οι παραβρισκόμενοι σηκώθηκαν και προσευχήθηκαν σιωπηλά την ακριβή στιγμή της ρίψης της ατομικής βόμβας το 1945, η οποία στοίχησε τη ζωή 140.000 ανθρώπων.

Τρεις ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ έριξαν μια δεύτερη ατομική βόμβα στην πόλη Nagasaki, η οποία στοίχισε τη ζωή επιπλέον 80.000 ανθρώπων.
Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick