twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

12 Αυγούστου 2009

Προσλήψεις εκπαιδευτικών τον Αύγουστο


Τη νέα σχολική χρονιά αναμένεται να προσληφθούν περίπου 8.000 αναπληρωτές. Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μεγαλώσει λόγω των κενών θέσεων που θα αφήσουν οι εκπαιδευτικοί που θα συνταξιοδοτηθούν. Μαζί θα προσληφθούν σταδιακά και περίπου 10.000 ωρομίσθιοι για το κανονικό ωρολόγιο πρόγραμμα καθώς και 4.000 για την πρόσθετη διδακτική στήριξη, για την οποία η εγκύκλιος προσλήψεων δεν έχει ακόμη ούτε καν ανακοινωθεί.

Ο κρατικός προϋπολογισμός γίνεται ανοιχτοχέρης, μόνο, στην πρόσληψη φθηνών εκπαιδευτικών. Έτσι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι δαπάνες για πρόσληψη ωρομισθίων τα τελευταία χρόνια έχουν τριπλασιαστεί και φέτος, βέβαια, λιγότεροι μόνιμοι καθηγητές θα διοριστούν ενώ τις τρύπες θα κληθούν να καλύψουν ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί με μισθό 300-350 ευρώ και μάλιστα με καθυστέρηση πολλών μηνών!

Το ΥΠΕΠΘ, εκμεταλλευόμενο τη μεγάλη ανεργία των νέων πτυχιούχων καθηγητικών σχολών, ουσιαστικά καλεί αυτούς τους εκπαιδευτικούς να εξαγοράσουν με τη δωρεάν στην ουσία εργασία τους την ελπίδα μιας προϋπηρεσίας που ύστερα από 5-6 χρόνια ενδέχεται να τους οδηγήσει σε μόνιμο διορισμό. Πρόκειται για φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα στην καρδιά της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς πάνω από το 15% των εκπαιδευτικών απασχολείται ήδη με καθεστώς ελαστικής εργασίας (ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές).


Μεγάλες καθυστερήσεις από το ΑΣΕΠ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ άλλοι περιμένουν ακόμη από το ΑΣΕΠ να ανακοινώσει τα αποτελέσματα από τον τελευταίο διαγωνισμό για να μπορέσουν κι αυτοί να μπουν σε μια σειρά στους πίνακες κατάταξης με την ελπίδα της πρόσληψης. Ακόμη εκκρεμούν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης για τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων και τους κοινωνιολόγους, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι βαθμολογήσεις των γραπτών των καθηγητών πληροφορικής, των καθηγητών τεχνικών μαθημάτων (πάνω από 10.000 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί) κ.λπ. Είναι φανερό ότι οι διορισμοί των παραπάνω ειδικοτήτων είναι πιθανόν να γίνουν μετά την έναρξη του σχολικού έτους αυξάνοντας έτσι την αγωνίατων υποψηφίων και την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού βρίσκονται αυτή την περίοδο περίπου 170.000 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες κατάταξης του ΥΠΕΠΘ και αναμένουν τις ανακοινώσεις του για διορισμό ή πρόσληψη.

Την ίδια στιγμή αναστάτωση προκαλεί το νομοσχέδιο των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο οι νεοπροσλαμβανόμενοι εκπαιδευτικοί από 1/1/2010 θα έχουν μικρότερο μισθό από τους ήδη διορισμένους συναδέλφους τους καθώς δεν θα λαμβάνουν μια σειρά από επιδόματα.

Περίπου 6.500 μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα διοριστούν το σχολικό έτος 2009/10 στις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ). Παράλληλα αναμένεται να προσληφθούν σταδιακά στη διάρκεια του νέου σχολικού έτους περίπου 8.000 αναπληρωτές και πάνω από 10.000 ωρομίσθιοι. Αυτή την περίοδο χιλιάδες υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, αντί για διακοπές, βρίσκονται με τα δικαιολογητικά τους στο χέρι, περιμένοντας το ΥΠΕΠΘ να ανακοινώσει τις εγκυκλίους προσλήψεων. Το σύστημα προσλήψεων στην εκπαίδευση έχει γίνει στη χώρα μας εξαιρετικά πολύπλοκο καθώς οι διορισμοί έχουν δημιουργήσει πέντε μεγάλες ομάδες υποψηφίων:

α) Σε ποσοστό 60% από όσους πέτυχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και κατά τη σειρά της βαθμολογίας. Φέτος από αυτή την κατηγορία θα διοριστούν 2.536. β) Σε ποσοστό 40% από ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, ο οποίος συντάσσεται για κάθε έτος και στον οποίο κατατάσσονται κατά σειρά που εξαρτάται από την πραγματική προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας ΥΠΕΠΘ. Φέτος θα διοριστούν 1.691.

γ) Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν συμπληρώσει την 30.6.2008 πραγματική προϋπηρεσία τουλάχιστον τριάντα (30) μηνών προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διορίζονται από το σχολικό έτος 2008-2009 και το αργότερο μέχρι και το σχολικό έτος 2012-2013, σε αναλογία που ορίζεται κατ΄ έτος στο ένα πέμπτο (1/5) του συνολικού αριθμού τους και με σειρά που εξαρτάται από την συνολική προϋπηρεσία τους. Φέτος θα διοριστούν 402.

δ) Εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν 24 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού και έχουν λάβει τη βαθμολογική βάση σε οποιονδήποτε διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ. Για την κατηγορία αυτή το ΥΠΕΠΘ έχει εξασφαλίσει φέτος 1.200

πιστώσεις για διορισμό εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας. Για τον διορισμό εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για περίπου 215 νηπιαγωγούς και περίπου 5 δασκάλους.

ε) Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, με τέκνα ανήλικα ή υπηρετούντα τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζοντα, εγγράφονται μέχρι 30 Ιουλίου κάθε έτους σε ειδικό πίνακα και διορίζονται σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων Π.Ε. πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Το ΥΠΕΠΘ υπολογίζει ότι τη νέα χρονιά θα διοριστούν συνολικά περίπου 600 πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick